szerző:
Tetszett a cikk?

A Mátrai Erőmű környéki vízszennyezés nyomába eredt hétfőn a hvg.hu stábja, ahol különös, az erdőn átvezető tömlőre bukkantunk. A Greenpeace azonban a környékbeli vízfolyások vizét is laboratóriumi vizsgálatnak vetette alá, amelyről szerdán kiderült, hogy a patakokban lényegében szennyvíz folyt.

Ki sem szálltunk az autóból a Mátrai Erőmű hűtőtornyának lábánál, amikor egy nyugdíjas házaspár viharzott oda hozzánk kis autójukkal.

- Önök a Greenpeace-től jöttek?

- Mi a hvg.hu-tól jöttünk.

- Még jobb. Kövessenek!

A mátraalji szőlők veszik körbe az erőmű monstrumát. Azok között haladunk egy keskeny bekötőúton egészen egy elhagyatott, romos pincéig. A házaspár férfi tagja izgatottan pattan ki az autóból, hogy végre megmutassa, amit szeretett volna.

Később mi is elmentünk a cső eredetéhez, a több mint 800 méterre lévő ipari területre, egészen a Mátrai Erőmű és a Viresol nevű gabonakeményítő-üzem határához. Útközben látszott, hogy a cső egy helyen hibás, és spriccel belőle a folyadék, pont a Nyiget-patak partjánál.

©

A cső az Őzse-völgyi víztározótól néhány száz méterre északra lép ki az üzemi területről. Ezt az alábbi videóban meg is mutatjuk, ahogy azt is, hogy mi lehet az elmúlt hetek eseményeinek hátterében.

Holló Lászlót, Markaz polgármesterét, aki az eddigi egyetlen hivatalos, szóbeli sajtótájékoztató házigazdája volt pénteken, fel is hívtuk, hogy tud-e arról, hogy a területén ismeretlen eredetű folyadékot ürítenek a szőlőjénél. Elmondta, hogy naponta többször is jár a területen, és látta már az oda vezető csövet. Az akna, amelybe kieresztik a folyadékot, nem az ő tulajdonában van, hanem a vízművek eszköze. Ettől még kérte a katasztrófavédelem laborját, hogy vegyenek mintát belőle, várja ennek az eredményét.

– Azt tudja, honnan ered a cső?

– Nem az erőműből.

– Akkor tehát a Viresoltól?

– Ezt nem kívánom megerősíteni.

– És nem kért tőlük tájékoztatást, hogy milyen folyadékról van szó?

– Ha ennyire érdekli, menjen oda és kérdezze meg.

Megkérdeztük, de eddig nem válaszoltak a kérdéseinkre sem a Viresol Kft., sem a Mátrai Hőerőmű Zrt. részéről. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Index.hu kérdésére azt válaszolta, hogy esővízről van szó, és semmilyen veszélyes gáz jelenlétét nem mutatták ki, de pontos adatokat nekik sem küldtek, erre vonatkozóan további kérdéseket küldtünk, amire már csupán ennyit válaszoltak:

A mai napon (kedden – a szerk.) a katasztrófavédelem mobil laborja ismét vizsgálódott a csapadékvíz-kivezetőnél, ott mintát vett, amelyet elemeznek, a mérési eredmények pár nap múlva lesznek ismertek.

Gyakorlatilag szennyvíz

A Mátrai Erőmű környékén élők hetek óta arról panaszkodtak, hogy szennyező anyagok jutottak a környezetbe. A Greenpeace a múlt héten bevizsgálta az erőmű közelében folyó Őzse-völgyi, Nyiget-, illetve Bene-patakot, miután lakossági bejelentéseket kaptak. Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője akkor arról beszélt, nagyon durva állapotokat találtak, habzott a víz. Azután mentek mintát venni, hogy a Katasztrófavédelem nem válaszolt az adatigénylésükre.

©

A vízminta elemzése után – ahogyan azt szerdai közleményükben publikálták – arra jutottak, hogy

az erőmű telephelyéről kifolyó patakban gyakorlatilag szennyvíz folyt: a vízminta szervesanyag-tartalma többszörösen meghaladta a vízfolyásokra megengedett határtékeket, és jelentősebb szulfát- és molibdénkoncentrációt is mutatott.

Az értékek szinte teljesen megegyeznek a Detken a lakosság által 20-án délelőtt a Bene-patakból vett minták értékeivel, melyeket a Greenpeace ugyancsak bevizsgáltatott.

A kimutatott magas szervesanyag-tartalom összefüggésben állhat a mérgező gázok fejlődésével, amik a környéken tapasztalt bűzt és az erőmű dolgozóinál jelentkezett egészségügyi panaszokat okozhatták.

A Greenpeace azt várja a hatóságoktól: sürgősen vizsgálják ki az esetet, és hozzák nyilvánosságra a szennyezés okát és a szennyezés kezelésének módját, hogy az emberek megnyugtató magyarázatot kaphassanak a Mátrai Erőmű környékén tapasztalt szennyezés körüli kérdésekre.

©

Azt azonban ők sem tudták megállapítani, honnan származik a szennyezés pontosan. Annyit írtak, az Őzse-völgyi-patak az Őzse-völgyi tározó túlfolyó vize. A tározó a Mátrai Erőmű telephelyéről fogad be hulladékvizeket. Az Őzse-völgyi-patak vizében kimutatott magas szervesanyag-tartalom felelős lehet a lebomló folyamatokért, amely a mérgező gázok képződésével járt az erőműben. Ami továbbra sem világos: a szerves szennyezés a Viresol Kft. telephelyéről vagy máshonnan származik-e, ugyanis a szénerőművekre általában nem jellemző ilyen jellegű kibocsátás.

Az iskolások nem mehettek ki

A Greenpeace mostani eredménye azért is fontos, mert a szakhatóságok és a Mátrai Erőmű Zrt. semmilyen részletes vizsgálati eredményt nem közölt az elmúlt hetek eseményeivel kapcsolatban. Az egyetlen adat, ami a múlt pénteki sajtótájékoztatón elhangzott az az volt, hogy 270 ppm (milliomod) mértékben mértek gázokat az erőmű szivattyúházában, de azt nem mondták, hogy ez az egészségügyi határértéket átlépte-e, vagy sem. Azt közölték, a méréskor már senki sem volt a szivattyúházban. Az erőmű orvosa azt is megbecsülte, hogy hány ember fordult hozzá valamilyen tünettel november 12-én: 19-20-an voltak – mondta. Az is csak egy nyilvánosságra került belső tájékoztatóból derült ki az Átlátszó jóvoltából, hogy kénhidrogént, nitrogén-monoxidot és foszfor-hidrogént mértek a műszerek aznap.

Pedig a környékbeli falvak lakói nagyon szeretnének pontos képet kapni arról, pontosan mi történik a Mátrai Erőműnél és a Viresol Kft.-nél. Erről akkor győzödhettünk meg, amikor a hétfői, visontai falugyűlés előtt szóba elegyedtünk az utcán az emberekkel. Mindannyian elmondták, hogy éreztek furcsa szagokat, volt, aki a fodrásznál megismert dauer szagához hasonlította, volt, aki valamilyen rohadó gyümölcshöz. Voltak, akik fejfájásra, torokkaparásra panaszkodtak. Azt is mind elmondták, hogy amit tudnak, azt a Facebookon terjedő híresztelésekből tudják, sem a hatóságok, sem a falu vezetése nem tájékoztatta őket korábban.

Visontán azonban épp ebben a helyzetben tartották meg az ilyenkor szokásos falugyűlést, ahol a polgármester másfél órás sikerpropaganda után (lett szánkódombja a falunak, új körzeti megbízott lett kinevezve, stb.) kérdésre válaszolva kitért a vélt szennyezés ügyére. Ebből két új információt szűrhetett le az, aki figyelte a híreket az elmúlt napokban.

©

Többen azért aggódtak, mert a visontai iskolások egy november közepi napon nem mehettek ki az udvarra. Kiderült, ezt a polgármester, Szarvas László rendelte így, amikor őt tájékoztatták arról, hogy a hír igaz, az erőmű területén veszélyes gázok keletkeztek. Hatósági nyomás nem volt, Szarvas egyszerűen aggodalomból kérte meg az intézmény igazgatóját, hogy ne engedje ki a szabadba a gyerekeket, de amikor a katasztrófavédők mobillaborjának segítségével a saját szemével is látta, hogy Visontán nem mutatható ki semmilyen szennyezés a levegőben, akkor vissza is vonta ezt az intézkedést.

A másik új információ az volt, hogy kiürítik az Őzse-völgyi víztározót, és elszállítják belőle a szennyezett iszapot. Ez a polgármestereknek tartott múlt heti tájékoztatón hangzott el, erről egyik hatóság és a Mátrai Erőmű biztonsági főnöke sem beszélt a pénteki nyilvános sajtótájékoztatón. A falugyűlés után a polgármestertől próbáltuk megtudni, pontosan miért van erre szükség, és hova viszik a szennyezett iszapot, de erről ő sem kapott tájékoztatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
E-cigivel a szájában, az ágyában fekve jelentkezett be a parlamenti vitára egy észt képviselő

E-cigivel a szájában, az ágyában fekve jelentkezett be a parlamenti vitára egy észt képviselő

Audi A3 35 TDI-teszt: a dízel jó hírneve

Audi A3 35 TDI-teszt: a dízel jó hírneve

A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei