szerző:
Gomperz Tamás
Tetszett a cikk?

Minden sokkal egyszerűbb volt, amíg a távoli migránsok ellen kellett csatát nyerni, és nem a közeli vírust legyőzni.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A brit miniszterelnök beszédet intézett népéhez tegnapelőtt a „nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket” retorikai hagyomány jegyében. Mondanivalója tömör volt, fellépése azt sugározta, hogy mindent amit lehet, el fog követni a károk csökkentése érdekében, de eközben nem titkolta, hogy "sokan fogják idő előtt elveszíteni szeretteiket."

Angela Merkel hasonló szónoklatban készítette fel a németeket arra, hogy akár a lakosság 60-70 százalékát is megfertőzheti a vírus. A francia államfő a bevezetett intézkedéseket magyarázta el részletesen, de kitért arra is, hogy a nacionalista válaszokat el kell utasítani, mert a „vírusnak nincs útlevele.”

Eközben a magyar kormány képviselői összevissza hablatyolnak, egyszerre bagatellizálják a fejleményeket és használnak háborús retorikát, a nyilatkozataik ellentmondásosak, tárgyilagos és hiteles tájékoztatás helyett lassítás nélkül tolják az egybites primitív politikai propagandát. Amin nem lehet csodálkozni. A kormányzati tájékoztatást tíz éve folyamatosan a Hollik Istvánok, Dömötör Csabák és Hidvéghi Balázsok jelentik, ez a feladat az ő alkatukra és jellemükre lett szabva, ezért most, amikor helyzet van, nem képesek, feltehetően nem is akarnak váltani. Eddig a legösszetettebb gondolat, amit ki kellett fejteniük, az volt, hogy Soros. Meg az, hogy Brüsszel. És az, hogy migráns.

A járvány és a védekezés azonban egyszavas lózungokkal nem intézhető el. Összetett mondatokat, árnyalt megközelítést, szakszerű megfogalmazást tőlük viszont nem lehet elvárni, mert nem így lett a rendszer megtervezve. Ha véletlenül leírnának egy őszinte sort, akkor hibaüzenetet küldene a gép.

Boris Johnson két szakértővel az oldalán jelent meg, és hármasban válaszoltak az újságírói kérdésekre. Ami nem úgy zajlott le, hogy a szakértők csak akkor szólhattak hozzá, amikor erre a miniszterelnöktől engedélyt kaptak, és válaszadás közben nem lesték fél szemmel a kormányfő arckifejezését alázatosan. Ellenkezőleg. Azt fejezték ki ezzel a szereposztással, hogy a kormány vállalja a nehéz politikai döntéseket, de azokat szakmai mérlegelés alapján fogják meghozni. „A tudomány megállapításai alapján kell cselekedni a politikában” – emelte ki a német kancellár az ő sajtótájékoztatóján.

Pár fényévvel és néhány üresen zakatoló kisvasúttal tőlük keletre a magyar miniszterelnök a probléma lényegét abban ragadta meg, hogy „az illegális migráció és a koronavírus-járvány között egyértelműen kapcsolat van.”

Zutty. Annyira kínos, hogy mi szégyelljük magunkat, mégis muszáj kitérni rá, mert nem maradhat a levegőben ez az állítás. Tehát: az illegális migráció és a koronavírus-járvány között természetesen nincs kapcsolat, a fertőzést legálisan utazó turisták, üzletemberek, politikusok hordták szét a világon, és nem azok a földönfutó menekültek, akik hosszabb időn keresztül gyalogolnak, mint amennyi a betegség lappangási ideje.

A mi államférfink áll a tükör előtt, ő, akiről máris korszak van előre elnevezve, nézegeti magát, a baljós időkhöz igazítja komor arckifejezését, hiszen a történelem nagy színpadán kellene felemelő szózatot intézni a magyarokhoz, mint tette egykor Kossuth vagy Nagy Imre, csapataink harcban állnak etcetera, oszt ebből a drámai sűrűségű pillanatból lett a rutinból színre vitt ostoba migránsozás. Évek óta ebbe a témába csimpaszkodik, leépülő szókinccsel ennél értelmesebb megfejtést a világról már nem tud elénk tárni, tulajdonképpen lemondhatnánk róla, ha nem ő lenne éppen a teljhatalomnál is nagyobb jogkörökkel felhatalmazott, legfőbb döntéshozó. Aki rácsodálkozik a repülőtéren arra, hogy az utasok hőmérsékletét megmérik, mert ennyire azért nem követi az eseményeket. Tőle függ a sorsunk.

A meglepődése persze jogos volt, mivel az égvilágon semmi értelme nincs annak, hogy a határoknál lézeres hőmérővel bohóckodjanak egy olyan járvány esetén, amelynek két hetes a lappangási ideje, és már a tünetek megjelenése előtt fertőz. Értik, ugye? Ez a módszer legfeljebb azokat szűri ki, akik már lázasak; akik még nem lázasak, de már fertőznek, mehetnek nyugodtan tovább. Ami valóban segítene, az a laboratóriumi teszt, csak hát abból nincs elég, elvtársak.

Miért nincs? Mert a magyar állam nem működik. Illetve pont úgy működik mint az állami futball, az a nemzetstratégiai ágazat – ami a többi területtel ellentétben – még érdekli is azt a miniszterelnököt, aki valamilyen istenkomplexustól szenvedve mindent központosított és az államélet valamennyi területét maga alá gyűrte azzal a jelszóval, hogy a politikai kormányzás felülírja az összes szakmai szempontot és megfontolást.

Elemezzük ennek tükrében a következő történetet, amit hamarosan illusztrációként mellékelnek a nem működő államról szóló szócikkhez:

Csütörtökön az egyik fővárosi gimnázium diákja megtudta, hogy az anyja tesztje pozitív lett. Sajtóhírek szerint ezután el akarta végeztetni a koronavírus-tesztet, de az állami ellátórendszer elutasította őt, ahogyan az apát, az osztálytársait, és a tanárait is. A vírus kezelésére kijelölt Szent László Kórházban azt közölték velük, hogy akinek nincsenek tünetei, azt nem tesztelik. Eközben az iskola fentről azt az utasítást kapta, hogy a tanítást pénteken meg kell tartani.

Most jön a még durvább rész. Kiderült, hogy az édesanya egy hete jelentkezett a Szent László Kórházban, mert a koronavírusra jellemző tüneteket észlelte magán, de miután nem járt külföldön és nem találkozott igazolt beteggel, ezért a Szent János Kórházba irányították. Ott napokig tüdőgyulladással kezelték védőfelszerelés nélkül, majd elvégezték rajta a tesztet, és mikor kiderült, hogy pozitív, visszavitték a Szent Lászlóba.

Érdemes mindezt összehasonlítani azzal a precíz szervezettséggel, ahogyan a dél-koreai hatóságok próbálnak védekezni. Ők annyi emberen végzik el a tesztet, amennyin bírják. Itthon erre egyedül akkor kerülhet sor, ha bejelented, hogy egy iráni apa és egy kínai anya gyerekével smároltál Észak-Olaszországban. Ha nem vagy lázas, akkor így sem. Van tíz napod szabadon fertőzni.

Olyan ez, mint amikor a Harry Potter történet sokadik részében a Mágiaügyi Minisztérium illetékesei azt hajtogatták rögeszmésen, hogy a régen visszatért Voldemort nem tért vissza. A magyar kormány abból indul ki, hogy ezt a vírust csak külföldön vagy külfölditől lehet elkapni. Magyarról magyarra nem terjed. Szó szerint azt fejtegette tegnap reggel az Operatív Törzsfőnök, hogy az iskolákkal szemben azért kellett a felsőoktatási intézményeket bezárni, mert „a járványt Magyarországra a külföldiek hozták be” és egyébként „nem tudjuk különválasztani a több tízezer külföldi diákot a magyaroktól.”

De miért mondja ezt? Mindenki érzi, hogy itt valami nem stimmel. Betiltották a 100 fősnél nagyobb rendezvényeket, de nem zárták be az iskolákat, holott az oktatás egy 100 fősnél nagyobb beltéri rendezvény. Orbán tegnap reggel azt is deklarálta, hogy iskolabezárás esetén a tanárok fizetés nélküli szabadságot lennének kénytelenek kivenni. Miért nem határoz úgy a mindenható kormány, hogy kifizeti ezt az időszakot? Senki nem érti. Aztán 12 óra múlva bejelentette az iskolák bezárását.

Ilyenkor jönne jól az a két hiteles szakértő a felelősségét és a nemzetét komolyan vevő miniszterelnök oldalán. Ők azonban azért nem állnak ott mellette, amiért vírusteszt sincs elegendő. Vagy amiért elüldözte a CEU-t és lerombolta az Akadémiát. Ezek a dolgok összefüggenek. Ezt mondja ki a már többször említett azonosság-elmélet: nincs kétféle állam, az egyik, amelyik arra is képtelen, hogy a kórházi műtőkben nyáron ne legyen 35 fok, és a másik, amelyik váratlanul pompásan szervezi meg a járványvédelmet.

Egy Orbán van. Ő viszont mindenütt. Ő dönt arról, hogy ki lépjen pályára a kedvenc focicsapatában, és arról is, hogy egy futóbolond irányítsa az egészségügyet. Ő döntötte el az Országos Epidemiológiai Központ megszüntetését, ahogy ő döntötte el azt is, hogy az egészségügy fejlesztése helyett nyolc év alatt 791 milliárd forintot költ el labdarúgásra. Az elmúlt évtizedben a szociális védelemre, az oktatásra és az egészségügyre fordított kiadások a GDP 3,4%-ának megfelelő mértékben csökkentek Magyarországon, míg a gazdaságra, a sportra, a kultúrára és egyházi célra fordított kiadások 3,1%-kal nőttek – állapította meg az az Európai Bizottság országjelentése.

Ez mind az ő döntése volt.

Az eredmény: értelmetlen lézeres lázmérőzés a határon, védőfelszerelés nélkül dolgozó orvosok és ápolók a kórházakban, összevissza hadoválás a sajtótájékoztatókon.

Mindezt azért érdemes rögzíteni, mert még a legutóbbi választások előtt is sokan jöttek azzal, hogy igen, a fideszesek gátlástalanul lopnak, szemérmetlenül hazudoznak, visszataszító módon hencegnek a frissen zabrált vagyonukkal, nyomasztóan arrogánsak és agresszívek, felszámolták az alkotmányosságot és a joguralmat, igazságtalanok a szegényekkel, lezüllesztették a közbeszédet, eltávolodtak a Nyugattól, kiszolgáltatták az országot Moszkvának, aljasul bánnak a menekültekkel, kivágják az összes fát, restaurálták a komcsi attitűdöt, Németh Szilárd és Rogán Cecília,

de

legalább

tudnak kormányozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!