szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába ismerte be tettét az a győri aktivista, aki az EP-választás előtt leszedte és egy Fidesz-logós furgonnal elvitte az MSZP kihelyezett plakátjait, a rendőrség visszadobta a feljelentést, és lezárta az ügyet. A plakáttépkedő ugyanis arra hivatkozott, hogy ő csak azért szedte le az ellenzékiek politikai hirdetéseit, mert azokat a szelektív hulladéklerakóba akarta vinni – a hatóság szerint így már nem is történt lopás. A helyi szocialista elnök szerint ennyiből egy Audit is el lehet kötni, tettenérés esetére mostantól itt a jolly joker magyarázat.

Az emberi kreativitás határtalan, ha szorult helyzetből ön-kimagyarázásról van szó, ugyanakkor az már extra, ha egy bűneset erősen izzadságszagú kimentésére a rendőrség maga is egyetértően rábólint. A Győrben történtek így sajátos politikai és jogi precedenst is teremtenek, mire kell hivatkozni, ha elkapják az embert egy furgonnyi jogellenesen letépkedett plakáttal a felfokozott kampányhajrában – ami ezek szerint még működik is.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az EP-választás előtt Győrben is dúlt a plakátháború, így a helyi MSZP-sek azon kapták rajta vélhetően aktivisták egy csoportját, hogy egy – amúgy Fidesz-logóval ellátott – furgonnal éppen meglovasítják a kitett plakátjaikat. Méghozzá közvetlenül a május 26-i voksolást megelőző napon.

Beismerte a plakátrongálást, de nem úgy volt

Mivel a helyszínen Pollreisz Balázs, az MSZP győri szervezetének elnöke rögtön riasztotta a rend őreit, az esetből rendőrségi eljárás lett, ami most ért véget. Csak éppen olyan extra csavarral, aminek hallatán még a dörzsöltebb védőügyvédek is elismerően hümmögve csettintenének. A Győri Rendőrség vizsgálati osztálya ugyanis elutasította a feljelentést arra hivatkozva, hogy „a cselekmény nem bűncselekmény”. A határozatukban leírták, hogy az ellenőrzés során a helyi szocialisták által lefülelt férfinál valóban „36 darab eltávolított választási plakát került feltalálásra”. Ezeknek az értéke valamivel több mint 40 ezer forint, így „dolog elleni erőszakkal” elkövetett lopás vétségének gyanúja miatt nyomoztak.

Mivel a furgonban helyből megtalálták a plakátokat, tagadni nem lett volna értelme, a férfi „a helyszíni rendőri intézkedés keretében” elismerte, hogy „a kihelyezett választási plakátokat letépte, illetve az azokat rögzítő gyorskötözőket elvágta”. És itt villan meg a NER-kor Petrocellije: a Fidesz-logós furgonnal politikai hirdetéseket likvidáló férfi arra hivatkozott, hogy mindezt azért tette, mert „a plakátokat szelektív hulladéktárolóban kívánta elhelyezni”.

Ezzel véget is ért az ügy

És mit lépett erre a győri rendőrség a feljelentést elutasító határozata alapján?

Megállapította a Btk. vonatkozó paragrafusa alapján, hogy a lopást az követi el, aki „idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa”, vagyis kifejezetten az a célja, hogy elvegye mástól.

Majd leszögezte, hogy az nem számít lopásnak, ha valaki nem ebből a célból veszi el, hanem „ideiglenes használatára, használhatatlanná tételére vagy más célra”.

Mivel az aktivista szándéka – saját bevallása szerint – nem a plakátok eltulajdonítása volt, hanem „el kívánta távolítani a közterületről oly módon, hogy szelektív hulladékgyűjtőben helyezi el” – ezért a rendőrség szerint nem valósult meg a lopás tényállása.

„Ha fideszes vagy, mindent szabad”?

„Ezek szerint azért nem lopás, mert azt mondta, hogy ki akarta dobni. Igaz, hogy letépte, igaz, hogy kocsiba rakta és elvitte, de a rendőrség szerint így nem történt bűncselekmény, csak mert azt mondta, hogy ki akarja dobni. És ha ugyanezt mondom egy Audira, amivel tetten érnek?” – reagált a hvg.hu megkeresésére a városukra szabott hasonlattal Pollreisz Balázs, az MSZP helyi elnöke, önkormányzati képviselő. „Úgy néz ki, ha fideszes vagy, akkor mindent szabad, pedig a hatóság először még arról tájékoztatott, hogy bűncselekmény miatt tényleg nyomoznak” – jegyezte meg.

Mindenképpen panaszt tesznek a feljelentést elutasító határozat ellen - mondta Litresits András, az MSZP több jogi eljárásában közreműködő ügyvéd, hozzátéve, hogy "elképesztő egy rendőrségi határozatba leírva is látni, hogy 2019-ben így működik a NER-kompatibilis rendőrség egy fideszes érintettségű ügyben".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!