szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Június 2-án meggyilkoltak egy kereszténydemokrata német tartományi politikust. Az eset azt is mutatja, milyen ízléssel, tudással és hátsó szándékkal nyilatkoznak a magyar kormány kedvenc terrorszakértői.

Németország legfőbb ügyésze saját hatáskörbe vette Walter Lübcke meggyilkolásának ügyét. Ilyen döntést csak abban az esetben hoz a vádhatóság, ha egy bűncselekményt rendkívüli körülmények között követnek el, vagyis ha terror vagy más összeesküvés áll annak hátterében. Egy magányos gyilkos esetén a legfőbb ügyész nem döntene így.

A kasseli CDU-politikussal fejlövés végzett június 2-án. A feltételezett tettesre múlt hétvégén törték rá az ajtót, a hírek szerint DNS alapján sikerült az azonosítás. Azóta Stephan E. életéről egyre többet tudnak meg a hatóságok és a német sajtó. Már 1993-ban merényletet kísérelt meg menekültek szállása ellen, később az NPD neonáci párthoz került közel, 2009-ben őt is elítélték egy szkinhedcsoport tagjaként, amely Dortmundban békés tüntetőkre támadt. De kapcsolatban állt a "Combat 18" militáns neonáci csoporttal is.

A feltételezett elkövető személye és a legfőbb ügyész döntése arra utal, hogy Lübcke meggyilkolása nem egy magányos elkövető cselekedete a menekültekkel szembeni befogadó politika egyik konzervatív szószólója ellen, hanem esetleg egy szélsőjobboldali merénylet, amelynek tettestársai is lehetnek.

Akinek önmagában nem elég félelmetes, hogy Európa közepén politikai gyilkosságot követnek el, az nézze vissza a Hír Tv műsorát, a Heti terrort. A két "szakértő" múlt szerdán, a gyanúsított elfogása előtt beszélgetett az esetről. Georg Spöttle azzal kezdte, hogy Lübcke maga volt "Merkel avatarja" a menekültválságban, hiszen mindenkit be akart engedni.

Netalántán egy csúnya korrupcióba keveredett Lübcke?

– teszi fel a kérdésnek álcázott halottgyalázást Déri Stefi műsorvezető. A másik stúdióvendég, Földi László ennél is ügyesebb, ő a kegyeleti okokra hivatkozva kegyeletsértő, amikor csak elejti, hogy "Lübcke életében voltak bizonyos furcsaságok", de beszélni nem fog róluk. Gondoljon mindenki, amit szeretne.

Földi nem akart az adásban feltételezésekbe bocsátkozni, inkább rátért arra, milyen igazságtalanság, hogy Orbán Viktort lehet a Facebookon alázni, de a halott Lübckén nem lehetett gúnyolódni. A muszlimoknak Földi szerint szabad örömujjongásba kitörni, ha egy keresztény templomot támdás éri, viszont a másik oldalnak a hasonló magatartást megtiltja az európai kettős mérce. Azt nem tette hozzá, hogy szerinte jogos lenne-e örömujjongani Lübcke meggyilkolásán.

Spöttle ezek után megkapta a kérdést, jól méri-e fel a német elhárítás, hogy erősödik a szélsőjobboldali terrorveszély az országban. Mire a szakértő pár nappal a neonáci gyilkos elfogása előtt azt mondja:

bullshit, ostobaság, fake news, nincs jobboldali terror.

Majd jön a kifejtés, mely szerint csak kisebb radikális csoportok vannak, amelyek menekülttáborok gyújtanak fel, hogy ne kerüljön a falucskájukba migráns, akik aztán 9 éves kislányokat erőszakolnak meg. Déri erre közbekérdez, miért mossák össze mások a szélsőjobboldalt a bevándorlásellenességgel, és sem ő, sem Spöttle nem veszi észre, hogy épp a szakértő tette meg ezt az előző mondatában, amikor a szélsőjobboldali terror kapcsán beszélt falusi közösségek védekezéséről.

Ezt követően Spöttle a baloldali terrorról kezd beszélni, ami a jelek szerint a jobboldalival szemben létezik, a hetvenes években gyilkosságokat is elkövetett (az NSU név alatt futó neonáci terrorcsoport a 2000-es években ölt meg 10 embert, és próbált felrobbantani egy teljes utcát, ami a műsorban nem került említésre). A Lübcke-gyilkosság kapcsán a német állami televízióban egy beszédes adatot ismertettek, miszerint a politikai indíttatású bűncselekmények 90 százalékát követik el szélsőjobboldaliak. Ennek kapcsán Horst Seehofer német belügyminiszter, Orbán bajor szövetségese adott ki vészjelzést.

Úgy tűnik, nem a jobboldali terror a bullshit, hanem a Hír Tv műsora.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bikát áruló dílert fogtak a rendőrök, két halálesethez is köze lehet az ügynek

Bikát áruló dílert fogtak a rendőrök, két halálesethez is köze lehet az ügynek

Hont András: Mit üzen a magyar ellenzéknek Minszk?

Hont András: Mit üzen a magyar ellenzéknek Minszk?

Magyar szakértő az orosz vakcináról: Én nem adatnám be magamnak

Magyar szakértő az orosz vakcináról: Én nem adatnám be magamnak