szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Podmaniczky tér felújítása miatt napi 2500 biciklis kerül kellemetlen helyzetbe.

A Podmaniczky tér felújításával egy időben az V. kerületi önkormányzat megszünteti a pesti oldal legforgalmasabb észak-déli útvonalát jelentő kerékpárutat – hívta fel rá a figyelmet honlapján a Magyar Kerékpárosklub.

Mint írták, a Bajcsy-Zsilinszky úti kerékpárutat rég kinőtte a város, szakaszos megszüntetése viszont nem old meg semmit, csak újabb konfliktusokat szülhet azzal, hogy a logikusan továbbhajtók hirtelen szabálytalanná válnak. A környéken becslések szerint napi nagyjából 2500 kerékpár halad el, amibe nem számítanak bele a rollerek, segwayek. Az út a kevés belvárosi főútvonalak egyike, ahol már iskolás gyerekeket is gyakran látni lehet önállóan kerékpározni.

A jelenlegi kilátások szerint azonban az út most a Podmaniczky téren véget ér. A Nyugati tér felé három lámpaváltással lehet átjutni a túloldali buszsávba, majd onnan vissza a kerékpárútra. Aki ezt nem tenné meg, annak szabályosan le kell szállnia és áttolnia a biciklijét a megszüntetett kerékpárút helyén, ami időveszteséggel és kétszer akkora szélességgel jár. Bár néhány éve ezen a szakaszon engedélyezték a buszsáv használatát a kerékpárosoknak, sokan nem merik használni, ráadásul azon a belvárosi metrófelújítás kezdetétől a pótlóbuszok sűrűsége miatt nem lehet majd biciklizni.

Valódi megoldást az egyesület szerint kétoldali kerékpársávok jelentenének, ami a Fővárosi Önkormányzat tájékoztatása szerint a belvárosi metrópótlás utáni útfelújítással valósulhat meg.

A Kerékpárosklub addig is 10 km/órás sebességkorlátozást jelentő gyalogos-kerékpáros övezet kijelölését, és a gyalogosok védelmét hirdető pozitív kommunikációs táblák felszerelését kéri a Podmaniczky téri kerékpárút-szakaszon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Putyin vigyáz Belaruszra, de nagy árat fizettet Lukasenkával

Putyin vigyáz Belaruszra, de nagy árat fizettet Lukasenkával

Átlátható adományozás reklámmal és Csisztu Zsuzsával a háttérben

Átlátható adományozás reklámmal és Csisztu Zsuzsával a háttérben

Már éveket késett a gyár indulása, pedig milliárdokba kerül az adófizetőknek

Már éveket késett a gyár indulása, pedig milliárdokba kerül az adófizetőknek