szerző:
Domány András

Háromféleképp voksoltak az ellenzéki pártok.

Bár az MSZP és a Párbeszéd közös listát állít jövőre az Európai Parlament választásán, ma a magyar országgyűlésben nem egyformán szavaztak arról, hogy az unión kívül (a mi esetünkben elsősorban a szerbiai Délvidéken és az ukrajnai Kárpátalján) élő állampolgárok is részt vehessenek a választáson, és ez várhatóan sok pluszszavazatot hozzon a Fidesznek.

Az MSZP ugyanis tartózkodott, a DK a javaslat ellen szavazott, a Párbeszéd négy jelenlévő képviselője viszont – köztük az ő frakciójukban dolgozó, de MSZP-tag Burány Sándor – az „igen” gombot nyomta meg a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviselőivel együtt. Az így elfogadott törvény egy európai tanácsi határozatot hirdet ki, amely egyebek közt ezt tartalmazza: „A tagállamoknak javasolt meghozniuk az ahhoz szükséges intézkedéseket, hogy a harmadik országban lakóhellyel rendelkező állampolgáraik is szavazhassanak az európai parlamenti választásokon.” Akik ezt megfogalmazták, valószínűleg elsősorban a tagállamok EU-n kívüli országokba, például az Egyesült Államokba kivándorolt polgáraira (angol rövidítéssel az expatokra) gondoltak, és nem olyanokra, akik soha nem éltek uniós tagállamban, csak nemzetiségük azonos az egyik tagállam többségi nemzetével.

Érdekes az eljárás is. Az uniós határozatokra akkor szoktak hivatkozni, ha azok változása hazai jogszabályok módosítását igényli. Ilyenkor beírják a törvény végére, sőt néha a címébe is, hogy melyik határozat végrehajtása érdekében történik a változtatás. Tanácsi határozatot külön törvényben 2010 óta csak kétszer hirdettek ki: 2012-ben az uniós szerződés egyik cikkének módosítását, 2015-ben pedig „Az Európai Unió saját forrásainak rendszeréről” szóló határozatot illesztették így be a magyar jogrendbe.

Gulyás Gergely miniszter a most elfogadott javaslat indoklásában utal rá, hogy a jelenleg hatályos magyar szabályozás nem biztosítja az uniós lakóhellyel nem rendelkező állampolgárok szavazati jogát. A törvény 2013 óta érvényes szövege szerint „az Európai Parlament tagjainak választásán a választójogát gyakorolhatja minden magyar választópolgár, ha nem jelezte valamely másik uniós tagállamban, hogy választójogát ott kívánja gyakorolni, valamint az Európai Unió más tagállamainak minden választópolgára, ha nyilatkozatot tesz arról, hogy választójogát Magyarországon kívánja gyakorolni, és magyarországi lakóhellyel való rendelkezését igazolja”. Ennek a törvénynek a módosítására azonban egyelőre nem tett javaslatot a kormány.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

Hamarosan bezár Budapest egyik legkedveltebb péksége

Hamarosan bezár Budapest egyik legkedveltebb péksége

Kásler: Az egyenlőség alapja nem a liberalizmusban, hanem a Bibliában van

Kásler: Az egyenlőség alapja nem a liberalizmusban, hanem a Bibliában van

"Ne vedd meg ezt az autót", szól a Volvo új hirdetése, és komolyan is gondolják

"Ne vedd meg ezt az autót", szól a Volvo új hirdetése, és komolyan is gondolják

Frissített a Google, hogy ön szórakozva tanulhasson programozni is

Frissített a Google, hogy ön szórakozva tanulhasson programozni is

Nevet változtatott Rokker Zsoltti - Nehezebb lesz kamujelöltet indítani ellene

Nevet változtatott Rokker Zsoltti - Nehezebb lesz kamujelöltet indítani ellene