szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

De ez még csak a nulladik fok. A nyomozók is megtalálták a "svédországi magyar nő" nyilvános bűnügyi adatait.

Megrovást szabott ki a bíróság Dezső András, az Index újságírója ügyében. A II. és III. kerületi ügyészség azért emelt vádat a szerző ellen, mert cikkeket közölt a "svédországi magyar nőként" a kormánypropagandában futtatott Natalie Contessa af Sandeberg büntetett előéletéről. Ezt az ügyészség személyes adattal való visszaélésnek ítélte meg.

Sandeberg azzal vált ismertté, hogy az állami propagandatévén mesélt a Svédországban a migránsok miatt beállt elviselhetetlen állapotokról. Azt is mondta, hogy emiatt menekült vissza Magyarországra.

Dezső – mint a rendőrségen tett vallomásában is elmondta – nyilvánosan hozzáférhető svéd hatósági adatbázisból dolgozott. Ezt a rendőrség nyomozása megerősítette, ugyanis ők is megtalálták a lexbase.se oldalt, ahol a kérdéses bűnügyek és ítéletek olvashatók.

Ezekből kiderül, hogy Sandeberget többször is elítélték Svédországban. Bűncselekményei között szerepelt zaklatás, rágalmazás, egyszer kávéval öntötte le a szomszédját. Ezenkívül pszichológusnak adta ki magát, másszor pedig azt hazudta, hogy hivatalos személy.

Az ügyészség egy év próbára bocsátást javasolt "személyes adattal való visszaélés" vétsége miatt. A bíróság – amely büntetővégzését tárgyalás nélkül, az iratanyag alapján hozta meg – ezt megrovásra változtatta, ami a legenyhébb büntetés.

Dezső András a hvg.hu-nak elmondta, a jogszabályoknak megfelelően rendes tárgyalást kérnek, így a megajánlott megrovás helyett a tárgyalás után születik ítélet. Dezső jelezte azt is, hogy a fideszes médiában róla megjelent állítások miatt maga is pert indít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Millenium Falcon, avagy fapadossal az űrbe – Elon Musk életútja, 6.rész

A Millenium Falcon, avagy fapadossal az űrbe – Elon Musk életútja, 6.rész

Megzsarolhatták a külföldre menekült fehérorosz ellenzéki vezetőt

Megzsarolhatták a külföldre menekült fehérorosz ellenzéki vezetőt

Kiderült, mi Erzsébet királynő kedvenc filmje

Kiderült, mi Erzsébet királynő kedvenc filmje