szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megtárgyalta a Költségvetési Tanács a 2019-es költségvetés tervezetét. Komoly problémát nem látnak, bár az uniós elvárásoknak nem felel meg.

A Zoom ír a kiszivárgott 2019-es tervezet részleteiről, innen tudjuk, hogy a Kovács Árpád, Matolcsy György, Domokos László összetételű tanács szerint (a névsorból kitűnik, komoly kritikára nem lehet számítani) a gazdasági növekedést a nemzetközi kockázatok veszélyeztetik. A kormány egyébként 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 1,8 százalékos államháztartási hiánnyal tervez. A kormány a tervek szerint 2019-ben 20 476,6 milliárd forintot költ el 19 474,2 milliárd forint bevétel mellett. Vagyis a hiány 1197 milliárd forint lesz az idei 1361 milliárd forinttal szemben.

A tervek szerint a kormány a bruttó bérek 8,8 százalékos emelkedésével számol, s míg 2019-ben a versenyszférában tovább nő a foglalkoztatás (1,9 százalékkal) a közszférában létszámcsökkenés jön. A kormány a közszférában 0,3 százalékos csökkenéssel számol, ami nem jelent feltétlenül elbocsátásokat, ez összejöhet úgy is, hogy a kilépők vagy nyugdíjba vonulók helyét nem töltik fel.

Az adórendszerben nem várhatóak komoly változások, a KT szerint a „költségvetés a kialakult adóstruktúrára támaszkodik". Az szja-bevételek a bérkiáramlásnak köszönhetően 10,9 százalékkal nőnek, a kabinet az áfa-bevételek 9,5 százalékos növekedésére számít. A kiadási oldalon sem talált meglepetéseket a KT, emelkednek a honvédelmi kiadások, illetve a foglalkoztatást segítő támogatásokra is több pénz jut. A tervezet számol a nyugdíjprémium 2019 novemberi kifizetésével.

Érdekesség, hogy legutóbbi Kormányinfóján Gulyás Gergely azt mondta, a kormány 50 százalékkal növelné a költségvetés általános tartalékát egy válság esetére (a közelgő esetleges válságról itt írtunk), de ennek a tervezetben nincs nyoma. A tartalékok a tavalyi szinten maradnak: az általános tartalék 110 milliárd forint lesz, míg az Országvédelmi Alapba 60 milliárd forint kerül, de a KT szerint ezek is elegendőek.

A KT szerint az idei 2,4 százalék után a GDP 1,8 százalékára belőtt államháztartási hiány teljesíthető, sőt az az államadósság is csökkenhet az idei 72,9 százalékról a GDP 70,3 százalékára. Az Európai Bizottság nemrég a kiadások erőteljesebb csökkentésére szólított fel, de ez nem látszik teljesülni eddig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!