szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„A konzultációs propagandakampány alatt a szabad újságírás zavartalanul üzemel” – fogalmaz a Népszava szerkesztője a lap szerda számában megjelent egész oldalas kormányzati hirdetéssel kapcsolatban.

Az idei nemzeti konzultáció szlogenjével ("Állítsuk meg Brüsszelt!") és a stoptáblába foglalt nyitott tenyérrel jelent meg kék hátteres, egész oldalas hirdetés a szerdai Népszava tizenegyedik oldalán.

A lap véleményrovatában Hargitai Miklós szerkesztő, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke ehhez magyarázatként azt fűzte hozzá, hogy "azért az újságoldalért, amit a kormány kifizet, övé a felelősség, az összes többiért viszont továbbra is a miénk: a konzultációs propagandakampány alatt a szabad újságírás zavartalanul üzemel". Felvetette ugyanakkor azt is, hogy "a magyar sajtó egy része a kormányzati reklámokért cserébe rég feladta az elveit és a tisztességét, a másik felét pedig megpróbálja kivéreztetni vagy megvásárolni a hatalom".

A Konzultáljon kezelőorvosával című jegyzet szerzője az érintett hirdetés témájával, az Orbán-kormány újabb nemzeti konzultációjával kapcsolatban úgy fogalmaz: "a nemzeti konzultációnak nevezett direktmarketing-akció pedig még krízis idején sem számítana legitim politikai eszköznek egy olyan kormányzat kezében, amelyik a legfontosabb döntéséről, az önmagának teljhatalmat biztosító új alkotmányról nem tartotta szükségesnek népszavazáson kikérni a (papíron) legfőbb hatalomtulajdonos, a nép véleményét".

A hagyományosan baloldalinak számító Népszavában megjelenő Orbán-kormány-hirdetés újdonságnak nevezhető ugyan, de meglepetésnek egyáltalán nem. Az Átlátszó és a hvg.hu is megírta január végén, hogy a Népszabadság bezárása után újrapozicionáló Népszavához állami hirdetések érkezhetnek.

Év elején derült ki, hogy távozik a posztjáról Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője, aki 2010 óta állt a lap élén, így nem ő lesz a VH és a Népszava összeolvadása után az egyesített lap főszerkesztője. Akkori értesülések szerint annak, hogy állami hirdetések érkezhessenek a Népszavához, többek között az volt a feltétele, hogy az eddigi főszerkesztő, Németh Péter posztján maradjon, és ne váltsa őt Gál J. Zoltán volt kormányszóvivő.

Gál J. egyébként a távozásával kapcsolatban a 24.hu-nak annyit elárult korábban: a lapok körül úgy alakult a politikai környezet, hogy az számára vállalhatatlan, és a lelkiismerete szerint abban már nem kíván részt venni.

Egyes vélemények szerint a háttérben egy Fidesz–MSZP-alku sejlik föl, mégpedig a legmagasabb szinten megkötött alku, amely vélelmezhetően másról is szól. Orbán Viktor állítólag egy tavaly év végi, zárt körben lezajlott beszélgetésen utalást tett a Népszavára, azt mondta, ott most minden Németh Péter kezében van. Majd egy, a lap nehéz helyzetét taglaló felvetésre sejtelmesen úgy felelt, hogy jó sztorikat kell írni, és akkor jönnek a hirdetők is. Tény ugyanakkor, hogy noha most valóban megjelent a kormányhirdetés, ám a megújult Népszava cikkeire nem mondható, hogy azok bármilyen formában kormnybarátok lettek volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hont András Itthon

A Népszava-ügy és a baloldal elárulása

A Népszabadság bezárását követően úgy tűnt, hogy ebből leginkább a Népszava fog profitálni. Új külsővel, új struktúrában, új vezetőkkel indul az ellenzéki olvasókért folyó versenyben. A héten azonban kiderült: sok minden változatlan marad, de kerül hozzá állami hirdetés. Volt, aki előre tudta, hogy így lesz. Orbán Viktornak hívják.

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget

Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget

Ömlik a pénz a Kickstarteren a gépre, ami megtisztítja a fülhallgatót – videó

Ömlik a pénz a Kickstarteren a gépre, ami megtisztítja a fülhallgatót – videó