szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Áder János első elnöki mandátuma tavasszal lejár. Orbán Viktor úgy döntött, újrázásra kéri fel az államfőt. Közben a demokratikus ellenzék képes volt az összefogásra, avagy kormányzati kommunikációban erre utasította őket Soros György, és köztársasági elnöknek jelölte Majtényi László volt adatvédelmi ombudsmant, jogvédő civilt. Áder második fordulóra kényszerült, végül a kormánypárti többség újraválasztotta. Az elnöki poszton Göncz Árpád után ő a második, aki duplázik.

  • Áder János ötéves elnöki megbízatása lejárt, itt összegeztük eddigi munkáját.
  • A demokratikus ellenzék az LMP-vel együtt összeszedte a megfelelő számú aláírást, jelöltjüket, Majtényi Lászlót itt mutatjuk be.
  • A két jelölt beszédével kezdődött a választás (Áderét lásd itt, Majtényiét itt.). Hogy miért engedi a Fidesz beszélni Majtényit? Mert a kormánypárt ebből is profitot remél.
  • A szavazás első fordulójában kétharmados többség kellett volna az államfő megválasztásához, ekkora támogatottsággal elvileg egyik jelölt sem rendelkezett.
  • A második fordulóban már elég volt a sima többség, ezt meg is szerezte.
1 2 3
Sorrend megfordítása

A liberálisok is gratuláltak Ádernek

A Magyar Liberális Párt azt várja a köztársasági elnökké újraválasztott Áder Jánostól, hogy a szabadságjogok védelmét, a jogállamiságot és a bátor politikai fellépést következetesebben és határozottabban képviselje, mint első ciklusában – mondta a párt elnöke a hétfői szavazás után. Fodor Gábor pártja nevében gratulált Áder Jánosnak, ugyanakkor arra szólította fel az államfőt, hogy határozottan lépjen fel a menekültekkel szembeni "indulatkeltő kampány" ügyében is. Áder Jánost kétharmados támogatás híján csak a második fordulóban tudták megválasztani, ezért az államfő akkor cselekszik bölcsen, ha azoknak a hangjára és véleményre is figyel, akik kritikusai és nem őt támogatják politikailag – tette hozzá.

Fodor Gábor hozzátette: a Liberálisok büszkék Majtényi Lászlóra, aki parlamenti beszédében határozottan és világosan fejtette ki azokat az elveket, amelyeket az MLP is fontosnak tart.

A KDNP örül és tapsol

A Kereszténydemokrata Néppárt számára az államfő eddigi tevékenysége a biztosíték, hogy munkájában továbbra is mindenekelőtt a magyarság helyzetének javítását és a teremtett környezetünk védelmét helyezi a középpontba. A kisebbik kormánypárt hétfőn közleményben is gratulált az újraválasztott Áder Jánosnak. Ebben kiemelték: olyan világban élünk, amikor megannyi váratlan és kiszámíthatatlan kihívással kell megküzdeni nap mint nap. „A köztársasági elnök hallassa hangját és őrködjön hazánk jogállami működése fölött!” – fogalmaztak.

Az PM szerint Majtényi az igazi győztes, a Jobbik közvetlen választást akarna

A Párbeszéd szerint a hétfői államfőválasztás erkölcsi győztese Majtényi László, mert a volt ombudsman az ellene folyó gyűlöletkampány ellenére vállalta, hogy a köztársaság értékeit képviseli, a Fidesz-KDNP és Áder János pedig ismét bebizonyították, hogy még mindig van lejjebb.

Az LMP társelnöke sem Áder János eddigi tevékenységében, sem az államfő újraválasztása előtt elmondott programbeszédében nem talált olyan elemet, amelyre reagálni lehetne, Hadházy Ákos ugyanakkor az alulmaradt ellenzéki jelöltről szólva azt mondta: Majtényi László megmutatta, hogy igazi államfője is lehetne Magyarországnak.

A Jobbik szerint egyik jelölt sem alkalmas az államfői tisztségre. Volner János frakcióvezetője azt mondta: azért nem vettek fel szavazólapot, mert azt szerették volna, ha az emberek közvetlenül választhatnak köztársasági elnököt, és nem az tölti be a mandátumot, "akinek a Viktor engedi".

Hiller politikai sikert lát

Hiller István a választás után úgy nyilatkozott: nem bánta meg az MSZP, hogy támogatta Majtényit, mert azzal hogy a demokratikus ellenzék jelöltet tudott állítani, ki tudták fejezni, hogy van egy másik Magyarország is. Ez politikai siker is. A szavazás eredményéről elmondta, mindenki tartotta magát ígéreteihez, papírforma eredmény sikerült.

Áder: Ne tessék ünneprontónak lenni!

Vajon haragszik még Orbán Viktorra az őt zendüléssel megvádoló Magyar Nemzet-cikk miatt Áder János? Az elnökválasztás alkalmat adott rá, hogy megkérdezzük az államfőtől. Áder széles mosollyal annyit felelt: Ne tessék ünneprontónak lenni!

Ahogy a hvg.hu megírta, tíz évvel a nagy visszhangot kiváltó cikk megjelenése után a Fideszben már nem mismásolnak arról, ki állt a Schmidt Mária ante portas? című cikk mögött.

Áder János újraválasztották

A második fordulóban 170 érvényes szavazatot adtak le a képviselők. Áder János másodjára is 131 szavazatot kapott, ami megegyezik a kormánypárti képviselők számával (a voksolás titkos, így nem tudni, ki kire szavazott). Majtényi László 39 szavazatot kapott, első fordulóban még 44-et. A Jobbik képviselői előzetes bejelentésük szerint nem vették fel a szavazólapot, hozzájuk csatlakoztak a DK képviselői is, akik így fejezték ki, hogy a megismételt voksolásnak már nincsen tétje.

Az eredmény bejelentése után Áder páholyában fogadta a gratulációkat. Majtényi László még Orbán Viktor előtt megrázta ellenfele kezét. Eskütétel most nem lesz, mivel az elnök mandátuma csak később jár le. 2012-ben az államfői esküre a Sándor-palota előtt került sor.

Orbán Viktorhoz állnak sorba a fideszesek

©
Az elnökválasztás még a fideszes képviselőknek is kiemelt lehetőségeket tartogat. Orbán Viktor ugyanis nem rohan semmilyen programra, kénytelen mindenkivel együtt kivárni, hogy a második fordulóban már elnökké választják Áder Jánost. A kormánypárti képviselők sorban álltak, hogy Orbán Viktorral beszélhessenek. Ott volt köztük L. Simon László bukott kormánytag, aki most a Figyelő hetilap új pályára állítását segíti vagy Budai Gyula egykori elszámoltató.

Áder János második fordulóra szorul

A szavazás első fordulója érvényes volt, ám eredménytelen. Vagyis az államfő megválasztásához szükséges kétharmados támogatottságot egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie. Áder Jánosra 131 szavazatot adtak le, míg Majtényi Lászlóra 44-et. Mivel a voksolás titkos, nem lehet tudni, mely pártok képviselői támogatták a jelölteket, ám Áder szavazatszáma megegyezik a kormánypártok parlamenti erejével. Majtényire pedig annyi képviselő voksolt, ahányan az MSZP és az LMP frakcióját, valamint a függetlenek csoportját alkotják. A Jobbik képviselői nem vették fel a szavazólapot.

A második fordulóban elég a szavazatok sima többsége az elnök megválasztásához.

Olvasóink szavaztak, Áder leszerepelt

Csaknem 2500 olvasónk mondott véleményt Áder János államfő elmúlt ötéves tevékenységéről. A szavazati arányok:

  • elégtelen: 883
  • elégséges: 905
  • közepes: 332
  • jó: 204
  • kitűnő: 174

Az MSZP elégedett a jelöltjével

Hiller szerint bátor kiállás volt Majtényi részéről a jelölés elvállalása, a beszéde tartalmas volt, jól jelenítette meg, milyen Magyarországot szeretne az MSZP is. Az is rendben van, hogy csak félóráig lenne hálás az ellenzéknek megválasztása esetén, szuverén szereplő lenne. Hiller Áderről elmondta, történész szemmel egy érdekes, részletes beszámoló volt a magyar–szerb kapcsolatokról, de az nem derült ki, milyen államfő lenne a következő öt évben.
1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Találtak egy 3000 éves, 33 kilós cintányért

Találtak egy 3000 éves, 33 kilós cintányért

Tervekkel nagyon jól áll a klímasemlegességet megcélzó EU, pénzzel már kevésbé

Tervekkel nagyon jól áll a klímasemlegességet megcélzó EU, pénzzel már kevésbé

Éjszakai kijárási tilalom Brüsszelben, számos intézményt bezárnak

Éjszakai kijárási tilalom Brüsszelben, számos intézményt bezárnak