szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség többek között színházterem és művészeti galéria kialakítására fordítja a kulturtaót helyettesítő támogatást.

A volt Munkáspárt-székház felújítására és ott kulturális komplexum kialakítására költené a kormány által megítélt csaknem kétmilliárd forintos kulturális támogatását az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, írja az Index a hitközösség honlapján megjelent közlemény alapján.

Szintén a portál írt arról, hogy bár elméletileg csak előadó-művészeti szervezetek kaphatnak a kultúrtaót helyettesítő támogatásból, sokszor pályázati azonosító nélkül jutnak tízmilliókhoz, vagy akár milliárdokhoz egyes cégek. Ezekből az összegekből jutott 1,8 milliárd Köves Slomóéknak, miközben a hitközség nem igazán nevezhető előadó-művészeti szervezetnek.

A megítélt összegből felújíthatják a Baross utca 61. alatt található közel 4000 négyzetméteres épületet, amelyben egy komplex kulturális intézményt is kialakítanának.

„A felújítás során az épületben egy több mint 200 fő befogadására alkalmas korszerű színházterem létesül, továbbá kisebb előadóterek és egy művészeti galéria is várja majd az érdeklődőket

– írja az EMIH.

A közleményben arról is írnak, hogy a majd Milton háznak nevezendő központ együttműködne az ország művészeti egyetemeivel, de gondolkodnak tehetséggondozásban, színházi nevelésben és befogadó színházként is működnének a független társulatok számára.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel bőkezűen bánik a kormány. Október elején írtunk arról, hogy Köves Slomó régi vágya szerint az EMIH ugyanolyan szerződést kötött az egyházával, amilyet a Mazsihisszel vagy a katolikusokkal. Ennek lényege, hogy az általuk fenntartott, közfeladatokat ellátó intézményeknek is alanyi jogon jár az állami intézményrendszerrel azonos finanszírozás. 2012-ben államilag elismert felekezet lett az EMIH, azaz továbbra is jogosult maradt a különböző állami támogatásokra és az egyszázalékos felajánlások fogadására.

A HVG információi szerint része lesz ennek, hogy az EMIH által fenntartott Milton Friedman Egyetem (korábbi Zsigmond Király Egyetem) hasonló egyházi egyetemi státusba kerül, mint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vagy a Károli Gáspár Református Egyetem, ez pedig azt jelenti, hogy a magánegyetemekkel ellentétben a Milton Friedman Egyetem is jogosult lesz a diákjai után állami normatívára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!