szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hálózattá formálnák az eddig széttöredezett magyar bicikliút-rendszert, a gazdátlan szakaszok fenntartását pedig a Magyar Közút veszi át. Új bringaút épül a Tatai-tónál, Egerszalókra és a Csepel-sziget déli részén is - ezekről beszélt kedden Révész Máriusz kerékpáros kormánybiztos.

A legtöbb kerékpárút üzemeltetése, mondjuk úgy, hogy nem volt eddig tökéletes - ismerte el Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos keddi sajtótájékoztatóján. De most a kormány arról döntött, hogy az országos bringautak fenntartását átveszi a Magyar Közút. 1100 km külterületi bicikliút kerül most a Magyar Közúthoz - ennek a hálózatnak eddig nem volt gazdája - a településeken található bringautakat azonban továbbra is az önkormányzatok tartják fönn. 

Kormánybiztosként az egyik legfontosabb feladatunk, hogy egységes kerékpárút-hálózatot alakítsunk ki - mondja Révész. Eddig a polgármesterek építettek bicikliutakat saját településeiken, ezek azonban nem alkottak rendszert, most viszont idén viszont 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy a meglévő szakaszokat hálózattá alakítsák, azaz olyan hiányzó hálózati elemek megépítésére, amelyek már építési engedéllyel is rendelkeznek, így kivitelezésüket azonnal megkezdhetik.

A mostani bejelentés szerint bicikliút épülhet többek között Debrecentől a Látókép-tóhoz, Egerről Egerszalókra, Tatán, Pomázról Szentendrére, Ráckevéről Szigetbecsén át Makádra, illetve a Zagyva partján. Az említett szakaszok döntő többsége 2019 nyarára el fog készülni - mondta Révész.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút vezérigazgatója elmondta, kezdetben új gépeket vásárolnak, és még az idén megkezdik az infrastruktúra karbantartását, illetve a felújítást, mert sok helyen arra is szükség van. Révész Máriusz hangsúlyozta, idén 3 milliárd forint áll rendelkezésre az országos bicikliutak karbantartására, ez az összeg korábban 0 forint volt.

©

Révész Máriusz korábbi sajtótájékoztatóján elmondta, kormánybiztosként három projekt tető alá hozásán fáradozik, ezek az Eurovelo 6-os Duna-menti bicikliút első, Budapestet és Bécset összekötő szakaszának magyarországi szakasza, a Budapest-Balaton kerékpárút kiépítése, amelyről korábban megírtuk, Etyeken át fog haladni, illetve a Balaton körüli már meglévő, de helyenként leromlott állapotú bicikliút felújítása.

Ezeken túl folyamatban van a a Győr–Pannonhalma–Zirc–Veszprém és a Keszthely-Fertőd közti kerékpárutak kijelölése - ezek már meglévő utakon fognak haladni, már csak a táblák kihelyezésére van szükség, ami még az idén megtörténik.

Emellett 2019 második feléig át szeretnék adni a a Poroszlón átívelő hidat, amellyel teljessé válik a Tisza-tó körüli bicikliút, illetve a Debrecen–Nagyvárad közötti bringaút hiányzó szakaszait is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zelki Benjámin Itthon

Kiemelt beruházás, de Felcsútot nem érinti a Budapest-Balaton bicikliút

A kormány 30 milliárd forintot tett félre a kiemelt kerékpáros beruházásokra, ilyen a Bécs–Budapest- és a Budapest–Balaton-kerékpárút is – jelentették be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kerékpáros-fejlesztésekről szóló sajtótájékoztatján szerdán. Révész Máriusz szerint lesz igény a Bartók Béla úti kerékpársávra.

hvg.hu Autó

Bringaúton a Balatonra és Bécsbe – két év múlva ez már nem álom

Jól halad három kiemelt figyelmet élvező elem, a Budapest–Balaton-kerékpárút és a Rajka–Budapest Duna-menti kerékpárút kialakítása, és a balatoni bringás kör felújítása is. Az építkezések már jövő év elején megkezdődhetnek, és ha minden jól megy, 2019-re birtokba is vehetik azokat a biciklizők – hangzott el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által szervezett kerékpáros fejlesztéseket bemutató sajtótájékoztatón.