szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Havasi Bertalan sajtófőnök frappáns magyarázatot adott arra, hogy a miniszterelnök milyen szempontok alapján, kinek küld gratuláló vagy éppen részvétet nyilvánító üzenetet.

Heller Ágnest július végén helyezték végső nyugalomra, halálakor Emmanuel Macron francia elnök – a budapesti francia nagykövetség közreműködésével – levélben fejezte ki részvétét, a táviratot a filozófus sírjára is kitették.

Tarlós István főpolgármester Budapest saját halottjának nyilvánította a filozófust, a magyar miniszterelnök azonban néma maradt. Heller július 19-i halálát követően a Népszava július 22-én kérdezte meg Havasi Bertalantól, a miniszterelnök sajtófőnökétől, hogy a kormányfő kifejezte-e, ha nem, tervezi-e, hogy később kinyilvánítja részvétét.

Alkalom lehetett volna erre július 29-e, a temetés napja. A sajtófőnök nem reagált. Heller Ágnes családjától azt a tájékoztatást kapták, hogy azóta sem érkezett semmiféle részvétnyilvánítás a miniszterelnöktől.

Ahogy azonban a Népszava pénteki számában megjegyzi, ebből nem szabad azt a következtetést levonni, hogy Orbán soha, még halálukban sem hajlandó méltatni a rendszerét keményen bíráló értelmiségieket. Más kérdés, hogy ezt nem mindig nyilvánosan teszi. A 2016-ban elhunyt Esterházy Péter író családjának például úgy küldött részvétlevelet, hogy a hozzátartozókra bízta, publikálják-e annak tartalmát.

Kevesen gondolták volna, de Orbán köszöntötte a nemrég 100 éves Bálint Györgyöt is. Pedig az ünnepelt nem titkolta, mit gondol a hatalomról. „Mostanában úgy szeretik jellemezni hazánkat, hogy autokrácia, de alapjában véve nem más, mint egy valóságos diktatúra” – nyilatkozta Bálint György a Népszavának. (Hasonlóan gratulált Orbán Kőszeg Ferencnek is, amikor a jogvédő, rendszerváltó politikus kitüntetést kapott Németországban.)

Ha köszöntés, nem maradhat ki a sport, a közelmúltban köszöntötte a 80 éves Göröcs János újpesti labdarúgót, a győri kézilabdásokat, illetve Milák Kristófot is. De kapott orbáni szót Törőcsik Mari és Korda György is.

Heller Ágnessel kapcsolatban Havasi Bertalan nem reagált ugyan, de egy másik körben elküldött Népszava-érdeklődésre kiderült, „a miniszterelnök nyilvános leveleit a kormany.hu és a miniszterelnok.hu honlapokon megtalálja. Ezeket éppen azért tesszük közzé – sok esetben beszkennelve az eredeti levelet is –, hogy az ön munkáját is megkönnyítsük.”

Kíváncsiak voltak arra is a lapnál, hogy kormányfő számára milyen események, személyek élveznek prioritást. Létezik-e valamilyen bejáratott mechanizmus és protokoll? Havasi Bertalan nem cifrázta túl a dolgot: „Úgy gondolom, a levelek megírásának alapját, indokát minden esetben maga az adott levél tartalmazza.”

(Kiemelt kép: Heller Ágnes temetése, HVG / Fazekas István)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3,2 millió forintot fizetett valaki egy Radiohead-kazettáért

3,2 millió forintot fizetett valaki egy Radiohead-kazettáért

A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lesz Karikó Katalin

A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lesz Karikó Katalin

Hamisítani kezdték a Covid-tesztek eredményét, hogy pénzt spóroljanak és utazhassanak

Hamisítani kezdték a Covid-tesztek eredményét, hogy pénzt spóroljanak és utazhassanak