szerző:
T. R.

Owen Jones, a brit The Guardian publicistája nem kertelt, szerinte a közösségnek lépnie kell, és ki kell raknia Magyarországot az EU-ból a sorozatos normaszegések miatt.

Jones nem kertel, már publicisztikája első mondatában leírja:

„It’s time for the European Union to kick Hungary out.” Vagyis itt az ideje, hogy az Európai Unió kirúgja Magyarországot.

De az impulzív érzület és tanács mellett Jones sorra veszi azt is, miért jutott erre. Először is, Orbán Magyarországán növekszik a tekintélyelvűség és kriminalizálják azokat, akik segítenek a menekülteken. Ráadásul mindenféle következmény nélkül teszik ezt, ugyanis az EU eddig mindig szemet hunyt.

Orbán büszkélkedik illiberális demokráciájával, bűncselekménnyé teszi azt, ha valaki segít a menekülteknek, extra 25 százalékos sarcot vet ki a civil szervezetekre – sorolja tovább a publicista. Megemlíti, hogy töröltek néhány Billy Elliot-előadást, a Soros- és CEU-ellenesség pedig továbbra is tart.

Az európai szemhunyás mellett külön kiemeli a szerző, hogy a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt sem tett semmit Orbán megrendszabályozása érdekében, sőt, Manfred Weber meg is védte a miniszterelnököt. Owen Jones azonban javasolja, indítsák meg a hetes cikkely szerinti eljárást, ami a szavazati jog felfüggesztésével járna.

De ő inkább azt szeretné, ha kizárnák Magyarországot az EU-ból.

(A Guardian cikkére a 24.hu hívta fel a figyelmet.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!