szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erre a III. kerületi momentumos képviselő, Derda Ádám adatkérése során derült fény.

Az óbudai Szent Margit Kórház 2017-ben négy autót bérelt az intézmény fideszes gazdasági igazgatója, Farkas Anna számára, ami bruttó 5,4 millió forintba került – derült ki a momentumos Derda Ádám által kikért adatokból, melyekről az Átlátszó számolt be.

A gyöngyösi születésű Farkas Anna 2010 óta dolgozik az egészségügyben, 2012-ben lett a Szent Margit Kórház gazdasági igazgatója. 2019-ben Gyöngyösön a 7. választókerületben indult a Városom, Szeretlek Egyesület–FIDESZ–MPSZ–KDNP-koalíció képviselőjeként.

Tavalyi kampánya során Farkas interjút adott a Kékesonline nevű helyi hírportálnak, ahol elmondta, jó szakmai kapcsolatot ápol Kásler Miklóssal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterével és Varga Mihály pénzügyminiszterrel.

Farkas beszélt arról is, hogy munkája miatt soha nem hagyta el Gyöngyöst, így az otthonától 80 kilométerre lévő munkahelyére is autóval járt. Az viszont csak most derült ki, hogy a kocsikat a kórház biztosította Farkas számára. A vonatkozó adatokat a III. kerületi momentumos képviselő, Derda Ádám kérte ki.

Derda az Átlátszónak azt mondta,

tavaly nyáron óbudai lakosok jelezték nekem, hogy korábban többször is luxusautókat láttak a kórház parkolójában, és bizonyára a vezetőségből használhatja őket valaki. A helybeliek felháborítónak tartották ezt úgy, hogy nem is olyan régen a kórház dolgozói önkéntes munka keretében festették ki az intézmény egyik osztályát, mert nem volt pénz festékre. Ez indított arra, hogy kikérjem a vonatkozó adatokat, és lássam a valós képet. Az adatokból egyértelműen látszik, hogy feltűnően sokat költöttek a nyilvánosan a Fidesszel szimpatizáló gazdasági igazgató gépjárműbérlésére.

A Derda Ádám által kapott adatok szerint Farkas 2017-ben négy autót használt: február végéig egy 2014-es Volvo V40-et, március és július között egy 2017-es BMW 418D-t, augusztustól novemberig egy 320i típusú BMW-t, majd egy 2017-es BMW 420D-t bérelt neki az intézet.

A bérelt autók költsége összesen nettó 4,2 millió, vagyis bruttó 5,4 millió forint volt, és Farkas Anna összesen 50 533 kilométert tett meg velük. Mindez munkanapokra lebontva átlagosan 210 kilométert jelent. A legdrágábban bérelt kocsi a novembertől használt 2017-es BMW 420d volt, az az első bérleti díjjal együtt bruttó 1,5 millió forintba került, vagyis napi 25 000 forintba.

A portál azt írja, ezt az autót látták a Szent Margit Kórház parkolójában, a Farkas Anna számára fenntartott helyen parkolni most is.

A cikk végén egy összehasonlítás is olvasható, ebben arról számolnak be, hogy Farkas Anna autói 50 533 kilométert futottak 2017-ben, míg a másik három autó, a főigazgató számára bérelt Mazda 6, és a dolgozói állomány számára bérelt Ford Focus és Opel Vivaro összesen kevesebb mint 58 000 kilométert tettek meg ugyanennyi idő alatt. Erre a három autóra összesen bruttó 8 millió forintot költött a kórház.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Meghalt Benjamin de Rothschild báró, a híres bankbirodalom örököse

Meghalt Benjamin de Rothschild báró, a híres bankbirodalom örököse

A Sinopharm vakcináját 60 éven aluliaknak adják Kínában

A Sinopharm vakcináját 60 éven aluliaknak adják Kínában