szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tárgyalásán elkülönítették és megbilincselték. De a tárgyalás végén elengedték a hajléktalan férfit.

Szerdán újra lecsapott a rendőrség, őrizetbe vettek egy hajléktalant. Ugyanis életvitelszerű közterületi tartózkodás miatt szállítottak fogdába egy hajléktalan embert Budapesten.

A férfi tárgyalása csütörtökön volt a tárgyalása a Gyorskocsi utcában, tudósítónk szerint a hajléktalan férfit elkülönítve, egy másik szobában állították elő, tévén keresztül tartották vele a kapcsolatot. A védelmét az Utcajogász látta el.

A tárgyaláson kiderült, hogy a férfi korábban munkásszállón, illetve valószínűleg uzsorásoknál lakott hatvanezer forintért, és festőként dolgozott. Amikor nem volt munkája, és nem tudta fizetni a szállását, akkor ment hajléktalanszállóra, de az év elején ellopták a cipőjét, ezért nem ment oda többet.

Ideje nagy részét a Nagyvárad téren töltötte, a rendőrök is innen vitték el. Azt mondta, pont munkát kapott volna, megint festés, de az őrizetbe vétel miatt nem tudta elkezdeni – szállását is a munkáltatója biztosította volna.

A férfi azt mondta, őt nem szólították fel, hogy életvitelszerűen közterületen tartózkodik, csak igazoltatták, és már elő is állították. Szerinte nem követett el szabálysértést. Az Utcajogász kérte az eljárás megszüntetését.

A bíróság ítélete szerint az életvitelszerű közterületen tartózkodással vádolt hajléktalan férfi elkövette a törvénysértést, mivel szinte mindig a Nagyvárad téren tartózkodott, ezért

figyelmeztetésben részesült a férfi.

A levezető bíró azzal indokolt, hogy „elegendőnek látta figyelmeztetés alkalmazását az eljárás alá vont személlyel szemben, mellyel a bíróság rosszallását fejezi ki, és felhívja arra, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló szabálysértések elkövetésétől, illetve a szabálysértés elkövetésétől.”

Az Utcajogász hivatalos fellebbezést nyújtott be az ítélettel szemben, mivel nem ismerik el a tényállást. A férfi távozhatott a Gyorskocsi utcából. Tudósítónknak az Utcajogász munkatársai azt mondták, arra számítanak, a jövőben újra történnek majd előállítások a hajléktalanok között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!