szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hónapokon át hordták a teherautók a hulladékot egy, a IX. kerület tulajdonában álló Határ úti területre. Bizonyítékok mutatnak arra, hogy a Puskás Ferenc Stadion elbontásából származó törmelék egy részét engedély nélkül hordták oda, dolgozták fel és szállították ismeretlen helyre.

3,9 milliárd forintért végezte el a Puskás-stadion bontását a ZÁÉV--Föld-Trans 2001 konzorcium. Az Átlátszó által összegyűjtött bizonyítékokból kiderült, hogy a közbeszerzéseken gyakran befutó cég számára az összeg nem volt elég, hogy az elbontott sittet megfelelően kezelje: a hulladék egy részét illegálisan dolgozták fel, illetve rakták le a Határ út ferencvárosi oldalán, egy ipari területen.

A környezetvédelmi hatóság figyelmeztette a Föld-Trans Kft.-t, hogy intézkedjen a hulladék elszállításáról, de a határozat nem jogerős, mert a vállalat fellebbezett.

A Föld-Trans 2001 Kft.-ről 2016 előtt csak a szakmában tudtak, de a ZÁÉV-vel közösen elnyerte a stadionbontásról szóló megbízást. A közbeszerzés után nagyot nőtt a Föld-Trans nyeresége: árbevételarányosan kb. 30 százalékot tett ki, ebből 600 millió forintot reklámra és alapítványi támogatásra fordítottak, emellett 600 millió forintot osztalékként vettek ki a cégből.

A Határ út mellett fekvő, használaton kívüli ipari területre tavaly hónapokon át hordták a teherautók a bontási törmeléket. A beazonosított ingatlanon az Átlátszó munkatársai több száz köbméternyi aszfaltot, földet és építési törmeléket találtak. A hulladékon látszik, hogy sportlétesítményből származik, például az aszfalttörmelék egy részére ragasztott rekortánból. A hulladékban találtak festett betont, süttői márványt, műanyagdarabokat, amelyek szintén arra engedtek következtetni, hogy a Népstadion darabjait hordták az illegális lerakóba.

A Határ úti terület tulajdonosa a IX. kerületi önkormányzat, bérlője 1996 óta egy kunszentmiklósi magáncég, a Paralel Kft. A cég 2015-ben rossz évet zárt, 20 millió forint veszteséget termelt, majd 2016-ban eladták, és új néven - Betonbruch Kft.-ként működött tovább. Új tulajondosa az a Tóth József, amely a bontási tenderen eredményes Föld-Trans 2001 Kft. tulajdonosa és ügyvezetője.

A Nemzeti Sportközpontok nevű állami szervezettől kikért dokumentumok alapján a Határ úti ingatlanon nem folyhatott a stadionbontással kapcsolatos tevékenység. A Betonbruch Kft. által bérelt terület szomszédságában dolgozó munkások viszont biztosra mondták, hogy itt a Népstadion bontási hulladékait darálták, majd szállították el.

©

A terület tulajdonosa, a IX. kerületi önkormányzat nem tud arról, hogy ilyen tevékenység folyt volna a Határ úti ingatlanban, a bérleti szerződés alapján erről a bérlőnek előzetesen tájékoztatnia kellett volna a tulajdonost.

A Nemzeti Sportközpontok dokumentációja szerint a több százezer tonna hulladékot legálisan dolgozták fel, például más építkezéseken újrahasznosították, vagy erre szakosodott cégeknek adták át kezelésre. A papírokból azonban az is kiderül, hogy 67 ezer tonna - kb. 2-3 ezer kamionnyi - hulladék feldolgozásáról maga a közbeszerzés nyertese gondoskodott.

Tóth Józsefet, a területet bérlő cég, valamint a Föld-Trans Kft. tulajdonosát megkérdezték arról, hogy mi lett a sorsa 33 490 tonna beton-, 5500 tonna aszfalt-, valamint 12 000 tonna tégla és kőtörmeléknek, de nem válaszolt. Kérdezték arról is, honnan származnak a Határ út 38230/45. helyrajzi számon ma is megtalálható sitthegyek, illetve hogy kik, és milyen engedélyekkel dolgoztak fel ott több tízezer tonna építési törmeléket.

Az illetékes zöldhatóság, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya közölte, a területre semmilyen környezetvédelmi hatósági engedélyt nem adtak ki. A hatóság határozatban kötelezre a Föld-Trans 2001 Kft.-t, hogy a területen lévő hulladékot azonosítsa, és adja át egy érvényes hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező szervezetnek. Egy másik határozatban

bírság helyett figyelmeztetésben részesítették a céget engedély nélkül végzett hulladékgazdálkodási tevékenység miatt.

Ez az a határozat, amelyet a Föld-Trans Kft. megfellebbezett, így nem jogerős.

Nem tudni, hová került az a hulladék, amelyet nem hagytak a Határ úton. Azt csak a cég és a szálítási alvállalkozók fuvarleveleiből lehetne deríthetné ki a hatóság. A zöldhatóság csak a Határ úti telepen hagyott pár száz köbméter hulladék ügyében járt el - részesítette figyelmeztetésben Tóth József cégét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón