szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány még márciusban jelentette be, hogy január 1-jétől minden kisgyermeket beoltanak a Nemzeti immunizációs program keretében, a vakcinatendert július végéig kellett volna kiírni.

Még nem jelent meg az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében a bárányhimlő elleni védőoltás vakcináira kiírt tender – írja a Világgazdaság. Az erről szóló kormányhatározat szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának július 31-ig kellett volna kiírnia a közbeszerzési eljárást, mivel korábban Lázár János – akkor még kancelláriaminiszterként – azt ígérte, hogy 2019. január 1-jétől minden kisgyermeket beoltanak bárányhimlő ellen a Nemzeti immunizációs program keretében.

Iparági szereplők szerint az évből hátralévő két hónap kevés arra, hogy a kiírt tenderre a gyártók ajánlatot tegyenek, és átalakítsák gyártási rendjüket úgy, hogy megfelelő mennyiségű vakcina álljon rendelkezésre januárban.

Magyarországon két gyógyszergyártó cégnek, az MSD Pharma Hungary Kft.-nek (MSD) és GlaxoSmithKline Kft.-nek (GSK) van bárányhimlő elleni oltóanyaga, mindkét cég azt közölte a Világgazdasággal, hogy csak a tender kiírása után döntik el, hogy indulnak-e a közbeszerzési pályázaton. A bárányhimlő elleni vakcina iránti kereslet az utóbbi években egyre nő, a két említett cég tavaly csaknem 75 ezer ampullányi oltóanyagot adott el. A még nem tb-támogatott ampullák ára valamivel több, mint tízezer forint, a védettséghez kétszeri oltás szükséges.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Kötelező lesz bárányhimlő elleni oltás

A WHO, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte a kór évente 4,2 millió szövődményes fertőzést és 4200 halálesetet okoz. Ráadásul sokan tévesen azt gondolják, hogy jobb átesni a betegségen, mint védőoltást kapni ellene.

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Már 15 kilót fogyott Navalnij, ezért kényszerétkeztetést vezetnének be a börtönben

Már 15 kilót fogyott Navalnij, ezért kényszerétkeztetést vezetnének be a börtönben

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban