szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mazsihisz elnöke, Köves Slomó, valamint a Tett és Védelem Alapítvány is visszautasítja Kósa Lajos szavait.

Mint arról nemrég beszámoltunk, Kósa Lajos szombaton a Fidelitas tisztújító kongresszusán felszólalásában arról beszélt, hogy átalakultak a politikai viszonyok, a „nyilasok a neoliberálisokra szavaztak, a globalisták összeálltak az antiglobalistákkal, a nemzeti radikálisok meg átszavaztak a balliberális oldalra, ami eddig mindig rárontott a magyar nemzetre”.

Utána azt is hozzátette, hogy az antifasiszták összeálltak az újnyilasokkal, a

zsidók kénytelenek voltak, vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe”.

Kósa kijelentésére Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke Facebook-bejegyzésben reagált. Mint írta, három kérdés fogalmazódott meg benne. Először is, hogy

Kósa Lajos valóban nem tudja, hogy megyéjéből 1944-ben Auschwitzba deportálták a zsidókat?”

Azt is kérdezte, vajon a fideszes politikus „tényleg nincs tisztában azzal, hogy a Hajdú-Bihar megyében élő maradékok maradékával, azaz néhány száz zsidóval nem lehet sem megnyerni, sem elveszíteni az önkormányzati választásokat? Vagy egész egyszerűen a meghirdetett „zéró tolerancia” került elég látványosan felmondásra?”

Köves Slomó a Neokohnon megjelent cikkben utasította vissza, hogy „a magyar politikai közélet erkölcstelenségének terhét bárki is a zsidóságra terhelje át”, még úgy is, hogy látja: „Kósa a sokunk által kritizált és abszurd koalícióról beszélt nyeglén és átgondolatlanul”.

A Tett és Védelem Alaptívány is közleményt adott ki Kósa kijelentése után, mint írták, megdöbbenve olvasták a beszédet.

Ez a megfogalmazás több ponton is sértő a zsidó közösség számára, ráadásul pontatlan is, továbbá egészségtelen politikai konnotációkat tartalmaz. A „zsidóság” Hajdú-Bihar megyében nem szavazhatott senkire, ugyanis éppen 75 évvel ezelőtt a német nácik és a magyar kollaboráns hatóságok haláltáborba deportálták őket. Emléküket sérti, hogy ilyen hangon beszélnek napjainkban a mártírokról.”

Hozzáteszik, az „ellenzéki összefogás” jelenségét, amely gyakorlatban az antiszemita és több alkalommal is a holokauszt emlékén gúnyolódó jobbikosokkal való közös politikai fellépést jelentette, a Tett és Védelem Alapítvány már számos alkalommal elítélte. Azonban csúsztatás azt állítani, hogy a „zsidóság ezt az összefogást valaha támogatta volna. A zsidó közösség egyetlen politikai nézettel sem azonosítható, sokszínű közösség”.

Közleményükben felhívják a magyar politika hivatásos szereplőinek figyelmét arra, hogy "a holokauszt után 75 évvel csakis meggondoltan és kellő tapintattal nyilatkozzanak a zsidóságot érintő kérdésekről, és napi hatalmi küzdelmeikben ne használják eszközeként a zsidó közösséget."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Kisebb havazás jön a hétvégén

Kisebb havazás jön a hétvégén