szerző:
Szlavkovits Rita

Egyedüliként a szegedi menekültellenes plakátok lefestése miatt indult büntető eljárás még két és fél évvel ezelőtt, a többi esetben szabálysértés miatt vegzálták az így tiltakozókat. Ráadásul a szegedi fiatalok pere valahogy nem akar befejeződni, rendre elnapolják az ősz óta tartó másodfokú tárgyalást.

„Szégyen” – ezt festette fehér pemzlivel hét menekültellenes plakátra két szegedi fiatalember. Azóta már nyilván úgy gondolják, elég lett volna csak kettőt bemázolni, ugyanis azért rongálás vétsége miatt emeltek vádat Kékesi Márk és Szalai Balázs ellen, mert a károkozás olyan értékhatárt ért el, amely már bűncselekménynek minősül.

Az sem enyhítette az ügyész szigorát, hogy önként feladták magukat, egyáltalán nem próbálták elfedni „bűneiket”. Az elsőfokú ítéletben, még tavaly tavasszal bűnösnek mondta ki őket a Szegedi Járásbíróság, bár próbára bocsátották őket. Ám Kékesiék ragaszkodtak ahhoz, hogy ők semmi mást nem tettek, csupán szabadon véleményt nyilvánítottak, ezért fellebbeztek az ítélet ellen, nem akartak bűnösök lenni.

Ez lett a vesztük. Hiába adott ki egy állásfoglalást az elsőfokú ítélet meghozatala után a Csongrád Megyei Főügyészség a plakátok megrongálásával kapcsolatosan, miszerint az tényleg csak a szabad véleménynyilvánításként értendő. Igaz, akkor éppen a Jobbik óriásplakátjait mázolgatók irháját mentendő juthatott ilyen belátó véleményre a rendőrség, az ügyészség és a bíróság, mégis arra lehetett következtetni ebből, hogy a szeptemberben már másodfokon folytatódó szegedi plakátper is befejeződik.

De nem.

Ekkor jött a meglepetés: az egyébként a Szegedi Törvényszék szóvivői feladatait is ellátó bírónő arra a megállapításra jutott, hogy újabb tényezők merültek fel, ezért új bizonyítási eljárást kell lefolytatni, még tanúkat is meg fog idézni.

©

Így pénteken jött az újabb forduló. És ha azt hinnénk, hogy most végre lezárták az ügyet, hát nem. A bíróság talán azt szerette volna tisztázni, hogy végül is mekkora kárt okoztak a plakátot kihelyező cégnek a diszperzites ecsetek. Nem sikerült.

És itt jön az egyik vádlott plakátrongáló, Kékesi Márk beszámolója a pénteki tárgyalásról:

A plakátot kihelyező cég tanúként megidézett tulajdonosát állítása szerint nem érte kár,

  • mert nem ők nyomtatják a plakátot
  • kaptak tartalékot, pl. arra az esetre, ha az eső leáztatja
  • az újratapétázás sem jelentett a cégnek többletkiadást, mert azt alvállalkozók végzik, akiknek a vállalkozói díjában az esetleges pótlás költségei is benne vannak.

Aztán még hab a tortán, hogy a tanú azt állította, irodájuk rendre beázott, a szerződés szétázott, így nem is emlékszik, hogy ki volt a megbízó, de az biztos, hogy nem a kormány.

Egyébként pedig elmondta, hogy ő maga nem tartja bűncselekménynek a plakátrongálást, szerinte Kékesiék nem bűnözők.

Fontos, hogy az elmúlt két és fél évben senki soha nem jelentkezett semmilyen kárigénnyel, a Csongrád Megyei Főügyészség pedig már indítványozta a vádlottak felmentését, bűncselekmény hiányában. Ehhez képest már ismert a következő tárgyalás időpontja, február 23-a.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Windisch Judit Itthon

A Jobbik-plakátok megrongálását nem lesik rendőrök a bokorból

Aki járja a magyar utcákat, annak nem lehet kérdéses: a Jobbik kormányellenes plakátjainak megrongálásában van rendszer. A rendőrség mégis rendre leveri a párt ez ügyben tett feljelentéseit. Más volt a hivatalos szervek ügybuzgalma és a fideszes politikusok véleménye, amikor a kormányzati plakátokat rongálták meg sorozatban.