szerző:
hvg.hu

Egy lépéssel közelebb került a CEU ahhoz, hogy valóban Budapesten maradhasson. A szavakon túl már papírjuk is van arról, hogy folytathatják a kutatást és az oktatást a magyar fővárosban, de ehhez még a miniszterelnök ígérete és levele nem elég – így foglalható össze a CEU rektorának mondandója, amit az egyetemi közösségnek adott elő.

Miért gyanús a BMW belépése a CEU budapesti létét segítő tervbe? Mi lesz a bécsi campusszal? Miért volt csalódás az amerikai nagykövet? Helyzetjelentést adott a CEU rektora az egyetemi közösség előtt.

Összehívta a CEU közösségét Michael Ignatieff rektor, hogy tájékoztassa a kialakult helyzetről, ami érinti a Fidesz EPP-felfüggesztését. Beszélt a bécsi campus kialakításáról, ami mindenképp megtörténik, és beszélt a bajor állammal való együttműködésről is.

Először is megmutatott két levélrészletet, a bajor miniszterelnök és Orbán Viktor leveléből. Söder miniszterelnök arról írt, a két egyetem közti sikeres együttműködés előfeltétele az, hogy a CEU folytathatja a kutatást és oktatást Budapesten. És ebbe az is beletartozik, hogy a CEU jogi garanciákat kap a magyar kormánytól, hogy kiadhat amerikai és magyar diplomát Budapesten. Az Orbán-levél részlete pedig a következő: "A magyar kormány nevében biztosíthatom arról, hogy a bajor Műszaki Egyetem részvétele a magyar felsőoktatásban a CEU-val együttműködésben nem ütközik akadályokba. A CEU - ahogy ezt az elmúlt két évtizedben tette – kutathat és oktathat Budapesten (...) Bajorország részvétele olyan bizalmat építő lépés, hogy Magyarország kész megvizsgálni annak a lehetőségét, hogy olyan diplomák kiadására nyíljon lehetőség, amely egyaránt érvényes Amerikában, Németországban és Magyarországon."

©

Ignatieff megjegyzi, ezeket bizonyítékokként tárja a hallgatósága elé, nem kommentálni szándékozik őket. Ezek két politikai szövetséges levelei, nem csak szavak. Az ajtó nyitva tehát, de az a kérdés, a magyar kormány mikor megy át rajta, mikor ad jogi garanciákat a CEU-nak. Csak ezután lehet lépni.

Hogy ezek a garanciák milyen formát öltenek – nemzetközi bilaterális megállapodás Bajorországgal vagy a lex CEU megváltoztatása – ez majd eldől. A CEU megküldi a javaslatait a feleknek. Amíg nincsenek garanciák, ezek csak puszta szavak, de annál valamennyire többek. A szavakról csak annyit – mondta el a rektor később –, hogy David Cornstein nagykövet is eljött a CEU-ra, mindent megígért, aztán "láttuk, mit értek ezek a szavak".

Ignatieff bejelentette, amit a hvg.hu már megírt, hogy Münchenbe utazik egyeztetésre, megvizsgálandó, milyen területeken hogy tud együttműködni a két intézmény. Komoly kérdéseket vet fel az eddig csak pletykaszinten a történetbe bevont BMW szerepe – ki garantálja a kutatási szabadságot? Ennek is szerepelnie kell egy megállapodásban. Bármilyen megegyezés is alakul ki, arra később a szenátusnak és a CEU egyéb döntéshozó szervének is rá kell bólintania.

A bécsi új campus is megépül, a CEU megkezdte az akkreditációs eljárást januárba, szeptemberre be fog fejeződni vélhetően, és elindulhat a bécsi CEU. Erre azért is szükség van, hogy nehogy csapdába csalható legyen a CEU, legyen hova menni, ha meghiúsul a budapesti létezés lehetősége. Bajorország azért is jó, mert a magyar, német gazdaság és az EPP központja, ezért stratégiailag jobb partner, mint a távoli New York állam.

David Cornstein
©

Van-e vörös vonal, érkezett kérdés Ignatieffhez? Igen, a jogi garanciák megadása az amerikai diploma kiadására. Manfred Weber szándékain a rektor is elgondolkodott egyébként, nyilván saját politikai karrierjét is építi ezzel az üggyel, amit a CEU-nak nem célja segíteni, de ha két évig folyamatosan kérik a politikusokat, hogy tegyenek valamit, és végre tesznek, nem lehetséges, hogy figyelmen kívül hagyja, enged betekintést az egyetemvezetés dilemmái közé.

Ignatieff elárulta, beszélni fognak a Fidesz viselkedését felügyelő vének tanácsával, a három tekintélyes néppárti politikussal, nekik ugyanis vannak határidejeik, amiket a kormánnyal be kell tartatniuk – ezt annak kapcsán mondta el, hogy kérdést kapott, mi van, ha a kormány mindent megígér, de eltolja a teljesítést a távoli jövőbe.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

A CEU várja a Néppárt küldötteit, akik a magyar jogállamiságot vizsgálják

„Kinyílt egy ajtó” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora, miután Orbán Viktor miniszterelnök és Markus Söder bajor miniszterelnök levélváltásukban közös támogatásukról biztosították a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) együttműködését, és miután az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát.

Nem hagyott időt a MÁV az átszállásra, a határon ragadtak az utasok

Nem hagyott időt a MÁV az átszállásra, a határon ragadtak az utasok

Kajak-kenu-vb: újabb magyar érmek

Kajak-kenu-vb: újabb magyar érmek

Boris Johnson 3D-ben vizsgáltatná a reptéri csomagokat

Boris Johnson 3D-ben vizsgáltatná a reptéri csomagokat

Gyerekotthonból tűnt el egy 13 éves lány

Gyerekotthonból tűnt el egy 13 éves lány

A Petőfi hídról esett a Dunába

A Petőfi hídról esett a Dunába

Vidáman indult Botka kampánya, az ellene induló szocialistáról viszont nem beszél

Vidáman indult Botka kampánya, az ellene induló szocialistáról viszont nem beszél