szerző:
Gomperz Tamás
Tetszett a cikk?

Minden sokkal egyszerűbb volt, amíg a távoli migránsok ellen kellett csatát nyerni, és nem a közeli vírust legyőzni.

Koronavírus-világjárvány
Már egymillió fölött jár a koronavírussal megfertőzöttek számban a világon, mintegy 70 ezren vesztették életüket a betegség miatt, a gazdasági hatások pedig kiszámíthatatlanok. Az eseményeket követni is nehéz, de mi igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat. Tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A brit miniszterelnök beszédet intézett népéhez tegnapelőtt a „nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket” retorikai hagyomány jegyében. Mondanivalója tömör volt, fellépése azt sugározta, hogy mindent amit lehet, el fog követni a károk csökkentése érdekében, de eközben nem titkolta, hogy "sokan fogják idő előtt elveszíteni szeretteiket."

Angela Merkel hasonló szónoklatban készítette fel a németeket arra, hogy akár a lakosság 60-70 százalékát is megfertőzheti a vírus. A francia államfő a bevezetett intézkedéseket magyarázta el részletesen, de kitért arra is, hogy a nacionalista válaszokat el kell utasítani, mert a „vírusnak nincs útlevele.”

Eközben a magyar kormány képviselői összevissza hablatyolnak, egyszerre bagatellizálják a fejleményeket és használnak háborús retorikát, a nyilatkozataik ellentmondásosak, tárgyilagos és hiteles tájékoztatás helyett lassítás nélkül tolják az egybites primitív politikai propagandát. Amin nem lehet csodálkozni. A kormányzati tájékoztatást tíz éve folyamatosan a Hollik Istvánok, Dömötör Csabák és Hidvéghi Balázsok jelentik, ez a feladat az ő alkatukra és jellemükre lett szabva, ezért most, amikor helyzet van, nem képesek, feltehetően nem is akarnak váltani. Eddig a legösszetettebb gondolat, amit ki kellett fejteniük, az volt, hogy Soros. Meg az, hogy Brüsszel. És az, hogy migráns.

A járvány és a védekezés azonban egyszavas lózungokkal nem intézhető el. Összetett mondatokat, árnyalt megközelítést, szakszerű megfogalmazást tőlük viszont nem lehet elvárni, mert nem így lett a rendszer megtervezve. Ha véletlenül leírnának egy őszinte sort, akkor hibaüzenetet küldene a gép.

Boris Johnson két szakértővel az oldalán jelent meg, és hármasban válaszoltak az újságírói kérdésekre. Ami nem úgy zajlott le, hogy a szakértők csak akkor szólhattak hozzá, amikor erre a miniszterelnöktől engedélyt kaptak, és válaszadás közben nem lesték fél szemmel a kormányfő arckifejezését alázatosan. Ellenkezőleg. Azt fejezték ki ezzel a szereposztással, hogy a kormány vállalja a nehéz politikai döntéseket, de azokat szakmai mérlegelés alapján fogják meghozni. „A tudomány megállapításai alapján kell cselekedni a politikában” – emelte ki a német kancellár az ő sajtótájékoztatóján.

Pár fényévvel és néhány üresen zakatoló kisvasúttal tőlük keletre a magyar miniszterelnök a probléma lényegét abban ragadta meg, hogy „az illegális migráció és a koronavírus-járvány között egyértelműen kapcsolat van.”

Zutty. Annyira kínos, hogy mi szégyelljük magunkat, mégis muszáj kitérni rá, mert nem maradhat a levegőben ez az állítás. Tehát: az illegális migráció és a koronavírus-járvány között természetesen nincs kapcsolat, a fertőzést legálisan utazó turisták, üzletemberek, politikusok hordták szét a világon, és nem azok a földönfutó menekültek, akik hosszabb időn keresztül gyalogolnak, mint amennyi a betegség lappangási ideje.

A mi államférfink áll a tükör előtt, ő, akiről máris korszak van előre elnevezve, nézegeti magát, a baljós időkhöz igazítja komor arckifejezését, hiszen a történelem nagy színpadán kellene felemelő szózatot intézni a magyarokhoz, mint tette egykor Kossuth vagy Nagy Imre, csapataink harcban állnak etcetera, oszt ebből a drámai sűrűségű pillanatból lett a rutinból színre vitt ostoba migránsozás. Évek óta ebbe a témába csimpaszkodik, leépülő szókinccsel ennél értelmesebb megfejtést a világról már nem tud elénk tárni, tulajdonképpen lemondhatnánk róla, ha nem ő lenne éppen a teljhatalomnál is nagyobb jogkörökkel felhatalmazott, legfőbb döntéshozó. Aki rácsodálkozik a repülőtéren arra, hogy az utasok hőmérsékletét megmérik, mert ennyire azért nem követi az eseményeket. Tőle függ a sorsunk.

A meglepődése persze jogos volt, mivel az égvilágon semmi értelme nincs annak, hogy a határoknál lézeres hőmérővel bohóckodjanak egy olyan járvány esetén, amelynek két hetes a lappangási ideje, és már a tünetek megjelenése előtt fertőz. Értik, ugye? Ez a módszer legfeljebb azokat szűri ki, akik már lázasak; akik még nem lázasak, de már fertőznek, mehetnek nyugodtan tovább. Ami valóban segítene, az a laboratóriumi teszt, csak hát abból nincs elég, elvtársak.

Miért nincs? Mert a magyar állam nem működik. Illetve pont úgy működik mint az állami futball, az a nemzetstratégiai ágazat – ami a többi területtel ellentétben – még érdekli is azt a miniszterelnököt, aki valamilyen istenkomplexustól szenvedve mindent központosított és az államélet valamennyi területét maga alá gyűrte azzal a jelszóval, hogy a politikai kormányzás felülírja az összes szakmai szempontot és megfontolást.

Elemezzük ennek tükrében a következő történetet, amit hamarosan illusztrációként mellékelnek a nem működő államról szóló szócikkhez:

Csütörtökön az egyik fővárosi gimnázium diákja megtudta, hogy az anyja tesztje pozitív lett. Sajtóhírek szerint ezután el akarta végeztetni a koronavírus-tesztet, de az állami ellátórendszer elutasította őt, ahogyan az apát, az osztálytársait, és a tanárait is. A vírus kezelésére kijelölt Szent László Kórházban azt közölték velük, hogy akinek nincsenek tünetei, azt nem tesztelik. Eközben az iskola fentről azt az utasítást kapta, hogy a tanítást pénteken meg kell tartani.

Most jön a még durvább rész. Kiderült, hogy az édesanya egy hete jelentkezett a Szent László Kórházban, mert a koronavírusra jellemző tüneteket észlelte magán, de miután nem járt külföldön és nem találkozott igazolt beteggel, ezért a Szent János Kórházba irányították. Ott napokig tüdőgyulladással kezelték védőfelszerelés nélkül, majd elvégezték rajta a tesztet, és mikor kiderült, hogy pozitív, visszavitték a Szent Lászlóba.

Érdemes mindezt összehasonlítani azzal a precíz szervezettséggel, ahogyan a dél-koreai hatóságok próbálnak védekezni. Ők annyi emberen végzik el a tesztet, amennyin bírják. Itthon erre egyedül akkor kerülhet sor, ha bejelented, hogy egy iráni apa és egy kínai anya gyerekével smároltál Észak-Olaszországban. Ha nem vagy lázas, akkor így sem. Van tíz napod szabadon fertőzni.

Olyan ez, mint amikor a Harry Potter történet sokadik részében a Mágiaügyi Minisztérium illetékesei azt hajtogatták rögeszmésen, hogy a régen visszatért Voldemort nem tért vissza. A magyar kormány abból indul ki, hogy ezt a vírust csak külföldön vagy külfölditől lehet elkapni. Magyarról magyarra nem terjed. Szó szerint azt fejtegette tegnap reggel az Operatív Törzsfőnök, hogy az iskolákkal szemben azért kellett a felsőoktatási intézményeket bezárni, mert „a járványt Magyarországra a külföldiek hozták be” és egyébként „nem tudjuk különválasztani a több tízezer külföldi diákot a magyaroktól.”

De miért mondja ezt? Mindenki érzi, hogy itt valami nem stimmel. Betiltották a 100 fősnél nagyobb rendezvényeket, de nem zárták be az iskolákat, holott az oktatás egy 100 fősnél nagyobb beltéri rendezvény. Orbán tegnap reggel azt is deklarálta, hogy iskolabezárás esetén a tanárok fizetés nélküli szabadságot lennének kénytelenek kivenni. Miért nem határoz úgy a mindenható kormány, hogy kifizeti ezt az időszakot? Senki nem érti. Aztán 12 óra múlva bejelentette az iskolák bezárását.

Ilyenkor jönne jól az a két hiteles szakértő a felelősségét és a nemzetét komolyan vevő miniszterelnök oldalán. Ők azonban azért nem állnak ott mellette, amiért vírusteszt sincs elegendő. Vagy amiért elüldözte a CEU-t és lerombolta az Akadémiát. Ezek a dolgok összefüggenek. Ezt mondja ki a már többször említett azonosság-elmélet: nincs kétféle állam, az egyik, amelyik arra is képtelen, hogy a kórházi műtőkben nyáron ne legyen 35 fok, és a másik, amelyik váratlanul pompásan szervezi meg a járványvédelmet.

Egy Orbán van. Ő viszont mindenütt. Ő dönt arról, hogy ki lépjen pályára a kedvenc focicsapatában, és arról is, hogy egy futóbolond irányítsa az egészségügyet. Ő döntötte el az Országos Epidemiológiai Központ megszüntetését, ahogy ő döntötte el azt is, hogy az egészségügy fejlesztése helyett nyolc év alatt 791 milliárd forintot költ el labdarúgásra. Az elmúlt évtizedben a szociális védelemre, az oktatásra és az egészségügyre fordított kiadások a GDP 3,4%-ának megfelelő mértékben csökkentek Magyarországon, míg a gazdaságra, a sportra, a kultúrára és egyházi célra fordított kiadások 3,1%-kal nőttek – állapította meg az az Európai Bizottság országjelentése.

Ez mind az ő döntése volt.

Az eredmény: értelmetlen lézeres lázmérőzés a határon, védőfelszerelés nélkül dolgozó orvosok és ápolók a kórházakban, összevissza hadoválás a sajtótájékoztatókon.

Mindezt azért érdemes rögzíteni, mert még a legutóbbi választások előtt is sokan jöttek azzal, hogy igen, a fideszesek gátlástalanul lopnak, szemérmetlenül hazudoznak, visszataszító módon hencegnek a frissen zabrált vagyonukkal, nyomasztóan arrogánsak és agresszívek, felszámolták az alkotmányosságot és a joguralmat, igazságtalanok a szegényekkel, lezüllesztették a közbeszédet, eltávolodtak a Nyugattól, kiszolgáltatták az országot Moszkvának, aljasul bánnak a menekültekkel, kivágják az összes fát, restaurálták a komcsi attitűdöt, Németh Szilárd és Rogán Cecília,

de

legalább

tudnak kormányozni.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Ha ingatlanügylete van, a vírus nem számít, mindenképp fizetnie kell

Ha ingatlanügylete van, a vírus nem számít, mindenképp fizetnie kell

Cuki első modelljére emlékezik az idén 100 éves Mazda

Cuki első modelljére emlékezik az idén 100 éves Mazda

Meghatóan búcsúznak a tavaszi szünet előtt a diákoktól egy hajdúszoboszlói iskola tanárai

Meghatóan búcsúznak a tavaszi szünet előtt a diákoktól egy hajdúszoboszlói iskola tanárai