szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Életvitelszerű közterületi tartózkodás miatt szállítottak fogdába egy hajléktalan embert Budapesten.

A Mérce információi szerint szerdán a rendőrök Budapest IX. kerületében, a Nagyvárad térnél előállítottak egy hajléktalan embert, majd életvitelszerű közterületi tartózkodás miatt fogdába szállították a Gyorskocsi utcába.

A lap megkeresésére a BRFK csütörtök reggel megerősítette, hogy a Nagyvárad térről történt az előállítás, „életvitelszerű közterületen tartózkodás szabálysértése miatt intézkedtek a rendőrök”.

Csütörtökön az Utcajogász egyik önkéntese megpróbálta felvenni a kapcsolatot a férfival, de a rendőrség nem engedte, hogy személyesen beszéljen vele. Az ügyvédnőt ehelyett a BRFK fogdájáról elküldték a város másik részébe, a Haller utcai kapitányságra, hogy ott szerezzen egy pecsétet a meghatalmazására, majd jöjjön vissza. Személyesen beszélni csak ezután engedték őket.

A hajléktalantörvény 2018. október 15-én lépett életbe, azóta tiltják az életvitelszerű utcán lakást. Márciusban kiderült, hogy míg a törvény életbe lépésétől 2019 januárjáig összesen 10 embert állítottak elő, addig január és március között már egyet sem, és azóta sem nagyon lehetett ilyen esetekről hallani. Mostanáig.

(Kép: illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!