szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Semmi sem az, mint aminek látszik a lassan lendületet kapó választási kampányban. Miközben a Fidesz leginkább az ellenzéki koordinálástól tart, épp azzal vádolja plakáton ellenfeleit, hogy azok együttműködnek egymással. Közben egyre több jel mutat abba az irányba, hogy a NER maga fogja elősegíteni a baloldaliak versenyét bizonyos egyéni körzetekben. És ezzel eljutottunk ahhoz az évfordulóhoz, amelyet a kormánysajtóban jobban várnak, mint a 2017-es "forró őszt". Heti összefoglalónk.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Egész pályás letámadást indított a Fidesz a kampány elején. A kormánypárt első választási plakátja az ellenfelekkel foglalkozik a CÖF modorában. Most bohóc helyett Soros György végtelen hosszúságú karja fogja össze az ellenzéki vezetőket: Gyurcsány Ferencet, Karácsony Gergelyt, Szél Bernadettet és Vona Gábort. A gyenge minőségű, de fókuszcsoporton biztosan tesztelt ábrázolás szerint a magyar politikusok épp átvágták a kerítést egy hidegvágóval, Soros pedig örül a fejleménynek.

Tegyük félre az akadékoskodást, amely szerint egy hidegvágóval lebontható kerítés semmit sem ér, mert a határra álmodott egymillió afrikai és közel-keleti között valakinek biztos lesz ilyen szerszámja. Inkább nézzük a plakát politikai szempontból érdekes állításait:

  • a Fidesz érdeke az, hogy (országosan) teljes egységbe kovácsolja a ellenzéket, és egyetlen üzenettel ekézhesse;
  • az MSZP-nek már nincs olyan politikusa, akivel érdemes lenne ijesztgetni, ez az elmúlt 30 év fényében jelentős fejlemény;
  • a Fidesz leírta az Együtt és a Momentum esélyeit, nem érzik saját közönségük számára fenyegetőnek sem Juhász Pétert, sem Fekete-Győr Andrást;
  • a kormánypárt annyira koncentrál a negatív üzenetre, hogy a plakátról szerényen lehagyta saját maga fényezését.

A felsorolásból viszont épp az első pontban elhelyezett zárójelet kell hosszabban kifejtenünk. A Fidesz érdeke ugyanis más országosan, mint az egyes körzetekben. A nagy nyilvánosság előtt azt kell állítaniuk, hogy minden ellenzéki ugyanazt akarja. Vagyis akinek fontos még, hogy magyarok, fehérek, keresztények maradjunk, annak a Fideszre kell szavaznia.

A Fidesz egyedül harcol az ellenzéki egység ellen – ez a plakát üzenete, miközben semmitől sem fél jobban a párt, mint hogy az egyéni körzetekben előáll ez a helyzet, és egyetlen ellenfele marad.

A Nemzeti Választási Bizottság minapi döntése után, amely szerint visszalépések esetén el lehet bukni az egyszer már megszerzett országos listaállítási jogot, újabb furcsa jeleket kaptunk arról, hogy a NER igyekszik rontani az ellenzéki koordinációt. Zuglóban ugyanis elindul a választásokon Lévai Katalin, volt szocialista miniszter. A szomszéd kerületben pedig jó eséllyel hasonlóan dönt Móricz Eszter, aki 2014-ben még az Összefogás jelöltje volt. Ám mielőtt bejelentették volna, milyen ambícióval indulnak neki áprilisnak, egy kínai kereskedelmi cég által jegyzett ingyenes „újságban” ágyaztak meg nekik.

Lévai Katalint ajánlja a "Szabad Zugló"
©

Most nem a listával kamuznak

Azt tudjuk, hogy Orbán Viktort semmit sem szeret a véletlenre bízni. Ebből a tapasztalatból kockáztatjuk meg a jóslatot:

idén nem a kamupártok, hanem a zavaros hátterű egyéni, baloldali kötődésű jelöltek lesznek a szavazók útjába állított csapdák.

A héten Zuschlag Jánosra lecsapott a nyomozó hatóság, ám elmaradt ennek maximális kiaknázása a kormánysajtóban. Úgy tűnik, itt valóban a bűnüldözés volt a legfőbb szempont, vagyis a kamupártok lebuktatása. 2014-ben az Összefogás árnyékában volt értelme más opciókat nyújtani a figyelmetlenebb baloldali szavazóknak, de most az ellenzék pártjai saját néven futnak majd, a becsapás esélye így minimálissá vált. (Ettől még sokan éreznek abban lehetőséget, hogy lepattanó voksokra és jelentős kampánytámogatásra vadásszanak).

Az egyéni körzetekben viszont kelleni fog a Fidesznek pár álalternatíva. A következő hetek fogják megmutatni, hány helyen alkalmazzák a Hódmezővásárhelyen bevetett trükköt.

Cseppet sem meglepő, hogy az ellenzéknek épp ellentétes az érdeke, mint a Fidesznek. Nekik a nagy nyilvánosság előtt kell eladniuk, hogy különböznek, és fű alatt érdemes összefogniuk. A kormánypárt és kormánysajtó támadásait épp az tudja eloszlatni, ha nem állnak össze. Gyurcsány Ferenc titkos számlája így le is pattant az ellenzékről: a volt miniszterelnök által visszautasított vádak a DK rajongói közül senkit sem bizonytalanítottak el, talán még össze is kovácsolta őket a „mártír pártelnök” mögött. A Gyurcsányról árnyaltabban gondolkodó más ellenzékiek viszont még mindig választhatnak több lista közül is, amelyen nem szerepel a DK elnöke. (Ebben a cikkben nem emlékezünk meg ennél hosszabban az idei vagyonnyilatkozatokról, mert azzal úgy tennénk, mintha bármi közük lenne a politikusok vagyonához.)

©

Szél Bernadett a héten a Heti Válasznak adott interjúban ejtette el, hogy márciusig van idő megállapodni az egyéni körzetekben. Magyarán az LMP nem fogja elsietni a dolgot, bárhogyan követeli ezt a Falus Ferenc jelölésével már „bizonyított” balliberális értelmiség. Amikor Magyar Bálint a fideszes plakát bemutatásának estéjén aggódva követel teljes ellenzéki összefogást, akkor épp a kormánypárt álmát igyekszik megvalósítani. Szél nyilatkozata alapján az utolsó pillanatig várni kell arra, hogy végül milyen egyéni alkukkal fut neki az ellenzék a voksolásnak.

Két szék között

Kellemetlen helyzetbe az Együtt és a Momentum került. Juhász Péterék az egyéni jelöltjeiket egyre másra léptetik vissza egyoldalúan az ellenfelek javára. Miközben úgy tűnik, ők a koordinálást akarják ezzel erőltetni, valódi céljuk egy listára való felkéredzkedés lehet. Az Együtt jelen helyzetben aligha lesz képes megugrani a parlamenti küszöböt, amivel csak Orbán Viktornak segítene.

Az nem egyértelmű, miben bízik a Momentum. Ha a kétfarkú kutyapárt országos listát állít, gyaníthatóan ők is elverik Fekete-Győréket. A Momentum olyan merev stratégiával indult neki a választásoknak, mint a Jobbik: önálló lista, minden körzetben saját jelölt. Viszont míg Vona pártja vezeti az ellenzéki mezőnyt, a Fekete-Győré meg kullog a végén. A Momentum akkor tudna engedni az álláspontjából, ha mások gesztusokat tennének cserében. De ki teszi ezt meg a közvélemény-kutatásokat látva? Amikor a hét végén kiderült, a pécsi momentumos milyen radikális szöveget nyomott nyolc éve, akkor az ellenzék valószínűleg csendben hálát mondott a gyűlölt kormánysajtónak.

Ha valamibe a négy kerítésvágóként ábrázolt ellenzék kapaszkodhatott a héten, akkor az a Medián friss kutatása. A HVG-ben megjelent adatok szerint Orbán kihívói javítottak személyes megítélésükön, és összességében is az ellenzék irányába indult be némi mozgás.

Uniós zászlók előtt Bécsben
©

 Mi történt még a héten?

A máskor talán önmagában is érdekes események már másnapra nem értek szinte semmit. Így aztán eljutottunk 2018 hatodik hetéhez és a G-nap harmadik évfordulójához. A kormánysajtó fantáziájában ez Simicska Lajos végső támadásának dátuma. A Magyar Idők szerint jönnek a bombák, amellyel Orbán egykori sziámi ikre az eddigi versenyt felül akarja írni, a kormánybulvár szerint pedig Simicskán most fog újra erőt venni a mániákus depresszió, amely kirohanás formájában lesz mindannyiunk számára látható.

Meglátjuk. Addig is álljon itt Anne Applebaum CEU-n elmondott előadásának gondolata:

az egypártrendszerben, amilyet Orbán is építeni próbál, azé a legnagyobb dicsőség, aki saját hitelét a nyilvánosság előtt rombolva a legabszurdabb hazugságokkal magasztalja főnökét.

A Pulitzer-díjas történésszel az interjúnkat itt olvashatják, míg itt az előadásáról számoltunk be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyulladt egy ház Tiszaszőlősön, egy ember meghalt

Kigyulladt egy ház Tiszaszőlősön, egy ember meghalt

A Központ mellett egy másik helyet is bezártak a bulinegyedben

A Központ mellett egy másik helyet is bezártak a bulinegyedben

Mi köze a vécétartályomnak az elsivatagosodáshoz?

Mi köze a vécétartályomnak az elsivatagosodáshoz?