szerző:
Ballai Vince - Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Sok iskola még emészti a szerdai bejelentést arról, hogy június 2-től kiscsoportos konzultációra újra beengedhetnek diákokat. A többség még várja a tankerülettől az erről szóló gyakorlati útmutatót, és csak kevesen döntötték el, hogyan folytatják az oktatást. Egyes tanárok sokallják, az államtitkár ugyanakkor többször is jelezte: iskolai konzultációs órákat nem lesz kötelező tartani, az csak lehetőség a felzárkóztatásra. Az iskolákhoz hasonlóan az önkormányzat is csak emészti a bejelentést.

„Az igazgatónk őrjöng, hogy kiket hívjon be kiscsoportos foglalkoztatásra és hogyan oldja meg az egészet, de én sem tudom, mit kezdjek 10 konzultációs gyerekkel, miközben másik 30-at online tanítok, már így is napi 10 órát ülök a gép előtt" – mondta a hvg.hu-nak egy általános iskolai tanárnő Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerdai bejelentését kommentálva.

Az államtitkár a Facebookon ismertette a kormánydöntést, hogy június 2-ától kis csoportokban vissza lehet menni az iskolákba konzultációra és felzárkóztatás miatt, illetve minden iskolában meg kell szervezni az adott intézménybe járó gyerekek felügyeletét, egészen június 26-ig.

©

Az általunk megkeresett tanárok és iskolák többsége még nem döntötte el, hogyan él majd ezzel a lehetőséggel. Többségük azt jelezte, hogy még semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott, és ugyan volt, akinek a tankerület küldött tájékoztatót, de csak kissé kibővítve ugyanazt, mint amit az államtitkár mondott. Az általános iskolák egy része még arra vár, hogy a tankerületüktől kapjanak valamiféle állásfoglalást vagy gyakorlati útmutatót a nyitáshoz, több helyen pedig péntekre terveztek tantestületi értekezletet. Van, azonban, aki nem hezitál.

A bejelentés teljesen világos, a digitális tanrend ugyanúgy folytatódik tovább, de lehetőség nyílik a kiscsoportos vagy egyéni konzultációkra: cél a rendszerezés, az esetleges elmaradások pótlása

– mondta a hvg.hu-nak Rósa Viktor, a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. Ők nem terveznek változtatni a március közepén bevezetett digitális tanrenden, ami mellett eddig is folyamatosan adott volt a gyermekfelügyelet lehetősége, csak eddig nem igényelték a szülők.

Képünk illusztráció
©

Ha a jövőben igényelnek majd ügyeletet a diákok, természetesen megoldjuk, bár egyes tanároknak nehéz lesz egyszerre digitális órákat tartani és ügyelni is – mondta. Szerinte azokban a régiókban lesznek inkább kiscsoportos konzultációk, ahol esetleg nem működik jól a digitális oktatás.

Erről egyébként Maruzsa Zoltán is beszélt csütörtök reggel a Kossuth rádióban. Azt mondta, az iskolák újranyitása azoknak jelenthet lehetőséget a felzárkózásra, akik nem tudtak bekapcsolódni a digitális oktatásba.

Nem fogunk egyetlen diákot sem behívni

– mondta a hvg.hu-nak egy vidéki gimnázium névtelenséget kérő igazgatója. Ők is kitartanak a távoktatásnál, már csak azért is, mert csupán 4-5 olyan nap lenne, amikor a diákoknak be lehetne menniük az iskolába, hiszen náluk hittanból és testnevelésből lesznek még szóbeli érettségi vizsgák is. Jelezte ugyanakkor, hogy a döntés leginkább az általános iskolák alsósait érinti, hiszen az ő otthoni felügyeletük megoldása a legnehezebb, illetve ők igényelhetik jobban a személyes konzultációt.

©

Igazolatlan, ha mégse viszi a gyereket?

Kevés valódi tanításra használható nappal számol Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is. A június 2. és 15. közötti két hét második fele eleve a szünetre való ráhangolódásról szól, a maradék pár nap pedig jó lehetőség arra, hogy felzárkóztassák valamennyire a lemaradókat.

Jó, hogy nem tilos bemennie az iskolába azoknak, akiknek erre szükségük van

– mondta a hvg.hu-nak.

Azt, amit több tanár is jelzett lapunknak, hogy nem tudják, miként oldják meg párhuzamosan a távoktatást, a konzultációkat és az ügyeletet, a PSZ elnöke is felvetette az államtitkárnak a bejelentés után. Szabó Zsuzsanna szerint Maruzsa Zoltán neki is jelezte, hogy

nem lesz kötelező a konzultációs órákat megtartani, a pedagógus és az intézményvezető is szabadon dönthet róla, ezzel csak növelni akarták a tanárok mozgásterét.

Az elnök szerint fontos, hogy kimondták, nem lesz hosszabb a tanév és folytatódik a digitális oktatás.

©

Vannak azonban olyan helyek, ahol másként gondolkozik az igazgató. Az Index például két olyan, a cikkben meg nem nevezett iskoláról is írt szerdán (még Maruzsa hivatalos bejelentése előtt), ahol úgy döntöttek, május végével befejezik a digitális oktatást, mire a Klebelsberg Központ jelezte, ilyen döntést csak a kormány hozhat.

A kötelező iskolai ügyelet is hozhat megoldásokat – eddig csak az erre kijelölt intézményben volt lehetőség. Egy olvasónk azt mesélte, egy fővárosi iskolában külön felhívták a szülők figyelmét, hogy csak indokolt esetben kérjenek ügyeletet a gyereküknek, ne így próbáljanak meg megoldást keresni a gyerekfelügyeletre, ha ők maguk egy szabadnapra vágynak. Azt pedig, aki jelentkezik, de mégsem megy be, igazolatlant kaphat.

©

Gyors váltás lesz az oviknál is

Az iskolákhoz hasonlóan láthatóan még az önkormányzatok is emésztik még a szerdai bejelentést, amely szerint vidéken május 25-től, a fővárosban pedig június 2-től a járvány előtti rend szerint működnek a bölcsődék és óvodák. Csütörtökön alig találtunk olyan települést, amely honlapján vagy Facebook-oldalán a friss információkat közölte volna a régi mederbe visszaálló óvodai felügyeletről. A legtöbb honlapon még a régi közlemények vannak kint, amelyek szerint még a régi, 5 fős csoportlétszám-korlátot figyelembe véve május 25-től vagy június 2-től megnyitják az addig bezárt intézményeiket is, a maximum az volt, hogy a települési honlap „hírek” vagy koronavírus” info menüpontjába becsatolták az oktatási államtitkár tegnapi bejelentéséről szóló híradásokat.

Az intézmények a jelek szerint még szintén nem reagáltak vagy nem tudtak még reagálni az új helyzetre: sok óvodában például éppen lezárult már az az igényfelmérés, amellyel kérték a szülőktől, jelezzék, hogy a nyár mely heteire kérnek a gyermekeik számára felügyeletet. Csakhogy a korábbi állapotnak megfelelő, ötfős – adott esetben idegen gyerekekből álló és idegen óvónők által felügyelt ügyeleti csoportokba nem sok szülő küldte volna szívesen a gyerekét, inkább valami kényszermegoldást keresett, az új helyzetben, a régi rend és csoportok visszaállásával viszont jóval többen térnének vissza az oviba – annál is inkább, mert a gyerekeknek a saját társaik és saját óvónőik hiányoztak – nem az épület, a falak.

©

Az csütörtökre egyelőre nem derült ki, hogy az óvodák emiatt újrakezdik-e az igényfelmérést, vagy aki a régi felállás alapján nem kérte a felügyeletet, az valóban egész nyáron nem mehet-e be. Maruzsa bejelentése alapján ez furcsa lenne, ő annyit mondott, az intézmények mindenféle igazolás nélkül kötelesek lesznek fogadni a gyerekeket.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Kövér: Soha mást, csak nemzeti politikát Magyarországon

Kövér: Soha mást, csak nemzeti politikát Magyarországon

Magyar kéz munkáját dicséri az új BMW M4 koncepció

Magyar kéz munkáját dicséri az új BMW M4 koncepció

Meghan Markle is megszólalt George Floyd halála miatt

Meghan Markle is megszólalt George Floyd halála miatt