szerző:
Gergely Zsófia
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Iratokat és ajándékokat szeretne tárolni az államfő hivatala két önkormányzati helyiségben, amiknek bérletére a fideszes többségű bizottság szerdán simán rá is bólintott. Sőt, rögtön árkedvezményt is adtak Áderéknek a helyiségek olyan hátrányaira hivatkozva, mint hogy nincs utcafronti rész és állandóan zárva van a kapu. A kerület ellenzéki képviselője nem érti, miért kell évi 2 milliós engedményt tenni a köztársasági elnöknek, és inkább helyi vállalkozásoknak adná az ingatlanokat. Az önkormányzat szerint viszont a kedvezmény ilyen esetekben mindenkinek jár.

Kért, és rögtön meg is kapott a Köztársasági Elnöki Hivatal két helyiséget a budai Attila úton a budavári önkormányzattól – derül ki a hvg.hu birtokába került előterjesztésből, amit Nagy Gábor Tamás polgármester terjesztett a Pénzügyi, Tulajdonosi és Jogi Bizottság elé. A vonatkozó önkormányzati rendelet alapján a bizottság pályázat kiírása nélkül, egyedi elbírálás alapján dönthetett ebben az esetben, és a kormányoldali tagok szavazatával helyből rá is bólintottak a javaslatra.

A polgármester előterjesztéséből az is kiderül, hogy Áder János hivatala most júliusban kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy ingatlanokat „irattárazás és ajándékraktár céljára” szeretnék bérbe venni az ingatlanokat. Az 53 és 96 négyzetméteres ingatlan nagyon jó helyen, a Vár és a Naphegy tér közti, forgalmas Attila úton található, földszintiek, de nem közvetlenül az utcáról nyílnak – vagyis nincs kirakatuk -, hanem a belső részből, a kapualjból.

Pont erre hivatkozva kedvezményt adtak számukra a bérleti díjból: a „nagyforgalmú övezetben meghatározott” díjat vették alapul, csakhogy ebből 40 százalékos „csökkentő tényezőt” vettek figyelembe. Ahogy fogalmaztak, „a nehezen megközelíthetőség és az állandóan zárt kapu” miatt járt a levonás. A kaput vélhetően úgy kell érteni, hogy nem sétálhat be bárki, értelemszerűen nyilván nincs „állandóan” zárva.

40 százalékos engedmény

A bérleti díj így végül az 53 négyzetméteres helyiségnél havonta 105 ezer forint plusz áfa, míg a nagyobb, közel 100 négyzetméteres ingatlannál kerekítve 191 ezer forint plusz áfa. A bérlet október 1-től 2020. szeptember végéig szól "ideiglenes jelleggel", ezért számít egy évnél nem hosszabb bérbeadásnak, amiről elég a testületnek dönteni.

Hogy pontosan milyen ajándékokat szeretnének itt tárolni, az a két oldalas iratból nem derül ki, de valószínű, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal által bonyolított protokolláris eseményekhez kapcsolódó tárgyakról van szó. Áder hivatala a Várban található Sándor-palotában van, ahol ezek szerint valamiért nem tudják tárolni az iratokat, ajándéktárgyakat.

A helyiségeket már meg is tekintették, és Áder hivatala a kisebb karbantartási munkálatoknak, így például a villanyhálózat ellenőrzésének, illetve a tisztasági festésnek a költségét vállalták.

Inkább kerületi vállalkozóknak?

A polgármester által jegyzett előterjesztésben arra is hivatkoztak, hogy a helyiségek üresen álltak, hiába írtak rá ki pályázatot, nem jelentkeztek értük. V. Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője régóta kritizálja az önkormányzat helyiséggazdálkodási gyakorlatát, szerinte ezúttal sem lehet tudni, valóban mindent megtettek-e annak érdekében, hogy jobb gazdája legyen az ingatlanoknak.

„Elfogadhatatlan, hogy évi kétmilliós támogatást adjunk a Köztársasági Elnöki Hivatalnak. A kedvezmény a kerületi vállalkozóknak jár, ha olyan helyiséget bérelnek, ahova nehezebben jutnak be az ügyfelek. Irattárba és raktárba nem járnak ügyfelek, így nem jár a kedvezmény, ráadásul ez a funkció nem szolgálja a kerületben élőket” – magyarázta álláspontját.

A PM helyi képviselője szerint az első kerületi üzlethelyiségekben elsősorban az itt élők számára kellene szolgáltatásokat nyújtani, illetve a kerületiek vállalkozásainak teret adni. „Az előterjesztés azt is homályban hagyja, hogy akkor tényleg fel fogja-e újítani a helyiségeket a hivatal, vagy sem. Szóban ez hangzott el, de erre nem kapott biztosítékot a kerület” – mondta V. Naszályi, aki részt vett a bizottság szerdai ülésén, bár szavazati joga ott nincsen.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után a Budavári Önkormányzat jelezte, hogy szeretné kiegészíteni, amit az előterjesztésből megírtunk. Arra hívták fel a figyelmet, hogy "a helyiségek bérleti díját növelő vagy csökkentő tényezők képviselő-testületi döntésbe vannak foglalva, az mindenkire egyformán vonatkozik, azaz 40 százalék díjkedvezmény jár minden olyan bérlőnek, akinek a helyisége nem utcafontról nyílik".
 
"A helyiségek pályázati kiírása, illetve a beérkezett pályázatok elbírálása képviselő-testületi hatáskör, így tévesen állítja V. Naszályi Márta, hogy nem lehet tudni, valóban mindent megtett-e az önkormányzat az ingatlanok bérbeadására vonatkozóan, hisz mindkét helyiség kétszeri pályázati kiírásában részt vett és tudomása van arról is, hogy egyik alkalommal sem érkezett pályázat egyik helyiségre sem" - közölték.

Tavaly hasonlóan kapott ingatlant, csak akkor egy bérlakást a kormányzati Magyar Turisztikai Ügynökség alig 200 méterre a Várkert Bazártól – erről itt olvashat részletesen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az utasok elkobzott cuccaiból állítottak karácsonyfát a vilniusi reptéren

Az utasok elkobzott cuccaiból állítottak karácsonyfát a vilniusi reptéren

Korrupció miatt elítélték az ukrán korrupcióellenes iroda igazgatóját

Korrupció miatt elítélték az ukrán korrupcióellenes iroda igazgatóját

Bojár Gábor: Értékek és prioritások

Bojár Gábor: Értékek és prioritások

Drámai hatással van az ember egészségére, ha megpiszkálják kicsit a levegőt

Drámai hatással van az ember egészségére, ha megpiszkálják kicsit a levegőt

Új értékelés: Brezsnyev nem tehetett semmit, amikor Kádár János a sarkára állt

Új értékelés: Brezsnyev nem tehetett semmit, amikor Kádár János a sarkára állt

Megkapott négy új helikoptert a Honvédség

Megkapott négy új helikoptert a Honvédség