szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint Brüsszel még több hatalmat akar magának a tagállamok kárára.

Írásbeli kérdéssel fordult Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője Trócsányi László igazságügyi miniszterhez, amelyben azt kérdezte: mit kíván tenni azért, hogy a Magyarországnak szánt uniós felzárkózási pénzeket ne lophassák el a kormányhoz, illetve a kormányfőhöz közel álló körök. (Tóth egyébként az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti listavezetője, míg Trócsányi a Fidesz EP-listáját vezeti.)

Tóth három kérdésre várt választ: Trócsányi egyetért-e azzal, hogy szükséges Magyarország csatlakozása az Európai ügyészséghez, mikor kíván a csatlakozásra javaslatot tenni a kormány számára, és milyen intézkedésekkel kívánja megakadályozni, hogy „a Magyarország fejlődésére szánt uniós forrásokat ne lophassák el fideszes oligarchák”.

Az MSZP elnöke kérdésében a Transparency International Fekete könyv: Korrupció Magyarországon, 2010–2018 című kiadványára hivatkozott, mely szerint az uniós projektek több mint 90%-a túlárazott, átlagosan 25 százalékkal. Tóth szerint a visszaélések felderítetlenül maradnak, hiszen a magyar ügyészség számos nyilvánvaló, de a Fidesz számára kellemetlen korrupciós ügyben nem indított nyomozást, vagy mondvacsinált okkal lezárta azt, vagy csigatempóval, alibiből nyomoz.

Tóth szerint éppen azért lenne fontos, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, hogy a Magyarország fejlődését elősegíteni hivatott uniós felzárkózási pénzek "ellopását" meg lehessen előzni, illetve a visszaélésgyanús eseteket érdemben ki lehessen vizsgálni.

A Trócsányi László nevében válaszoló Völner Pál parlamenti államtitkár azt írta: nincs szükség az Európai Ügyészséghez történő csatlakozásra, mert azzal csak "Brüsszel még több hatalmat akar magának a tagállamok kárára".

Ő úgy látja, az Európai Ügyészség felállítása nem szükségszerű, mert jelenleg is megvannak azok a keretek, amelyeken belül megfelelő módon fel lehet lépni a korrupcióval szemben. Ennek fő eszközei mások mellett a remekül működő uniós ügyészségi együttműködési szervezet (Eurojust) vagy az OLAF.

„Az európai ügyészi hivatal létrehozása ezen intézmények óhatatlan meggyengítésével járna, amit Magyarország nem tud elfogadni” – írta Trócsányi, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy több más uniós tagállam, köztük Dánia, Írország és Svédország is elutasította az Európai Ügyészség létrehozását. Ráadásul a magyar kormány is mindent megtesz a korrupció ellen, ezért a hazai szabályozás teljesen megfelelő – tette hozzá.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő március elején jelentette be, hogy már 470 ezren írták le tavaly szeptemberben indult kezdeményezését, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez az óra folyamatosan méri, hogy van-e láza

Ez az óra folyamatosan méri, hogy van-e láza

Müller: "Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk"

Müller: "Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk"

Kőrössi P. József köszönetet mond Ceauşescunak – Könyvajánló

Kőrössi P. József köszönetet mond Ceauşescunak – Könyvajánló