Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Hamarosan megállapodhat a magyar és amerikai kormány a magyar hadsereg modernizációját segítő védelmi-gazdasági csomagról. A CEU elköltözése miatt Amerika viszont szomorú, de nagyobb jelentőséget nem tulajdonít az ügynek – ez derült ki David Cornstein külügyi bizottsági meghallgatásán.

A parlamenti testület ülése után elmaradt Ungár Péter és Szél Bernadett doorstep sajtótájékoztatója, de Németh Zsolt bizottsági elnök és David Cornstein amerikai nagykövet kiállt a kamerák elé. Németh hangsúlyozta, örül, hogy az amerikai nagykövet fél év után elérkezettnek látta az időt, hogy ellátogason a Parlamentbe. Az szerencsétlen, hogy másfél év után lett csak nagykövet, de még mindig jobb, mint Colleen Bell esetében, amikor két évet kellett várni. Cornstein érezhetően élvezi az ittlétet, és az elnök nagykövete, fogalmazott Németh Zsolt.

A felek közti viszonyt az őszinteségtől sem mentes nyugalom jelzős szerkezettel írta le Németh, az amerikai diplomata üzletember, a földön jár. Cornstein pedig úgy fogalmazott: óvatosan optimista a magyar–amerikai viszony jövőjét illetően. A rövid távú feladatok a védelmi együttműködési megállapodás, az energiadiverzifikáció és az ukrán helyzet terén adódnak. A védelmi megállapodás nem mást takar, mint modernizácót: a magyar hadsereg felszerelését, létesítményeinek felújítását a 21. század követelményeinek megfelelően. Ezt már a nagykövet fejtette ki a hvg.hu kérdésére.

Kérdésre kifejtette, CEU-kérdésben azt látja, a barátok néha nem értenek egyet bizonyos kérdésben, szomorú a kialakult helyzetért, de ez nem vezet szakításhoz a felek között. Az ukrán–orosz Kercsi-szorosnál kialakult újabb konfliktusról is kérdezett a hvg.hu, mondván, a magyar fél nem hangsúlyozta az oroszok felelősségét. Erre Németh Zsolt annyit mondott: egyértelműen kiáll Magyarország az ukrán területi integritás mellett, mindig is elítélte az orosz akciókat a Krímben vagy a Kercsi-szorosnál, elvárjuk, hogy az oroszok is tartsák tiszteletben az ukrán integritást, engedjék szabadon a foglyul ejtett és bíróság elé állított ukrán hajók személyzetét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Alföldi Róbert: „Hogy ki a királyunk, az tőlünk függ”

Alföldi Róbert: „Hogy ki a királyunk, az tőlünk függ”

Kanadában is korlátozzák a Richter gyógyszerét

Kanadában is korlátozzák a Richter gyógyszerét

Budapesten is gyertyát gyújtottak a meggyilkolt lengyel politikus emlékére – fotók

Budapesten is gyertyát gyújtottak a meggyilkolt lengyel politikus emlékére – fotók

Teljes fejetlenség a briteknél: fogadhatunk-e rá, hogy nem is lesz Brexit?

Teljes fejetlenség a briteknél: fogadhatunk-e rá, hogy nem is lesz Brexit?

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Életet mentett az Apple Watch

Életet mentett az Apple Watch