szerző:
hvg.hu

Az amerikai nagykövet több dolog miatt is szomorú a napokban. Egyfelől a CEU távozása, másrészt az ukrán helyzet miatt. Reméli, találkozik még Orbán Viktorral.

David B. Cornstein amerikai nagykövet, amikor először találkozott Orbán Viktorral, a barátjának nevezte a kormányfőt a találkozó után. A 168 Óra kérdésére, hogy még mindig annak tartja-e Orbánt – miután a CEU távozott –, Cornstein azt mondta, kettejük barátsága nem nyúlik vissza a gyermekkorukra, de szerinte sikerült kialakítaniuk egy jó munkakapcsolatot, amelyet reményei szerint sikerül erős barátsággá fejleszteni. Hiába az elmúlt napok eseményei, az ő szemszögéből semmi nem változott.

Amikor Cornstein meglátogatta a CEU budapesti campusát korábban, ott is azt mondta, ez egy olyan amerikai intézmény, amely több mint 27 éve meghatározó építőköve az amerikai-magyar kapcsolatoknak. Erre a nagykövet most azt mondta, az egyetem ügye egy volt a prioritásai közül, amikor Magyarországra érkezett.

Úgy gondoltam, hogy nagykövetként segítenem kell, meg kell könnyítenem a megállapodás létrejöttét az egyetem és a kormány között azért, hogy ez az intézmény itt maradhasson Budapesten. És az érzéseim nem változtak, már csak azért is nagyon szomorú vagyok, mert ez tényleg egy remek intézmény. A tény, hogy elmennek, összetöri a szívem, borzasztónak tartom. Elsősorban a diákokért, másodsorban a kutatóműhelyért, harmadsorban a városért és negyedikként az egész országért. Ez mindannyiunknak veszteség.

Az egyetem bejelentése után azt mondta, ez az egész kudarc, szavait most korrigálta, „ez valójában inkább szégyen. Nagy kár, hogy ez történik.” De a nagykövet szerint itt két embernek kellett meghozni a döntéseit, nem nekik.

Itt van két ember, két roppant erős ember: Orbán Viktor és Soros György. Ők nem fognak megegyezni semmiben. És nem számít, hogy ez a vita egy aprócska cukorkaboltról, egy múzeumról, vagy éppen egy egyetemről szól. Itt egyetlen dolog számított: az utálat a két férfi között, akik sosem fognak egyetérteni egymással semmiben. És sajnálatos módon ennek az áldozata ez az egyetem lett.

Meglátása szerint számtalan módja lett volna annak, hogy az egyetem maradjon, de ez Orbánon és Soroson múlt. A kormányfővel kapcsolatban megjegyezte, abban reménykedik, több találkozójuk is lesz a jövőben. Cornstein az interjú ezen pontján szóba hozza Ukrajnát, megemlítve, hogy egy másik ország biztonsága az, amiről itt szó van.

Nem tudom kifejezni, milyen szomorú vagyok, amiért az egyetem elmegy. Még szomorúbb lennék azonban, ha az orosz csapatok behatolnának Magyarországra, hiszen csak Ukrajna választja el Oroszországtól, a következő állam Magyarország. Megoldást kell találnunk az ukrán problémára. Ebben kell segítenünk Magyarországot.

Ő azon dolgozik, hogy Magyarország az orosz energiafüggőségét is csökkenthesse, meglátása szerint borzasztó lenne, ha ez a kiszolgáltatottság tovább fennmaradna, vagy akár fokozódna.

Arról, hogy tájékoztatja-e Trump elnököt a CEU ügyéről, a nagykövet azt mondta, szilveszterkor Floridában lesz, biztosra veszi, hogy lesz alkalmuk beszélgetni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

A Telenornál van? 72 órán belül bekapcsolják az újítást, amit észre fog venni hívás közben

A Telenornál van? 72 órán belül bekapcsolják az újítást, amit észre fog venni hívás közben

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Varga Mihály megerősítette, Esztergom felé épül az M0-s nyugati szakasza

Varga Mihály megerősítette, Esztergom felé épül az M0-s nyugati szakasza

Az 5 legnagyobb kihívás, amellyel egy magyarországi vállalkozásnak manapság szembesülnie kell

Az 5 legnagyobb kihívás, amellyel egy magyarországi vállalkozásnak manapság szembesülnie kell

Oligarchák és maffiózok új szolgálati járműve lehet ez a gigantikus fekete terepjáró

Oligarchák és maffiózok új szolgálati járműve lehet ez a gigantikus fekete terepjáró