Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Egy tüdőgyulladással kezelt betegtől indulhatott a fertőzés. A zárlat az osztályon fekvőket ellátó egészségügyi dolgozókat is érinti.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Egészségügyi zárlat alá került több mint húsz, még ott lévő beteggel együtt a Nyírő Gyula Kórház teljes krónikus belosztálya, miután az egyik, tüdőgyulladással kezelt páciensről kiderült, hogy koronavírusos, majd a kórteremben mellette fekvő további két beteg vírustesztje is pozitív lett – értesült a hvg.hu.

Hétfőn információink szerint az osztályon fekvő további húsz beteget is letesztelték, az ő tesztjeik eredménye még nem ismert, kedd délelőtt derül ki. Akiről bebizonyosodik, hogy fertőzött, azt továbbküldik valamely járványkórházba, a többieket pedig 14 napig megfigyelés alatt tartják. Azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik érintkeztek velük, 14 napos házi karanténba kellett vonulniuk.

Az osztály lezárása kórházi forrásunk szerint nem okoz fennakadást az intézmény működésében, mert az aktív belgyógyászati osztályok nem érintettek a fertőzésben, zavartalanul működnek, a krónikus osztályról pedig – mint forrásunk fogalmazott: „már úgyis kifelé mentek a betegek” – vagyis, Kásler Miklós erőforrás-miniszter másfél héttel ezelőtti utasításának megfelelően már folyamatban volt az osztály kiürítése, új pácienseket ez idő óta nem vettek már fel, a bentlévőknek pedig már szervezték a hazaküldését.

©

Az elmúlt egy hónapban több mint tucatnyi kórház különböző részlegeit kellett lezárni és/vagy az egészségügyi dolgozóit karanténba helyezni koronavírus-fertőzés miatt. Az első számú járványkórház, a fővárosi Szent László Kórház mellett a János-kórház több részlegén is volt már ilyen eset az utóbbi hetekben, de előfordult már a szintén budapesti Bajcsy, a Szent Imre, a Jahn Ferenc és az Uzsoki Utcai Kórházban, a pécsi megyei kórházban, de a Nyírő Gyula Kórházban dolgozó, hvg.hu-t informáló dolgozó azzal igyekezett bagatellizálni az intézményében elrendelt zárlat jelentőségét, hogy „ma már nincs olyan kórház, ahol ne lett volna pozitív beteg, illetve ennek következtében fertőzött orvos és ápolási személyzet".

Az operatív törzsnél lapunk és más orgánumok is időről időre rákérdeznek a karanténban lévő, illetve fertőzött egészségügyi dolgozók számára. Az országos tiszti főorvos legutóbb két hete válaszolt ilyen kérdésre: Müller Cecília akkor azt mondta, hogy világszerte átlagosan az összes fertőzött 10 százaléka egészségügyi dolgozó, Magyarországon ez 12,5 százalék.

A koronavírus-járvány miatt kinevezett országos kórházfőparancsnok az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának múlt csütörtöki ülésén (az akkori 1652 fertőzöttből) 183 egészségügyi dolgozót említett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!