szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Operatív Törzs azt kéri, ne engedjék a gyereket iskolába, ha Észak-Olaszországban járt, és a dolgozók is maradjanak otthon ilyen esetben. Ebben kérik a cégek együttműködését. Gulyás Gergely miniszter azt mondta, az éjjel hét újabb minta érkezett be, egyelőre nincs pozitív minta. Kövesse velünk a Kormányinfót.

Koronavírus-világjárvány
Már egymillió fölött jár a koronavírussal megfertőzöttek számban a világon, mintegy 70 ezren vesztették életüket a betegség miatt, a gazdasági hatások pedig kiszámíthatatlanok. Az eseményeket követni is nehéz, de mi igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat. Tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában
1 2 3
Sorrend megfordítása

Vége van a kormányinfónak

Véget ért Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra sajtótájékoztatója, köszönjük a figyelmet.

Gulyás szerint Soros György jót is tett az országgal

Azt, hogy a kommunizmus lebontásában volt szerepe Soros Györgynek, senki nem vitatja – mondta a Magyar Hangnak Gulyás Gergely. A lap Orbán Viktor évértékelője miatt hozta fel a témát, a Várkert Bazárban ugyanis arról beszélt a miniszterelnök, hogy már Antall József is hadakozott Soros ellen. A teljes magyar államadóság felvásárlásának tervéről a kormányfő azt mondta: "Hála Antall Józsefnek, hogy ezt megakadályozta".

Gulyás pozitívumnak tartja, hogy a nyolcvanas években, sőt még 1991 után is sok értelmiségi utazhatott külföldre Soros György alapítványának segítségével, sőt megemlítette: 1988-ban Csurka István és Soros György együtt tartozott a Fidesz első támogatói közé.

Nem lesz 13. havi nyugdíj

Magyarország azt tudja tenni, amire a költségvetés lehetőséget ad – ezt a választ adta Gulyás arra, lesz-e Magyarországon 13. havi nyugdíj (Lengyelország és Szlovákia nemrég vezette be ezt a jóléti intézkedést).

Kiemelt projekt a repülőtéri vasút

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre építendő vasútvonal kérdése nem került le az asztalról. Sőt, a vasút építése első helyen szerepel a következő hétéves uniós költségvetésből finanszírozni kívánt magyar projektek között – erősítette meg Gulyás.

Ha kell, tehermentesítik a Szent László kórházat

A Szent László kórháznak akkora kapacitása van, amekkora igény van rá. Ha nem lenne elég, akkor más kórházakat is kijelölnek a koronavírus miatt bevezetett karantén kezelésére, Budapesten és vidéken is. Ha valakinek nincsenek tünetei, akkor az önkéntes karanténra egy magánlakás is elég – tért rá ismét a koronavírus elleni intézkedésekre Gulyás.

©

A növekedés.hu kérdésére elmondta: még nem látják, hogy Kína gazdaságára a járvány olyan hatással lett volna, hogy nem tudna eleget tenni az exportkötelezettségeinek, de ez megváltozhat. Egyelőre a magyar autógyárakra sincs hatása a járványnak. Azt sem lehet még megmondani, hogy a világgazdaság egészére milyen hatással lesz a járvány.

Külön hulladékhatóságot terveznek

Egyelőre még nincsenek konkrét döntések a családvédelmi akcióterv kiterjesztéséről, de már dolgoznak rajta – erősítette meg a Magyar Hírlapnak a Miniszterelnökség vezetője.

Az illegális hulladéklerakókat július elsejével kezdik felszámolni, azt szeretnék, ha két év alatt ezek teljesen megszűnnének. Ha szükséges, ehhez egy külön hulladékhatóságot is felállítanak, és az önkormányzatokkal is tárgyalnak a kérdésről.

Megfelelő tájékoztatást kaptak a háziorvosok

A háziorvosoknak teljes körű tájékoztatást adott az Egészségügyi Minisztérium, és a szükséges eszközöket is biztosítják – ismételte meg az Index kérdésére a miniszter.

Ha egy-egy cégnek komoly kára adódna abból, hogy a munkavállalói két hétre otthon maradnak a koronavírus miatt, akkor természetesen foglalkozik a kormány is a kérdéssel, és tárgyalni fognak róla, miben segíthetnek.

Az esetleges fertőzések körüli intézkedésekre visszatérve Gulyás azt mondta: ha valakinél igazolják a koronavírus jelenlétét, akkor azokat is kötelező karanténba helyezik, akikkel érintkezett.

Biodóm: Most már a fővároson a sor

A Biodómról kérdez a HírTV. Gulyás szerint ez nehéz kérdés, hiszen egész egyszerűen nincsenek se a 2020-as, se a 2021-es költségvetésben 15-20 milliárdos szabad források. A kormány eddig mindent állt, amit kért a Fővárosi Állatkert, de itt most már a fővároson a sor.

Csütörtökön összeül a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, ezen bármilyen kérdés szóba kerülhet, legyen az a Biodóm vagy a színházak finanszírozása.

©

Túlzott hisztériakeltés a boltok megrohamozása

A HírTV a boltokban eluralkodó áruhiányról kérdez. Gulyás szerint a kormány is látja a képeket a boltokból, az operatív törzs napi szinten hoz döntéseket, hol és miért van szükség beavatkozásra, előállhat-e áruhiány.

A magyar lakosságnak azt üzenik, hogy ma az áru felhalmozására semmi szükség. Minden ilyen reakció túlzott hisztériakeltés.

Klíma orosz kötbérből? Szívből támogatják

Ha Budapest meg tudja oldani, a kormány szívből támogatja, hogy a szerelvényeket biztosító orosz cég kötbéréből finanszírozzák a hármas metró klímáinak beszerelését – tért vissza egy kérdés erejéig a metróra Gulyás.

A városligeti változtatási tilalommal kapcsolatban sajnálkozását fejezte ki, hogy Karácsony Gergely nem vitte be a kérdést a Fővárosi Közfejlesztési Tanácsba. A már érvényes építési engedélyeken ugyanakkor a Fővárosi Közgyűlés döntése nem változtat. Viszont a kormány soha nem adja fel a reményt, hogy ezen még lehet változtatni.

1 2 3

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Donald Trump segítséget ajánlott Boris Johnson orvosainak

Donald Trump segítséget ajánlott Boris Johnson orvosainak

Késik a kifizetésekkel a Bónusz Brigád, egyre idegesebbek a cégek

Késik a kifizetésekkel a Bónusz Brigád, egyre idegesebbek a cégek

Bánkitó Fesztivál: Egyetlen fellépőnk sem mondta le a koncertjét

Bánkitó Fesztivál: Egyetlen fellépőnk sem mondta le a koncertjét