Első fokon győztek a roma jogvédők az Emmivel szemben

Első fokon győztek a roma jogvédők az Emmivel szemben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A bíróságon derült ki, hogy a perben szereplő 28-ból 13 iskolában továbbra is jogellenesen különítik el a roma gyerekeket.

Ötvenmillió forintos közérdekű bírság megfizetésére, országos deszegregációs terv kidolgozására, és 13 vidéki iskola mihamarabbi deszegregációjára kötelezte elsőfokú döntésében az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) kedden a Fővárosi Törvényszék – írja a Népszava.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány még 2009-ben kérte a bíróságtól, hogy 28 iskola esetében állapítsa meg cigány gyerekek nem cigány gyerekektől történő jogellenes elkülönítését, illetve mondja ki, hogy az akkori oktatási minisztérium, illetve annak jogutódja, az Emmi törvénysértést követett el az iskolai szegregáció fenntartásával.

Az alapítvány peren kívül is egyeztetési tárgyalásokat folytatott az Emmivel, illetve annak jogelődjével. Bár a minisztérium végül utasította az illetékes kormányhivatalokat a törvényességi ellenőrzési vizsgálatok elvégzésére, nem járult hozzá ahhoz, hogy ezekben az ellenőrzésekben az alapítvány képviselői is részt vegyenek, a végleges megállapításokról sem tájékoztatta az alapítvány jogi képviselőit. A bíróságon derült ki, hogy a perben szereplő 28-ból 13 iskolában továbbra is jogellenesen különítik el a roma gyerekeket. A többi iskolát időközben vagy megszüntették, vagy átszervezték.

A keddi ítéletben arra is kötelezték az Emmit, hogy az alapítvány által kidolgozott vizsgálati módszertan szerint az ország valamennyi iskolájában mérjék fel, pontosan mennyi gyermeket érint a jogellenes elkülönítés. Ezután kell kidolgozniuk a deszegregációs tervet, melynek hatékonyságát öt éven keresztül monitorozniuk kell, civil szervezetek bevonásával. A bíróság kikötötte, hogy az ötvenmillió forintos közérdekű bírságot ezen civil szervezetek támogatására kell fordítani.

Ez már most hatalmas siker, de el kell érni, hogy a követeléseiknek jogerősen is érvényt szerezzenek – mondta a Népszavának Kegye Adél, az alapítvány jogi képviselője.

Az EB 2016 májusában indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a roma gyermekek iskolai elkülönítése miatt. A kormány állandóan azt kommunikálja ugyan, mennyire elítélik a szegregációt, idén februárban a Magyar Tudományos Akadémia felmérése is arra mutatott rá: az elmúlt években nemhogy csökkent, de még nőtt is az iskolai szegregáció mértéke az országban.