szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mintavételhez szükséges egységdoboz a patikákban lesz elérhető.

Ősszel elindulhat végre az országos vastagbélrákszűrés – értesült a Népszava. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a lapnak elmondta: tudomása szerint szeptember-október hónapokban már elérhető lesz a gyógyszertárakban az egységdoboz, amelyben benne lesznek a mintavételhez és annak továbbításához szükséges eszközök.

Az otthon levett mintát laborba kell küldeni, ahol azt vizsgálják, van-e daganatra utaló vérnyom, és erről a leletet elküldik a háziorvosnak.

A tervek szerint ősztől a regionális szűrőközpontok értesítenék az 50-70 éveseket, hogy vegyék át a vastagbélrákszűréshez szükséges csomagjukat a háziorvosoknál vagy a patikákban.

A jövő év végéig 2,4 millió ember kaphat levelet – olvasható a szerdán megjelent cikkben.

Korábban arról volt szó, hogy a szűrőprogram frontvonalában a háziorvosok állnak, de végül csak az alapellátók fele vállalta a feladatot, pedig páciensenként ezer forint extra díjat is kaphatnak. A páciensek egy részéhez más csatornán kell eljuttatni a székletminta vizsgálatához szükséges csomagot, így jöttek képbe a patikák.

Az elmúlt években már lezajlott körülbelül 12 pilot programban eddig csaknem 160 ezer ember kapott vizsgálatra szóló behívót, alig felük élt a lehetőséggel és küldött székletmintát. Körülbelül hatezren kaptak visszajelzést a rákgyanúról, de a kolonoszkópiás vizsgálaton azonban már csak 1800-an jelentek meg. Kétharmaduknál találtak kezelést igénylő elváltozást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!