szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csütörtök délelőtt három új koronavírusos beteget jelentettek be Magyarországon, velük együtt már 16 beteget diagnosztizáltak. Az operatív törzs délutáni sajtótájékoztatójáról élőben közvetítünk.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Lakatos Tibor, az operatív törzs részéről elmondta: 16 koronavírussal fertőzött ember van Magyarországon, a kormány megkezdte a veszélyhelyzet részleteinek kidolgozását. Éjfélkor a hatóságok megkezdték a határforgalom ellenőrzését, minden egyes beérkező járművet és személyt ellenőriznek – ez az okmányellenőrzést és az egészségügyi szűrést jelenti öt átkelőhelyen.

Éjfél és reggel nyolc óra között négy olyan magyar állampolgár lépett be az országba, akinél házi karantént rendeltek el,

két román és négy dél-koreai állampolgártól pedig megtagadták a belépést. A két román állampolgár vendégmunkásként dolgozott Olaszországban, a dél-koreaiak pedig vonattal érkeztek volna Ausztriából.

A hatósági házi karanténról Lakatos elmondta: aki az átkelőhelyen megjelenik, és megkapja erről a határozatot, annak a meghatározott címen kell maradnia 14 napig. Aki ezt megsérti, bűncselekményt követ el.

©

Megismételte a tegnapi rendelkezéseket, mely szerint 100 fősnél több rendezvényt nem lehet megtartani, az egyetemek bezárnak, külföldi osztálykirándulásokat nem lehet tartani. Azokat a külföldi állampolgárokat pedig, akik nem tartják be a járványügyi szabályokat, kiutasítják Magyarországról. A Magyar Honvédség is közreműködik a rendvédelmi intézkedésekben.

"Vigyázzunk egymásra és szeretteinkre, kiemelten fontos az idősek védelme" – tette hozzá.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta: időseknek szóló tájékoztató kisfilmeket jelentet meg ma reggeltől tévékben és rádiókban, valamint a nyomtatott sajtóban és az interneten. Ezek arra hívják fel a figyelmet, hogy kerüljék a zárt és zsúfolt tereket, valamint a tömegközlekedést. Lázas, külföldről hazaérkezett hozzátartózókkal szintén ne találkozzanak az idősek.

Az alapelv a hirdetéseknél, hogy minél több emberhez jussanak el, az eddigiek 4 és félmillió embert értek el. A tévé, rádió, internet mellett közlekedési eszközökön is meg fognak jelenni.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az új fertőzöttekről elmondta: egyikük egy 27 éves iráni diák, aki már karanténban volt. A második egy fiatal, aki Izraelben járt és hazatérése után lett rosszul, két kontakját karanténba helyezték. A harmadik egy nő, aki március 7-én hajnalban járt a Szent László kórház koronacentrumában, nem járt külföldön, nem találkozott igazolt beteggel, ezért őt a Szent János kórházba irányították, de később pozitív lett a tesztje, ezt követően azonnal visszavitték a Szent László kórházba.

Meggyógyult viszont az első koronavírusos beteg: az iráni diák valószínűleg már ma hazatérhet a kórházból.

A hatósági karantén szabályai

Müller Cecília országos tisztifőorvos a hatósági karanténról tájékoztatott. Eszerint az a magyar, aki a határon átlép és Olaszországból érkezik, pontos tájékoztatást kap a kötelezettségeiről. Olyan cédulát is kap, amit az ajtóra kell kitenni, és jelzi, hogy a benti személy járványügyi megfigyelés alatt áll, a látogatás nem megengedett. A karanténban lévő egyáltalán nem hagyhatja el a lakást, az ő ellátását meg kell szervezni, amit a családoktól kérnek. Ha ez nem megoldható, akkor az önkormányzat segítségét kell kérni, de ők is csak a beszerzésben tudnak segíteni, az anyagiakban nem.

A vele együtt élő családtagok elhagyhatják a lakást,

viszont lehetőség szerint használjanak külön mellékhelyiséget, takarítsanak sokkal gyakrabban. Ugyanolyan fertőző megbetegedésről van szó, mint máskor, ezért a higiéniás szabályok is ugyanazok: ajánlott külön háztartási eszközt használni, azokat mosogatás után még külön fertőtleníteni 2-3 százalékos háztartási hypo oldatban. Ha a család mosogatógépet használ, erre nincs szükség.

Amennyiben a karanténban lévő tüneteket észlel magán, ugyanaz az eljárásrend, mint a koronavírus-gyanús eseteknél, vagyis telefonon kell értesíteni az orvost. Ha már egészségügyi kezelésre van szüksége, akkor is előre kell értesíteni a rendelőt, vagy orvost, hogy fel tudjon készülni a kezelésére.

A langyos, szappanos vízzel történő kézmosás elegendő, nem kell külön fertőtlenítőt használni kézmosáshoz. Az viszont fontos, hogy kézmosás után töröljük szárazra a kezünket – mondta Müller Cecília.

A háztartási hulladékot egy plusz zsákba helyezve a karanténba helyezett ember hozzátartozója kiteheti a kukába, de csak ő. A postai küldemény átadása, a rendelt étel átvétele nem jelent kockázatot. A szennyes ruha kezelése ugyanúgy történik, mint korábban: amelyik ruha erre alkalmas, azt 60 fok felett kell mosni. Ajánlott az is, hogy a karanténban lévő ruháját külön gyűjtsék, de 2-3 nap után lehet együtt mosni a többiekével, mert addigra elpusztul a vírus.

A karantén betartását a rendőrség ellenőrzi.

Ráadásul a rendőrség a jövőben részt vesz a szórakozóhelyek ellenőrzésében is, valamint a fertőzöttek kontaktjainak felkutatásában is.

Nem zárják be az iskolákat

Kérdésekre válaszolva Lakatos Tibor elmondta: a kormányzati tájékoztató honlapra csak ellenőrzött és valós információk kerülnek ki, és először mindig az érintetteket és az orvosokat értesítik. Ezért történhetett meg, hogy csütörtök délelőtt már tudható volt, hogy van egy újabb pozitív eset, de ő még nem került fel a honlapra. A honlaphoz naponta egyszer egy összesített adat érkezik, az üzemeltetőnek felelőssége van abban, hogy a megerősített esetek kerüljenek fel, ezért frissül ritkábban.

Az iskolák bezárását azzal magyarázta, hogy az a jelenlegi tapasztalatok alapján aránytalan lenne. Lakatos Tibor megismételte, Gulyás Gergely tegnapi állítását, mely szerint a gyerekeket alig érinti a járvány, a március 15-ei rendezvények törlését viszont azért rendelték el, mert nem mindegy, hogy egy osztály egy teremben tartózkodik, vagy egy légtérben van az összes tanuló. A rendelkezést a szakemberek javaslata alapján hozták meg. Az óvodákat, iskolákat akkor fogják bezárni, ha azt a járványügyi szakemberek indokoltnak látják.

A csütörtök délelőtt bejelentett esetekről Müller Cecília árult el néhány részletet. A tisztifőorvos megerősítette, hogy a UPC egyik munkatársának lett pozitív a tesztje, és megköszönte a cégnek a gyors intézkedést. Ő az a férfi, aki pár napot Izraelben töltött. Az irodaházat valószínűleg szerdán nyitják meg.

©

A korábban a Szent János kórházban tüdőgyulladással kezelt nőről annyit mondott, hogy még tart a kontaktok feltárása, de

egyelőre azt valószínűsítik, hogy kollégáitól kapta el a vírust, akik Ausztriában voltak síelni.

Müller Cecília elismerte, hogy valóban megugrott a laborvizsgálatok száma, de szerinte ez már a járvány elején is így volt, mert Magyarországon mindig megvizsgálják a kontaktesetet is, az ő számuk viszont az idő elteltével folyamatosan bővül.

Dömötör Csaba elmondta: az elsődleges az emberélet védelme, utána számba kell venni a gazdasági negatív hatásokat is. Döntést arról, hogy tudnak-e az emberek anyagi helyzetén segíteni, csak ezután tudják meghozni. Az államtitkár ugyanezt válaszolta arra a kérdésre is, kapnak-e jutalmat a koronavírus miatt leterhelt egészségügyi dolgozók.

A betegek kezeléséről Müller Cecília elmondta, vannak ígéretes gyógyszerek, de mivel új vírusról van szó, a súlyos betegeknél ezeket bevetik. Amit ajánl a szakma, azzal a Szent László kórház is rendelkezik.

A légkondicionáló berendezések használatáról a tisztifőorvos kiemelte: azokat rendben kell tartani. A vírus nagyon rövid ideig marad meg a környezetben, akkor is inkább felületeken, a légkondicionálókon keresztül sokkal veszélyesebb a legionella baktérium, mint a COVID-19.

Az egyházakkal még egyeztetnek a hatóságok, de még nem döntöttek arról, hogy elmaradnak-e a misék.

A hvg.hu kérdésére Müller Cecília elmondta: folyamatos védekezés mellett folyamatos prevenció zajlik. Ha megtelik a Szent László kórház, ők már csak betegellátást fognak végezni és máshol jelölnek ki karanténépületet.

Mindig a WHO protokollnak megfelelően végzik a laborvizsgálatokat. Nagyon sok esetben influenzát mutattak ki a betegeknél, nem koronavírust, hiszen influenzaszezon van. Magyarországon ugyanakkor nem vezetik be, hogy ha valakinek pozitív lesz a tesztje, az az otthonában maradhasson.

A 70 éves idős férfi továbbra is intenzív osztályon van, de „mintha egy kicsit jobban lenne”

 – idézte Szlávik János tájékoztatását a betegek állapotáról a tisztifőorvos.

Dömötör Csaba megmagyarázta azt is, miért mondta azt szerdán Gulyás Gergely, hogy ha bezárnák az iskolákat, akkor tanévet kellene ismételni. Az államtitkár szerint az ilyen rendelkezést bevezető országok sem tudják megmondani, meddig érvényes az iskolabezárás, azaz még meg is hosszabbíthatják. Egy több hónapos bezárás igenis eredményezheti azt, hogy felborul a tanév rendje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar hardverrel és szoftverrel készíti majd a fotókat az üstökösvadász űrszonda

Magyar hardverrel és szoftverrel készíti majd a fotókat az üstökösvadász űrszonda

Letarolta a közútkezelő járművét egy kamion az M1-esen – videó a helyszínről

Letarolta a közútkezelő járművét egy kamion az M1-esen – videó a helyszínről

Kizárja a kapitalizmus azt, hogy ne ártsunk?

Kizárja a kapitalizmus azt, hogy ne ártsunk?