szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országos Gerincgyógyászati Központ mindent bevallott a 2014 és 2017 közötti időszakról.

Ha minden kórház annyira felnőttként kezelné a betegeit, mint az Országos Gerincgyógyászati Központ, akkor nekünk sem kellene pereskedni a kórházi fertőzéses adatokért.

Így kezdi Facebookon közzétett jelentését a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A civil szervezet vette észre, hogy a kórház önként tette közzé kórházi fertőzésekről szóló adatait honlapján, ahol 2014 és 2017 között minden esetről beszámolnak. Az intézmény külön táblázatokban, behurcolt és kezelések során szerzett fertőzésekre lebontva dokumentálja az eseteket.

Az Országos Gerincgyógyászati Központban 2014 óta folyamatosan, a kezelt betegek számával arányosan nőtt a kórházi fertőzések száma. A legtöbb esetben MRSA- és E.coli fertőzéseket dokumentáltak.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a Kúria áprilisban kimondta, hogy az illetékes tárcának ki kell adnia a kórházi fertőzésekről szóló adatokat, miután a TASZ pert indított és nyert az ügyben. Az illetékes tárca, az Emmi azonban a bírósági döntés felülvizsgálatát kezdeményezte, így az adatok még mindig nem nyilvánosak. Az Emmi először azzal indokolta a lépést, hogy a kért adatok személyes adatnak minősülnek, aztán pedig azzal érvelt, hogy a nyilvánosságra kerülő számok megtévesztőek és pánikkeltőek lennének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben