szerző:
Gergely Márton
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Épp egy év múlva választunk. A várakozások szerint Áder János köztársasági elnök a lehető legkorábbi időpontra írja majd ki a választásokat, és az április 8-a. Mi vár ránk az előttünk álló 365 napban? Lengyel László legyen a lábán, aki tippelni mer. Mi azért felöltöttük a szürke kardigánt, és számba vettük a lehetőségeket.

Orbán–Simicska-küzdelem az utolsó vérig

Az ikertornyok három éve vesztek össze, és a háborújuk végigkíséri ezt az országgyűlési ciklust. Ahogy Török Gábor elemző a 24-nek nyilatkozta: Simicska Lajos nagy stratéga hírében áll, és ha ez így van, akkor erősebb fegyvere is lesz Orbán Viktor ellen, mint hogy gecinek nevezze a kormányfőt. A politológus kegyetlen küzdelmet vár, és ha Simicska jól adagolja lövéseit, Orbánt akkor találja el érzékeny helyen, amikor már nincs idő gyógyulni.

Simicska Lajos kézilabdameccsen
©

A kérdés szerintünk sem az, hogy lesz-e háború, hanem csak annak intenzitása, az áldozatok száma, illetve az áldozatok személyazonossága. Simicska Lajos a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, minden szimpátiája a Jobbiké, és az ország érdeke, hogy Vonáék nyerjenek 2018-ban. A párt a nyilatkozattal párhuzamosan Simicska Lajos cégének reklámfelületein kezdett plakátháborúba. Az üzenetük: Orbánék lopnak. Kérdés, Simicska képes-e az állítást tényekkel alátámasztani (bizonyítékai csak neki lehetnek, a Jobbiknak nem). A Fidesz azzal támad vissza, hogy Simicska bábja lett Vona és csapata. A kérdés csak az, ha új csicskát talált az oligarcha, akkor 2014-ig Orbán Viktor is csicskaként szolgálta Simicskát? Ezt meg is kérdeztük személyesen a kormányfőtől (a választ nem olyan nehéz kitalálni). A háború kimenetelét annál lehetetlenebb megtippelni, hiszen csak az számít, hogy a másfél évtizede a Fideszhez hű másfél-kétmillió ember számot tevő részét sikerül-e eltántorítani (mint katolikus hívőket a pápa követésétől).

Az esemény valószínűsége: 98%

Ha bekövetkezik, akkor kihatása a kampányra (és nem a választások eredményére, mert azt nem vállaljuk be): passz! Lehet 100%, de nulla is.

Botka–Gyurcsány-küzdelem az első vérig

A háború már elkezdődött, csak a sajtóérdeklődés elhanyagolható. A szocialistákkal szimpatizáló médiában a DK törpepártként tűnt fel újabban, Gyurcsány pedig talpig fegyverben üzeni ellenfeleinek, hogy ő a legbékésebb ember a pártjából (ahogy azt a 168 Óra interjújában mondta). És valóban, a DK újabban az MSZP bajos ügyeit is buzgón segít feltárni a sajtónak, a szocialisták pedig hol a velük szimpatizáló lapokban, hol az őket gyűlölő, de a meccset élvezettel közvetítő kormánypárti lapokban sorozzák Gyurcsányt.

Gyurcsány Ferenc és Botka László a szegedi elektromos tömegközlekedés fejlesztéséért tartott sajtótájékoztatón 2008 júliusában.
©

A harc tétje nem a kormányalakítás, mindössze annak eldöntése, ki tudja biztosítani szerény parlamenti jelenlétét a következő 4 évben is (ha csak be nem következik valami természeti katasztrófa – lásd feljebb az Orbán–Simicska-háborút). Mindkét frontemberre és mindkét pártra igaz, amit a DK-ról László Róbert politológus nyilatkozott a hvg.hu-nak korábban: nem győzni akarnak 2018-ban, hanem túlélni addig, amíg a roppant erős, de belső feszültségei miatt az idők végezetéig azért tarthatatlan Orbán-rendszer egyszer majd összeomlik. Akkor akar még számottevő politikus lenni Botka is, Gyurcsány is. Küzdelmük ezért csak első vérig tart. Nem akarnak ők most belegebedni.

Az esemény valószínűsége: 100%

Ha bekövetkezik, akkor kihatása a kampányévre: 10%

A Jobbik szélsőjobboldali kihívót kap

Sokáig úgy tartották: Vona Gábornak elég ereje van pártján belül, hogy a 2018-as választásokig gondtalanul végigvihesse néppárti stratégiáját – vagy ha úgy tetszik, Simicska Lajos néppárti stratégiáját. Csakhogy 2017 rosszul indult a Jobbiknak. Előbb Botka, majd a Momentum színre lépése vette el a reflektorfényt az ellenzéki oldalon. Az MSZP rákapcsolt a szociális témákra, amikkel a Jobbik kívánt behatolni a baloldali szavazói rétegbe, majd jött az olimpia és a CEU ügye, amelyekben Vonáék gúzsba kötve táncolnak. Ezekben az ügyekben nem igazán tudnak mást mondani, mint a Fidesz. Ezzel párhuzamosan a kormánypárti össztűz páratlanul erős: rajtuk veri le a Fidesz a Simicskával szembeni félelmeit is. Csicskák, zsúrpubik, tolvajok és melegek – ez a csapásirány.

Vona Gábor a Jobbik kongresszusán
©

Közben a Magyar Idők címlapról induló nagyinterjút közöl Toroczkai Lászlóval, amelyben a Jobbik-alelnök pontról pontra tagadja meg Vona színeváltozását. Ahogyan a támadások sorakoznak, úgy lehetnek a pártban egyre türelmetlenebbek, hoz-e bármit a néppárti stratégia. Vona épp elég ellenséget hagyott az út szélén ahhoz, hogy valakik összeálljanak begyűjteni az extrém voksokat. A küszöböt meg is ugorhatnák talán, de a kormányalakításra ez kevés hatással lenne.

Az esemény valószínűsége: 20%, és emelkedik

Ha bekövetkezik, akkor kihatása a kampányévre: 10%

Lehet más a törpepárt: összeáll az új pólus

A Momentum megjelenése beindította a fantáziát balközépen. Az Együtt, az LMP és a Párbeszéd is új szövetségest látott a küszöb eléréséhez. Korábban mind azon rágódhattak, hogy össze lehet-e fogni az MSZP-vel (vagy akár a DK-val) a politikai túlélésért, erre itt vannak a tiszta tekintetű fiatalok, akik majd berepítik az egykor nagy reményekkel indult pártok maroknyi ismert arcát a parlamentbe. Van azonban pár probléma. Miközben mindhárom kicsinek (többé-kevésbé) szimpatikus a Momentum, egymással szóba sem akarnak állni. A másik oldalról a Momentum nem kér egyikből sem. Ha pedig közös listát indítanak, rögtön 10 százalékra ugrik a küszöb, márpedig a Momentumban sok sikeres ember gyermeke szerepel, de Szergej Bubka nincs köztük.

Az LMP által gyűjtött nolimpia-ívek átadásán február 16-án.
©

Nehéz egyelőre megmondani, hol találja az ősz a kicsiket az általuk megbízhatónak tartott közvélemény-kutatásokban. A Momentum nem éli túl, ha nem kerül 2018-ban a parlamentbe. Ha a számaik nem mutatnak bejutó helyet, még újranyithatják a kérdést. Minden más esetben marad a visszautasított kicsiknek a maraton életre-halálra.

Az esemény valószínűsége: 30%

Ha bekövetkezik, akkor kihatása a kampányévre: 20%

A Kétfarkú Kutya Párt komolyra vált

Vajon Kovács Gergely és csapata hogyan viszonyul 2018-hoz? A viccpárt számos kérdésben nagyon is komoly problémákra mutatott rá, és a fajsúlyos ellenzéki megszólalók hiányában szeriőz véleményformáló szerepben találta magát. Ez önmagában botrány. A 2014-es választásokon indulásukat a Fidesz a bíróság akadályozta meg. Most már technikai akadály nincs a megmérettetésnek. Viszont a Momentum feltűnésével mintha enyhült volna az igény, hogy a Kutyapárt rajthoz álljon. Úgy tűnt a NOlimpia kampány alatt, hogy Kovácsék kreativitásukkal segíteni tudják a mozgalmat kívülről, és ezzel maradhatnak idézőjelbe tett párt.

©

Azt nem nehéz megjósolni, hogy a Kutyapárt a legvégéig el fogja játszani, hogy rajthoz áll 2018-ban. A kérdés az, ezt a baloldali pártokra nézve fenyegetést jelentő lépést meg is teszik-e. Ez attól függ majd, lesz-e megítélésük szerint bármi reményteli a magyar politikában a következő egy évben, aminek érdemes drukkolniuk.

Az esemény valószínűsége: 40%

Ha bekövetkezik, akkor kihatása a kampányévre: 20%

A KDNP tartalmi kérdésekben összeveszik a Fidesszel, és egyedül indul

Vicceltünk. A KDNP-nek nincsen valódi politikája, amely mentén össze tudna veszni bárkivel. Nincsen viszonyuk a Fidesszel, csak tapadnak a gazdatestre, mint a kullancs. (Ha Orbán csicskapártot keres, nézzen általános helyettese felé.) És a választásokon kevesebb szavazatot kapnának, mint ahányan a parlamentben egy frakciót alkotnak, hiszen a képviselőik is a Fideszre voksolnának a fülke homályában.

©

Az esemény valószínűsége: 0%

Ha bekövetkezik, akkor kihatása a kampányévre: 0%

Külön indul a Momentán Mozgalmár, a Pártbeszéd és a DDK

Ha már a KDNP nevű kamupártnál tartottunk, ne felejtsük el a rajthoz álló többi formációt. A választási bizottság természetesen indulni engedi bíróság szerint a Momentum Mozgalomtól jól megkülönböztető Momentán Mozgalmárt, a Párbeszéd nevére semmilyen elemében nem emlékeztető Pártbeszédet és a mozaikszavában a DK-tól harsányan elkülönülő DKK-t. Ezek a pártok aztán mint a hajóról leszakadt halászhálók, felfognak majd néhány ezer szavazatot. Ha már nincs előregisztrációval megoldott műveltségi cenzus, szívjon az ellenzék a műveletlenebb kormányváltást kívánókon.

Nem az a kérdés, hogy lesz-e ilyen kamupárt, hanem hogy mely formációkra engedik majd rá. És hogy milyen hatása van? Rombolja a demokráciát, de ez a Fideszt sosem zavarta, amikor az apróért is lehajolt.

Az esemény valószínűsége: 100%

Ha bekövetkezik, akkor kihatása a kampányra: 0,5%

Fekete-Győr András fehér pónilovon bevonul Pestre

Ennek a valószínűsége azért lényegesen nagyobb, mint a KDNP önálló indulásának. Ahhoz, hogy a Momentum helyből ugorva kormányra kerüljön, pusztító háborúnak kell jönnie, amelyben mindenkit elnyel a sárlavina. A negatív kampány garantálható. Miután a pártok már most azt ragasztják országszerte, hogy „loptok”, „bábok vagytok”, „terroristákat segítő bohócok lett belőletek”, sárból nem lesz hiány. A lavinának inkább a választók teljes eltompulása szabadhat határt.

Fekete-Győr András a Momentum rendezvényén március 15-én.
©

Az viszont érdekes kérdés, ki lehet a nevető harmadik, amennyiben az Orbán–Simicska-háború a mélybe rántja a Fidesz és a Jobbik népszerűségét is. Nem feltétlenül pincemélyre, csak annyira, hogy egy sima többség megnyílik a két párt ellenében. Nehéz elhinni, hogy a jelenleg a Pilvax köz megtöltésére sem képes MSZP vagy DK fel tudná szívni magát még egyszer. Ahogy a Szél Bernadett–Hadházy Ákos-duótól sem várható az elégedetlenek besöprése. Ott van még Karácsony Gergely, Juhász Péter és Fodor Gábor. És ha már itt tartunk, el ne felejtsük Gémesi Györgyöt, Bokros Lajost és Schmuck Andort. Vagy Thürmer Gyulát! Akkor még mindig Fekete-Győr nézne ki a legjobban pónilován a magyar politikai atomháború után.

Az esemény valószínűsége: 1%

Ha bekövetkezik, akkor kihatása a kampányra: 100%

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A héják héjájának kirúgása után Trumpnak egyedül kell kitalálnia, mit kezdjen Iránnal

A héják héjájának kirúgása után Trumpnak egyedül kell kitalálnia, mit kezdjen Iránnal

A túlvédett gyerekből áldozat, a bántalmazottból pedig bántalmazó válhat

A túlvédett gyerekből áldozat, a bántalmazottból pedig bántalmazó válhat

"Menj a zsidókhoz!" – Megpróbálták elzavarni Gulyás Mártont Hunvald krumpliosztásáról

"Menj a zsidókhoz!" – Megpróbálták elzavarni Gulyás Mártont Hunvald krumpliosztásáról

Hamarabb érkezik a nyugdíj októberben

Hamarabb érkezik a nyugdíj októberben

Kitakart lajstromszámú hajóról zavarták meg Karácsony Gergely programbemutatóját

Kitakart lajstromszámú hajóról zavarták meg Karácsony Gergely programbemutatóját

Tarlós: Nem kezdek egyből sipákolni, amikor az én rendezvényeimet zavarják meg

Tarlós: Nem kezdek egyből sipákolni, amikor az én rendezvényeimet zavarják meg