szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átrendeződtek az ellenzéki erőviszonyok múlt vasárnap, az MSZP, a Jobbik és az LMP bezuhant, a DK és a Momentum felemelkedett. Ez Budapestre is hatással van. Csütörtökön újra asztalhoz ül az ellenzék, a téma a főpolgármester-választás és a kerületi egyezkedés, de már más diktál, mint legutóbb.

Az előválasztásról tárgyal csütörtök délután háromtól az ellenzék Budapesten, a fő téma a főpolgármester-választást megelőző előválasztás lesz. A megbeszélés azért sürgető, mert a Civil Választási Bizottság (mint a második forduló lebonyolítója) kedden bejelentette, a korábban ismertetett menetrend szerint tervezik megtartani az előválasztást, ami azt jelenti, június 1-jén nyilvánosságra hozzák a menetrendet, 3-án pedig elindul a szervezési-lebonyolítási folyamat.

„Az előválasztást terveink szerint június 23-án lezárjuk annak érdekében, hogy a budapestiek támogatását elnyert főpolgármester-jelölt sikeres kampányt folytathasson a Fidesz jelöltjének, Tarlós Istvánnak leváltása érdekében” – írta a CVB közleményében.

Az EP-választás budapesti eredményei így alakultak:

 1. Fidesz: 41,17 százalék
 2. DK: 19,79 százalék
 3. Momentum: 17,35 százalék
 4. MSZP–P: 9,04 százalék
 5. Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 3,83 százalék
 6. Jobbik: 3,18 százalék
 7. LMP: 2,98 százalék

Az eredmény az összes ellenéki pártot váratlanul érte, a DK és a Momentum hüledezett, hogy ennyire jó eredményt értek el, az MSZP–P, a Jobbik és az LMP döbbenten állt a megsemmisülésközeli százalékok láttán. Nem véletlen, hogy egy P-politikus már a szavazás éjszakáján úgy fogalmazott:

az EP-választással egy időben a budapesti előválasztást is megtartották, azon Karácsony és Puzsér is kikapott.

A csalódott párbeszédes ezzel arra utalt, hogy mindegyik jelölő párt (Karácsony mögött az MSZP–P, Puzsér mögött a Jobbik és az LMP) olyan eredményt ért el, ami önmagáért beszél. A Momentum és a DK pedig elkezdett új stratégia után nézni.

Hogyan futnak neki a csütörtöki tárgyalásnak?

 • Az MSZP szépen, csendben, fő céljuk, hogy az április eleji, többpárti egyezséget senki se bolygassa, a kerületi megegyezést hagyják békén. Az előválasztás híve és Karácsony Gergely támogatója maradt a szocialista párt, igaz, a szombati összejövetelük leköti erőiket, épp elég bajuk, hogy egy EP-mandátumra több jelentkező is akad.
 • A Párbeszéd foggal-körömmel ragaszkodik Karácsony Gergelyhez, bár kerületeket veszíthetnek.
 • A Demokratikus Koalíció kivárásra játszik, úgy vannak vele, egyelőre nekik minden jó. „Feri hátradőlt és élvezi” – mondta egy DK-s elnökségi tag. Elfogadhatónak tartják Karácsony Gergely személyét, de lesben állnak, ha lépni kell, ott lesznek.
 • A Momentum (bővebb cikk a pártról ITT) kialudta szerénységét. A párt azt kommunikálja, az előválasztást és annak győztesét támogatják, nem Karácsony Gergelyt. Fekete-Győr András egy korábbi interjúban azt mondta, lehetnek további jelöltek is a jelenlegieken kívül. „Örülnénk, ha lennének.” Ezzel a lebegtetéssel ül asztalhoz a párt, úgy tudjuk, ha tényleg lesz saját jelölt, és nem csak zsarolni akarnak ezzel, akkor azt pénteken jelenthetik be.
 • Puzsér Róbert és a Sétáló Budapest (mögöttük a Jobbik és az LMP – utóbbi párttal ebben a cikkben foglalkoztunk bővebben) tisztában vannak azzal, hogy az őt támogató pártok kiábrándítóan szerepeltek, de hozzáállásuk nem változott, előválasztást szorgalmaznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?

Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt

Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt