szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Közép-európai Egyetem szerint többször is igazolták, hogy szabályosan működnek, a kormány mégsem hajlandó aláírni az együttműködésről szóló megállapodást.

Válaszolt Szijjártó Péter szerdai nyilatkozatára a CEU. A külügyminiszter az ATV-ben beszélt arról, hogy szerinte az intézmény nem teljesíti az előírt követelményeket, így csak akkor adhatna ki továbbra is diplomát Magyarországon, ha a kormányzat speciális privilégiumokat adna neki. Amikor a műsorvezető arról kérdezte, hogy a magyar kormány miért nem írta még alá a CEU-val a megállapodást, Szijjártó azt felelte, hogy az egyetemnek nincs külföldön campusa, csak megállapodott két amerikai intézménnyel egy-egy közös képzés indításáról.

A CEU közleményében emlékeztet, hogy New York Állam Oktatási Hivatala igazolta, hogy az egyetem a hivatal által regisztrált oktatási tevékenységet folytat New York államban. Az erről szóló levelet már júniusban nyilvánosságra hozták, sőt, augusztusban a CEU újabb levelet küldött a kormány illetékeseinek arról, hogy az egyetem bővíti oktatási tevékenységét. Arról nem is beszélve, hogy 2018 áprilisában az akkori oktatási államtitkár, Palkovics László és Altusz Kristóf helyettes államtitkár által vezetett küldöttség meg is látogatta a CEU New York állambeli oktatási helyszínét.

A közlemény szerint Altusz már 2017 szeptemberében jelezte New York-i tárgyalópartnereinek, hogy a CEU-ról szóló megállapodás-tervezet véglegesnek tekinthető, és hogy a magyar kormány nem kíván módosítani a szövegen. Az egyetem vezetése azóta már többször is felszólította a kormányt, hogy írja alá a megállapodást, amellyel biztosíthatná az egyetem magyarországi működését, ám ez nem történt meg.

Hangsúlyozzák, hogy ellentétben a külügyminiszter állításával, a CEU nem élvez privilégiumokat, és nem is vár el ilyesmit, mivel betartott minden törvényt, és megfelel a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 2017 tavaszán elfogadott módosításában előírt feltételeknek is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szakképzés felé tereli a nyolcadikosokat a pályaorientációs kérdőív

A szakképzés felé tereli a nyolcadikosokat a pályaorientációs kérdőív

Véget ér egy korszak: 11 év után végleg beszántják a Farmville-t

Véget ér egy korszak: 11 év után végleg beszántják a Farmville-t

Itt az EU-elnökség javaslata, mégsem kötnék olyan szigorúan a jogállamisághoz a kifizetéseket

Itt az EU-elnökség javaslata, mégsem kötnék olyan szigorúan a jogállamisághoz a kifizetéseket