szerző:
hvg.hu

A gyógyszerhatóságnak hónapok óta nincs főigazgatója, és most is csak egy fura összetételű tanácsadó testületet neveztek ki az intézményhez.

Negyedév alatt sem nevezett ki új főigazgatót az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) élére Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, aki pénteken viszont egy Emmi-utasítással tanácsadó testületet hozott létre az intézménynek – írja a Népszava.

Az OGYÉI-nek június óta nincs főigazgatója, miután Pozsgai Csillát Kásler Miklós minden előzmény nélkül felmentette. Főigazgató helyett most viszont egy öttagú tanácsadó testületet nevezett ki a miniszter, amelynek feladata egyebek mellett az intézmény stratégiájának meghatározása, a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése és orvosszakmai kérdések megvitatása, holott az öt tag közül ketten nem is orvosok, és nem is ismertek az egészségügyben.

A testület egyik tagja Méhes László mosonmagyaróvári ügyvéd, aki korábban a miskolci kórházat képviselte egy közbeszerzési bírósági eljárásban, egy éve pedig a  doppingvétség miatt a riói olimpiától eltiltott kajakozó páros kártérítési ügyében járt el.

Az OGYÉI tanácsadó testületébe került Maurer Szemere, a Fidelitas egykori külügyi kabinetvezetője is, aki most a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatósági tagja, választási szakértője, korábban pedig Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó titkára volt.

A testület elnöke Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet (ORFI) jelenlegi főigazgatója lett, a Népszava szerint az ő megbízása pedig összeférhetetlenségi kérdéseket is felvethet, mert mint kutató kapcsolatban állhat gyógyszercégekkel, holott az OGYÉI-nek hatóságként kell eljárnia.

A testület negyedik tagja, Urbán László, a Mátrai Gyógyintézet főigazgatója, aki korábban a Kásler Miklós által vezetett onkológiai intézetnek is volt orvosa, 1998-ban pedig az MDF képviselőjeként indult Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8. választókörzetében, de a második fordulóig nem jutott el.

Az ötödik tag Révész János klinikai onkológus, aki péntek óta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház megbízott főigazgatója is. Kinevezése előtt a megyei kórház onkológiai és sugárterápiás centrumát vezette. Mint gyakorló orvosvezető ugyancsak érintett a gyógyszerkipróbálásokban, így az ő megbízása is felvethet összeférhetetlenségi kérdéseket.

A tanácsadó testület kinevezése határozatlan időre szól, a Népszava szerint viszont az OGYÉI-nél is csak a közlönyből értesültek az új testületről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Óriásállatok után íme, egy mini: a macskaméretű bika

Óriásállatok után íme, egy mini: a macskaméretű bika

Szeméttel fűt és fuldoklik a fél ország, miközben lenne egy kézenfekvő és olcsó megoldás

Szeméttel fűt és fuldoklik a fél ország, miközben lenne egy kézenfekvő és olcsó megoldás

Ugyanolyan sokszínű élővilág rejtőzik a talpunk alatt is, mint a felszínen

Ugyanolyan sokszínű élővilág rejtőzik a talpunk alatt is, mint a felszínen