szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Szüneteltetni kell a részvételt a PISA-felmérésekben a nemzeti alaptanterv újragondolásáig – írja a Magyar Szülők Országos Egyesülete (MSZOE).

"Nemzetközileg is lejáratják a magyar gyerekeket a frissen publikált PISA-teszt eredményei. A pedagógusok sorozatos béremelése és az iskolaigazgatók hatáskörének növelése nem emeli az oktatás színvonalát" – áll a szervezet közleményében.

Az MSZOE több kérdést is megfogalmaz, amelyek közül egyet meg is válaszol: a szervezet szerint a magyar tanulók nemzetközi kudarcáért egyértelműen

azok a pedagógusok a felelősek, akik nem tudják megtanítani gyermekeinket írni, olvasni, számolni a 8. évfolyam végére."

A szervezet szerint az idei "a siker éve volt a pedagógusok érdekvédelmi szervezeteinek. A sorozatos béremelésektől a tanfelügyelet korlátozásáig, a Klik megszüntetésétől az iskolaigazgatók hatáskörének növeléséig mindent elértek, amit akartak." A pedagógusok ugyanakkor ezt egészen másképp látták.

Az MSZOE hozzátette: a nemzeti alaptanterv felülvizsgálatáig „nincs értelme az alkalmazásképes tudást mérő nemzetközi vizsgálatokban részt venni”, ezért javasolják a PISA-mérésekben való részvétel azonnali felfüggesztését.

Videó: Nem félti a gyerekét ebben az iskolarendszerben? - Szülők a PISA-tesztről

Katasztrofálisan szerepeltek a magyar gyerekek a természettudományos, matematikai és olvasás-szövegértési kompetenciákat vizsgáló PISA-teszten; az előző felmérés óta nálunk romlott legtöbbet a gyerekek teljesítménye az EU tagországok közül. Szülőket kérdeztünk arról, mit gondolnak a csúfosan vizsgázó oktatási rendszerről.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesületét vezető – és annak honlapját szerkesztő – Keszei Sándorról korábban azt írtuk: szervezetének nincsen kimutatható tagsága, korábban mégis rendszeresen megnyilatkozott az oktatást érintő témákban. Felháborodást okozott például az erkölcstantanárokról szóló, később visszavont, zavaros eszmefuttatása.

Keszeiről és szervezetéről korábban a 24.hu is írt.

Az OECD-országokban 2000 óta háromévenként megismételt PISA a tanulók további tanulásának sikerét meghatározó szövegértési, matematikai és természettudományos alapkészségek fejlettségét méri. A legutóbbi, tavalyi felmérés nemrég publikált eredményeiből kiderül, hogy drámaian esett a magyar diákok tudásszintje: szövegértésből és természettudományból romlott, és matekból sem javult a három évvel azelőttihez képest.

Az eredményekről a legutóbbi kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert arról kérdezték, nem kellene-e lemondania az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének, Balog Zoltánnak a kudarc után. Lázár erre úgy reagált: miért kellene, hiszen nem Balog tartotta a matekórákat. "A felmérés eredményeit nem lehet a kormány tagjain számon kérni, nem ők tanítottak, és nem ők töltötték ki a tesztet."

Radó Péter: A csúfos PISA-bukás oka az oktatás minőségének súlyos romlása

A magyar oktatás gyorsuló eredményromlása mögött ezúttal nem a társadalmi egyenlőtlenségek erősödése áll. A 15 éves tanulók teljesítményének, készségeinek hanyatlását egyértelműen a 2010 óta erőltetett oktatási modell okozta. Radó Péter oktatáskutató elemzése. Az OECD 2000 óta háromévenként megismételt PISA mérése ( Programme for International Student Assessment) mára megkérdőjelezhetetlenül az oktatáspolitikák sikerének vagy kudarcának legfontosabb mércéje lett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Másfél évig fogják felújítani a Blaha Lujza teret, eltűnnek a parkolók

Másfél évig fogják felújítani a Blaha Lujza teret, eltűnnek a parkolók

Fischer Iván: "A zene boldogító hatása baj esetén megsokszorozódik"

Fischer Iván: "A zene boldogító hatása baj esetén megsokszorozódik"

Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást

Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást