szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

13 tény helyett 21 valótlanságot állít a Magyar Helsinki Bizottság a kitoloncolt afgán családokról, állítja a Belügyminisztérium. Tagadják például, hogy az egyik afgán asszony veszélyeztetett terhes lenne.

"Koholmány" – így tagadja a Magyar Helsinki Bizottság vádjait a Belügyminisztérium.

A Helsinki korábban beszámolt a Magyarországról kitoloncolt 11, illetve 5 nem kitoloncolt menedékkérőről, összesen három családról, 6 felnőttről – köztük egy veszélyeztetett terhes anyáról – és 10 gyerekről. A civil szervezet leírta, a családok hónapokig vártak Szerbiában, hogy beléphessenek az országba. A kérelmüket nem vizsgálták ki, mert mivel Szerbiából jöttek, visszadobhatták azt. A kiutasított, de még a tranzitzónában lévő családban a felnőtteknek nem adtak enni, majd bejelentették, hogy visszaviszik őket Afganisztánba, mert Szerbia nem fogadta őket. A veszélyeztetett terhes nőt és családját pedig a szerb határra vitték, és ott kitették őket az éjszaka kellős közepén.

Mindezt a BM tehát koholmánynak minősíti: "Egyik családban sincs veszélyeztetett terhes nő, egy 38 éves asszony várandós, rendszeres terhes gondozása magyar egészségügyi intézményben történt" – írták.

A tárca állítása szerint a kérelmeket egyenként kivizsgálták, "mindhárom család ellátása a hatályos magyar jogszabályoknak mindenben megfelelően történt a tranzitzónában. A családok jogi képviselője előtt a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntése ismert volt, a kitoloncolás időpontjáról a jogi képviselő a jogszabályoknak megfelelően értesítést kapott. Az Emberi Jogok Európai Bírósága nem tiltotta meg egy család kitoloncolását, annak felfüggesztését kérte, a kérésnek Magyarország eleget tett. Két család önként hagyta el a tranzitzónát – erről minden tagjuk írásban nyilatkozott –, hatósági közreműködés nem történt. Az érintett családok a röszkei tranzitzónában nem a szabad ég alatt éltek."

A kitoloncolást az ENSZ is elítélte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!