A Roma Parlament Egyesület feljelenti Orbán Viktort

A Roma Parlament Egyesület feljelenti Orbán Viktort

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyöngyöspatai cigány tanulók nem vagyoni kártérítésével kapcsolatban.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy a gyöngyöspatai romáknak „mindent megadnak, de pénzt nem.”

Orbán: Egy centire voltunk attól, hogy kilépjünk a Néppártból

Orbán szerint csak azért nem léptek ki, mert a spanyolok, olaszok és franciák kiálltak Magyarország mellett. Orbán közölte, a gyöngyöspatai romáknak "mindent megadnak, de pénzt nem."

Ismert, szegregáció miatt 100 millió forintot ítéltek meg roma diákoknak, azonban a térség fideszes országgyűlési képviselője két hete arról beszél, ez csődbe vinné az önkormányzatot, nem tud fizetni. Horváth László felvetette, ne fizessék ki a pénzt, "természetben" tegyék jóvá a hibát. Vagyis, induljon képzés, oktatás a szegregált diákok számára. Orbán szerint ez egy erős érzelmi vihart kiváltó ügy, ő pedig próbál erről higgadtan beszélni (annyira higgadtan, hogy az év eleji sajtótájékoztatón hosszan beszélt arról, az emberek igazságérzetét sérti az ügy – a szerk.). Kiindulópontja a magyarok igazságérzete. Azt szerinte a magyarok gond nélkül elfogadják, hogy segély helyett munkát ad a kormány, hogy az adókból óvodákat tartanak fenn, ahol felzárkóztató munka folyik a romák számára, támogatják azt is, hogy szakmát tanuljanak.

Orbán szavai után pénteken sajtótájékoztatót tartott Horváth Aladár, ahol bejelentette, hogy a Roma Parlament Egyesület nevében büntetőfeljelentést tesz a miniszterelnök ellen. Szerintük Orbán az év eleji Kormányinfóján jogsértő nyilatkozatokat tett az ügyben.

Orbán akkor többek között azt mondta, hogy:

Horváth arról beszélt, ez Orbán részéről egy politikai akció, de ők olyan választ akarnak adni, ami a jog eszközeivel mutatja meg, hogy Orbán sem sérthet törvényeket.

Becsületsértés vétsége és hivatali visszaélés miatt jelenti fel a kormányfőt.

Horváth Aladár sajtótájékoztatójáról a Mérce élőben is közvetített: