Kocsis: A pedofil bűncselekménynél már a gondolatot is büntetni kellene

Kocsis: A pedofil bűncselekménynél már a gondolatot is büntetni kellene

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A pedofil bűncselekményeknél nincs bocsánat, nem lehet megértés - mondta Kocsis Máté.

Kaleta Gábor ügye rávilágított arra, hogy a jelenlegi szabályozás nem mindig megfelelő, illetve elég nagy a bírói mérlegelés lehetősége - mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. (Noha a Fidesz a bíróságra próbálja kenni a felfüggesztett börtönbüntetést, valójában az ügyészség javasolta ezt, amennyiben Kaleta az előkészítő tárgyaláson beismeri tettét - a szerk.)

Kocsis szerint átfogó problémáról van szó, nem egy konkrét szexuális bűncselekmény történt egy vagy több gyermek sérelmére, hanem az elkövető számítógépén találtak több ezer fényképet. A probléma sokkal szerteágazóbb és kiterjedtebb annál, mint hogy leegyszerűsítsék a gyermekek sérelmére elkövetett pedofil bűncselekménynek, és a jelenséggel szemben minden eszközzel fel kell lépni.

Ha semmi sem változik, Kaleta négy év múlva tiszta erkölcsi bizonyítványt kap

Mind nagyobb a felháborodás a volt nagykövet felfüggesztett börtön- és 540 ezer forintos pénzbüntetése miatt, már a Fidesz is ráfordult az ügyre, a bíróságot szapulva. Felvetődik a kérdés, miben segíthet neki a fellebbezés? És mi van, ha például az USA kikérné Kaletát?

Ezért Kocsis Máté szerint átfogó jogszabály-módosítási csomagra van szükség, minden olyan gyermekvédelmi szabályt, vonatkozó jogszabályt át kell nézni, amely segíti azt, hogy a pedofil bűncselekmények - legyenek azok közvetett vagy közvetlen módon elkövetettek - elkövetőit elriasszák.

A pedofil bűncselekmények azok, ahol önmagában a gondolat is büntetendő kellene, hogy legyen.

A jogszabályok felülvizsgálatára munkacsoport alakult Kocsis vezetésével, a munkába gyermekvédelmi szakembereket, szakjogászokat is bevonnak.

Kaleta Gábor 19 ezer, gyerekeket ábrázoló pornókép miatt egy év börtönt kapott, 2,5 évre felfüggesztve. A bíró 540 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott, valamint pártfogó felügyelőt rendelt ki. Az ügyész elfogadta a döntést, Kaleta védője, Mester Csaba viszont enyhítésért fellebbezett.

Kocsis Máté ezután a Facebook-oldalán üzent Kaletának, undorítónak nevezve tettét.

Kaleta ahelyett, hogy enyhítésért fellebbezne, inkább nézzen szembe gyomorforgató tettével, és annak minden létező következményével, ugyanis az ügynek még nincs vége.

A frakcióvezető szerint valamennyi gyermekvédelmi jogszabályt felül fogják vizsgálni és úgy fogják szigorítani, hogy "a pedofilok ezentúl a legsúlyosabb büntetéseket kapják, ne reménykedhessenek a bíróság enyhe ítéletében sem, és a jövőben nyilvános listákat lehessen vezetni róluk."

Hozzászólások