Juhász Gábor
Juhász Gábor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Brutális korteskedést jeleznek előre a friss politikai fejlemények, miközben médiafelvásárlással, a szabad plakátozás betiltásával, a pártok állami támogatásának befagyasztásával a kormányoldal gyűlésekre, szórólapozásra, internetes akciókra korlátozza az ellenzék kampányát. Megtörte legkomolyabb médiaellenfelét, Simicska Lajost, a fő kihívó Jobbik támogatóját is.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Utolsó figyelmeztetést kapott a Simicska–Jobbik-páros, de tulajdonképpen az egész ellenzék. A milliárdos, akiről úgy vélték, az egyetlen ember, akitől Orbán Viktor tarthat, plakátügyben meghátrált. Egy hete még úgy tűnt, hogy utcai hirdetési felületek halasztott fizetéses jobbikos felvásárlásával a kettős kitrükközte a törvényt: a párt felrakja saját óriásplakátjait, a Simicska-cégek pedig magánemberek politikai üzeneteit közvetítik majd. Noha pártfinanszírozási oldalról rögtön bűzlött a Jobbik-akció, alapesetben ez nem izgatott senkit, hiszen a politikai szervezetek pénzügyi ellenőrzése hagyományosan laza és utólagos Magyarországon.

A kormányhatalom azonban most többfrontos háborút kezdett. Simicska Lajos gyorsan megértette, hogy a 2018-as választási kampány előtti fellépés más, mint a 2015. februári G-nap után ellene indított hadműveletek. „A hatalom az érdekeivel ellentétes politikai vélemények közterületi megjelenésének megakadályozása végett az elmúlt hónapokban – jogalkotásnak csúfolt folyamatban – egy abszurd szabályrendszert alkotott, amely meggyőződésem szerint súlyosan alkotmánysértő. Miután mindez kevésnek bizonyult, a tegnapi napon, mindezt félretolva, a hatalom a nyílt, leplezetlen erőszak útjára lépett. A kialakult helyzetre figyelemmel minden további anyagi és személyes kockázatvállalást mind a magam, mind a társaságaim vezetői részéről lehetetlennek tartok” – közölte múlt szerdán a Jobbikkal szimpatizáló üzletember.

A drámai, sőt hisztérikus fordulatok nem idegenek Simicskától. 1999 augusztusában például így üzent meg nem nevezett ellenségeinek a Napi Magyarországban: „Megöltétek az apámat, az apósomat, az Úristen irgalmazzon néktek!” (Az akkor még adóhivatali elnök másnap benyújtotta lemondását egykori szobatársának, Orbán Viktornak.) Már a plakátvita előtt is szorult körülötte a hatalmi hurok, őt és embereit megpróbálták fokozatosan kiszorítani a médiapiacról. A kormánypárti sajtó nemrég egyenesen azt terjesztette, hogy el akarja adni a sajtóbirodalmát, tehát személyesen menekül, vagy legalábbis a vagyonát menekíti a mai helyzetből. A hét elején azért akciózott Veszprémben: saját kezűleg firkálva szidalmazta Orbánt utcai plakáthelyeken.

©

De nem csak Simicskát törhetik meg a kormányoldalról. A Jobbik is sorra kerülhet. A friss plakáthely-adásvételi ügyével kapcsolatban lapzártánkig nem érkezett „jelzés” az ÁSZ-hoz (ami persze nem jelenti azt, hogy nem futhat be bármelyik pillanatban). A HVG kérdéseire azonban talányosan hozzátették a számvevőszéknél, hogy „a Jobbik korábbi plakátügyeivel kapcsolatban az ÁSZ kapott bejelentést”, amit az ellenőrzési programnak megfelelően, kockázatértékelés után, az ellenőrzés lefolytatása során felhasznál.

A Vona-párt számára ez nem jó jel. A tiltott, nem pénzbeli hozzájárulás elfogadására vonatkozó szabályok betartását ugyanis az ÁSZ kiemelten figyeli, és még az év végéig elvégzi a Jobbik 2015–2016. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzését. A számvevőszék egyébként az ügyészséghez fordult, mert „megdöbbenéssel tapasztalta”, hogy a Jobbik „a gazdálkodása törvényességének ellenőrzésében nem működik együtt” az ÁSZ-szal, „nem biztosítja az átláthatóságot és elszámoltathatóságot a gazdálkodásában”. Az ügyészség már be is jelentette, hogy nyomozást rendelt el az ügyben, amellyel a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg, sőt, egy viharos gyorsasággal hozott nemzetgazdasági miniszteri rendelettel az adóhatóságnak is lapott osztottak az ügyben. Könnyen lehet tehát, hogy a Jobbik egy pártpénzbotránnyal fut neki 2018 elején a hivatalos választási kampánynak, és ha így lesz, a kormánypárti média igyekszik majd az ügyet még nagyobbra fújni, a kormányközeli Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója már azt pedzegette, hogy az ügyészség kérheti a Jobbik megszüntetését.

Az ügyeskedés nem is áll távol a Jobbiktól. Pályafutása elején például a párt fittyet hányt a pénzügyi elszámolási szabályokra, 2003 után évekig elmulasztotta közzétenni a mérlegét (lásd Elszámolatlan pénzügyekkel indult a magát tisztakezűnek beállító Jobbik című írásunkat). A Jobbik aligha engedhet meg magának egy újabb pártfinanszírozási skandalumot, de azt sem, hogy Simicska töltse fel a (kampány)kasszáját, mert a Fidesz azt hirdetné róla, hogy Vona Gábor eladta magát és pártját egy sértődött, hataloméhes milliárdosnak. Az újraindult kormányzati „Soros-konzultációból” pedig azt is tudhatja a Jobbik-elnök, hogy milyen brutális ellenkampányra számíthat. Egyébként a magyar politikai jelen mulatságos, de az ország sorsa szempontjából elszomorító epizódja lenne egy vádaskodó Fidesz–Jobbik-összecsapás arról, hogy mikor ki volt közülük Simicska zsebében.

Azt nem lehet mondani, hogy az ÁSZ az elmúlt 30 évben feltárta volna a pártok gazdálkodásának szabálytalanságait. Többnyire utóellenőrzés során, sokszor már évekkel korábban nyilvánosságra került eseteket térképezett fel – jobbára arra hivatkozva, hogy csak ennyi jogkört adott neki az Országgyűlés. Arra már volt ugyan eset, hogy valamelyik párt kénytelen volt befizetni az államkasszába a szabálytalanul kapott milliókat, de ezek apró összegek voltak. Az MSZP például idén júliusban mintegy 3,1 millió forintot fizetett be tiltott nem pénzbeli hozzájárulás miatt a számvevőszék felhívására. Az ÁSZ ugyanis úgy találta, hogy 2014-ben a szocialisták tiltott hozzájárulást fogadtak el tíz ingatlan kedvezményes bérleti díja, illetve térítésmentes használata formájában. A Jobbiknál viszont most százmilliós nagyságrendű lehet a tét: ha a számvevőszék megfogja őket, akkor teljesen kiürítheti a kasszájukat a választási kampány előtt, és elveszíthetik állandó pénzforrásukat, a 2014-es választási eredmény alapján járó állami támogatást.

©

A baloldali ellenzék sem örülhet. Látszólag egymást öli a Fidesz és a Jobbik, valójában azonban kampányolási lehetőségek korlátozása is zajlik a háttérben. A szétaprózott, belső civakodással terhelt baloldal nincs kormányváltásra képes állapotban, sőt, mint a szocialista Botka László lemondása is jelzi, még egy komoly Orbán-kihívót se tud kiállítani. Nem ez a párthalmaz a fő ellenfél a Fidesz számára. A figyelmeztetés azonban nem maradt el. Múlt pénteken Horváth József volt katonaielhárító-főnök nekik és az új politikai szerveződéseknek üzent a kormánypárti Magyar Időkben. „Ha végiggondoljuk az elmúlt évek példáit és azt, amit megtapasztaltunk a fővárosban időről időre szervezett »spontán« demonstrációk kapcsán, akkor látnunk kell, hogy az eddigi akciók még csupán tesztek voltak.” A tüntetések – amelyeket a Fidesz-média gyorsan zavargásnak bélyegezhet – valódi célja szerinte például a gazdaság megingatása, a miniszterelnök támadása (lásd alább Titkosszolgai figyelmeztetés című keretes írásunkat).

Megosztott baloldal és pénz nélküli Jobbik állhat tehát majd szemben a Fidesz–KDNP-vel a hivatalos kampánystartkor. Ha ez bekövetkezik, akkor csak az a kérdés, mekkora mandátumtöbbséggel uralja majd a 2018–2022-es Országgyűlést Orbán. Hogy biztosra menjen, a médiafelvásárlás, a plakátszabadság betiltása és a pártoknak évente járó állami támogatás befagyasztása mellett két bevált fegyvert is újra előhúzhat a kormányoldal: a hozzá közel álló civil szervezetek kitömését közpénz jellegüket el nem vesztett tíz- és százmilliókkal, valamint a választáson induló kis pártok (köztük nyilvánvalóan kamu szervezetek) pénzelését - a részleteket lásd Pártok és pénzek: kilógó lóláb és kamu szervezetek című írásunkban.

Az utóbbi kampánytámogatás címén folyik, és hogy milyen nagy összegről van szó, azt az egyik legfrissebb ÁSZ-jelentés is mutatja. Az MDF-jogutód Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) – amely nem politikai elveiről, hanem szabálytalan gazdálkodásáról nevezetes – 527 millió forint közpénzt kapott a jelöltállításai után 2014-ben, és ezzel is csak a szavazatok 0,2 százalékát érte el. E minta alapján a Fidesz által kitalált kampányfinanszírozási rendszerben milliárdok mehetnek majd el 2018-ban is olyan szervezetekre, amelyeket mutogatni lehet országnak-világnak mint a választások tisztaságának, korrektségének bizonyítékait. Ennek politikai értelme valójában az, hogy a főbb ellenzéki erők listás eredményéből elcsenjenek néhány tized százalékot, a szoros eredményű egyéni választókerületekben pedig a kormányváltásra vágyó választók megosztásával biztosítsák a kormánypárti jelölt győzelmét.

Amit a „civil” támogatás is segít majd. Mint az állami villamos művek által a Civil Összefogás Fórum alapítványának utalt 508 millió, amelyről a HVG írt először, vagy az ugyancsak köztulajdonú HungaroControl légi irányító által a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak – tulajdonképpen a Polgárok Házának és Orbán saját polgári körének – juttatott 320 millió forint esete is jelzi, a kormányhű „civilek” nem lesznek pénzszűkében 2017–2018 fordulóján. Az ellenzéki oldal is alkalmazta ezt a pénzgyűjtési technikát 2010 után, de nem közpénzből tartották fenn háttérszervezeteiket. Azok mostanra el is sorvadtak: részint éppen azért, mert a pártokon belüli torzsalkodás elriasztotta a (részint külföldi) magántámogatóikat.

A megszorongatott ellenzék csak teljes összefogással lehetne esélyes a kormányváltásra, de ez aligha jön össze. Még a rokon pártok – mint például az MSZP és a DK – is csak az egymás elleni harcig jutottak eddig, így most nehéz elképzelni, hogy az egyéni kerületekben a baloldal és a Jobbik összefog majd a kormánypárti jelölt legyőzése érdekében. Ha valami politikai csoda folytán a Fidesz–KDNP mégis alulmaradna, még akkor sem lenne veszve minden Orbán számára. Mint a legtöbb mandátummal rendelkező pártszövetség első embere várhatná párttársától, Áder János köztársasági elnöktől a kormányalakítási megbízást. Ellenfelei aligha tudnának életképes koalíciót létrehozni. A dolgok mai állása szerint tehát Orbán Viktor akkor is nyer, ha veszít.

.

Titkosszolgai figyelmeztetés

   Horváth József vezérőrnagy – aki 2010 nyarától 2013 májusáig a katonai elhárítás főigazgató-helyettese volt – a Magyar Időkben előzetest adott abból, mi várható a választási kampányban. Összemosta a most „gombamód szaporodó” tiltakozó csoportokat (amelyeket nem nevez meg) a korábbi újnáci szerveződésekkel, Bácsfi Diánát, Szabó Albertet emlegetve.

   „Ha végiggondoljuk az elmúlt évek példáit és azt, amit megtapasztaltunk a fővárosban időről időre szervezett »spontán« demonstrációk kapcsán, akkor látnunk kell, hogy az eddigi akciók még csupán tesztek voltak. Várható, hogy ezek a gombamód szaporodó, ismeretlen módon finanszírozott, függetlennek mondott csoportok mostantól éles üzemmódba kapcsolnak.

   Céljuk többrétű lehet. Az államhatalom folyamatos nyomás alatt tartása. A rendvédelmi szervek minél látványosabb, »erőszakosabb« fellépésének kiprovokálása, ennek dokumentálása. A magyar és nemzetközi média tematizálása, a hazai »forradalmi« állapotok és az emberi jogok helyzete romlásának bemutatása. A magyar emberekben elültetni azt az érzést, hogy az állam rosszul működik, a dolgok rossz irányba mennek, elveszíthetjük a Nyugat támogatását, barátságát. Az EU-ból kilépés rémével és az ország keletre sodródásával fenyegetve elbizonytalanítani a gazdasági élet szereplőit, megingatni a gazdaságot. A miniszterelnök személyének közvetlen támadása.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!