Dobszay János
Dobszay János
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapszemle.

Hankiss Elemérnek az a negyven évvel ezelőtti kutatói tapasztalata, hogy az út közepére kirakott kukát inkább kerülgetik az autósok, semhogy egyikük kiszállna és eltávolítaná a dugót okozó akadályt, komplett társadalom-lélektani elmélet alapja lett. A Diagnózisok megjelenése óta Magyarországon lezajlott egy újabb generációváltás, gyökeresen átalakult a politikai-gazdasági rendszer. Túlestünk a  sajtó szabadságának helyreállításán, majd ismételt korlátozásán, a moszkvai béklyótól való szabaduláson és a „megbonthatatlan barátság” újbóli megkötésén. Ideje volt hát az újabb diagnózis felállításának: mi is ez az új, valahonnan mégis annyira ismerős közeg, amelyben élünk?

A választ ezúttal Kornai János közgazdász adja meg, aki – ízelítőt kínálva a Látlelet címmel megjelenő könyvéből – a vele készült interjúnkban „a demokrácia formai jegyeit magán viselő autokrácia” kifejezéssel illeti Orbán Viktor tartós berendezkedésre megtervezett rendszerét. Az 1989-es Indulatos röpirat a gazdasági átmenet ügyében szerzője most is szenvedélyes hangon elemzi a magyar állapotokat. Ha a rendszert a Brecht által sokszor megénekelt „előbb a has jön, aztán a morál” tartaná életben, talán még érthető is volna a magyarok passzivitása.

Ám a többség nem a jólétért, valamiféle kirobbanó növekedésért áldozza be nap mint nap a demokráciát,

mond le szabadsága egyre jelentősebb darabjairól. Hogy akkor mégis miért, illetve, hogy mi vezethet az Orbán-korszak végéhez, ezekről is szó esik az interjúban.

Bár a bírói függetlenséget még Kornai szerint sem sikerült teljesen felszámolni, akad olyan – például a nyugdíjazását kérő, Magyarország rovatunkban megszólaló Dénes Veronika büntetőbíró –, akinek abból lett elege, hogy kisstílű lopásokban kell ítélkeznie, miközben a törvény már azoknak sem szent, akik megalkotják. Lényegében egész szektorok tűnhetnek el kézen-közön büntetlenül. Garancsi István minapi bevásárlásával most épp a komplett pénzszállítás, a bankfiókok és bankautomaták pénzforgalmának ellenőrzése, sőt számos otthon távfelügyelete is Orbán-közeli cégek kezébe került – olvasható Gazdaság rovatunk cikkében.

A politikai hátszél nem elég ugyan a tartós boldoguláshoz, ám a top 500 hazai cégről készült kétrészes összeállításunkból – amelynek most az első fejezetét közöljük – az is kiderül, hogy

évről évre jobban jártak azok, akik jóban voltak azokkal, akikkel ajánlatos volt jóban lenniük.

Miközben persze a pénzek adóparadicsomokba menekítése sem állt le. A kormányközelben is nagy népszerűségnek örvendő offshore-ozásról a Paradise-iratokat bemutató Világ rovatunkban számolunk be. Ugyanitt elemezzük a mindössze néhány percig élt független miniállam, Katalónia előtt álló lehetőségeket. Az viszont tényleg magára vessen, aki a szaúdi–iráni viszálykodásról szóló cikkünk olvasása közben áthallást vél felfedezni például az olyan mondatok kapcsán, hogy a szaúdi állami pénzek és a hercegi magánvagyonok közötti határ elmosódott, és nagyon úgy fest, hogy a korrupcióellenesnek mondott hatósági fellépés is csak a politikai tisztogatás álcája.

A szerző a HVG vezető szerkesztője

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!