szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az igazságügyminiszter úgy látja, joggal kapta meg Gruevszki a menekültstátuszt.

Az igazságügyminiszter szerint a Macedóniában jogerősen elítélt volt miniszterelnök menekültstátuszt kapott, tehát innen fogva – a nemzetközi jog alapján – menekültigazolványával szabadon mozoghat. Trócsányi László az Echo Tv-nek úgy nyilatkozott: ő maga nem látta a döntés indoklását, de abból indul ki, hogy a bevándorlási hivatal nyilván alapos vizsgálódás után hozza meg döntéseit.

Trócsányi elmondta: ilyenkor hosszasan meghallgatják a menedékkérőt, el kell mondania, miért üldözik őt hazájában, és úgy ítélhették meg, Gruevszki alappal állítja, hogy veszélyben van az élete. "Legyünk őszinték, ha egy volt miniszterelnök bevonul a börtönbe, azért nem olyan könnyű a helyzete" – jelentette ki. A miniszter hangsúlyozta: hiába kérik majd a volt miniszterelnök kiadatását, abba az országba már nem lehet kiadni, ahol az üldözés történt.

Trócsányi még azelőtt nyilatkozott a kormányközeli tévében, hogy Macedóna hivatalosan is kérte Gruevszki kiadatását a magyar kormánytól. Macedón kollégája kedden a sajtónak azt mondta: a kiadatáshoz szükséges dokumentumok egy részét már lefordították, egy másik részét pedig utólag küldik el. "Szerepelnek benne mindazok az eljárások, amelyekben vizsgálat vagy vizsgálati előkészület folyik, és amelyek alapot nyújtanak arra, hogy letartóztassák (Nikola Gruevszkit), ha kiadják" – tette hozzá.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó: Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre

Szijjártó: Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre

"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" - távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk

"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" - távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk

"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában

"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában