szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarország nem marad ki teljesen az Európai Ügyészség hatósági jogköréből – mondta az európai főügyész, Laura Codruta Kövesi egy vele készült interjúban.

Magyarországi cégek és magánszemélyek ellen is indulhat eljárás nemzetközi csalás vagy pénzmosás esetén, vagyis Magyarország sem marad ki teljesen az Európai Ügyészség hatósági jogköréből – mondta az Euronewsnak adott interjúban az európai főügyész.

Laura Codruta Kövesit tavaly októberben választották meg az Európai Ügyészség élére, előtte az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget vezette Bukarestben, amíg a kormány nyomására 2018-ban le nem váltották a posztról. Hazájában és Európában is arról ismert, hogy sorra juttatta börtönbe a korrupt politikusokat – írta róla az Euronews.

Az európai főügyész szerint nehéz kommentálnia azokat az okokat, amelyek miatt bizonyos tagállamok, köztük Magyarország sem csatlakozott az ügyészséghez, "mert végül is politikai döntésről van szó".

Ugyanakkor vizsgálni fogunk egyes eseteket e tagállamokkal, ezek polgáraival kapcsolatban és egyes esetekben a tagállamok területén elkövetett bűncselekménynél is lesz hatáskörünk. Ezen felül együttműködünk ezen államok hatóságaival, és alkalmazni fogjuk a jelenleg rendelkezésre álló igazságügyi együttműködési eszközöket"

– mondta Laura Codruta Kövesi.

Az interjúban emlékeztették rá a főügyészt, hogy Magyarországon 700 ezren írtak alá egy petíciót, amely arra kérte a kormányt, hogy Magyarország lépjen be az Európai Ügyészségbe. Laura Codruta Kövesi erről azt mondta:

Ügyészként egyetlen üzenetem lehet: az, hogy a legjobb tudásunk szerint elvégezzük a ránk bízott feladatot. Kivizsgáljuk a hatáskörünkbe tartozó eseteket, és ha a kimaradó öt ország közül bármelyik úgy dönt, hogy belép a szervezetbe, akkor ezt üdvözölnénk. Azt szeretnénk, ha a többi tagállamból is csatlakoznának hozzánk ügyészek, hogy közösen harcoljunk az ilyen jelenségek ellen".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csaknem 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban

Csaknem 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – első nap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – első nap

Elektromos pickuppal lepné meg a piacot a Volkswagen?

Elektromos pickuppal lepné meg a piacot a Volkswagen?