szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem igazán hordunk már maszkot, és távolságot sem tartunk az infektológus szerint. Ez pedig gond. "Nem a maszkhasználat szabályait kell szigorítani, hanem azokat kell betartani, amik jelenleg vannak".

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az InfoRádió Aréna című műsorának adott interjút a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológus főorvosa, Szlávik János, aki szerint "nagyon sok érv szól amellett, hogy az iskolákat ki kell nyitni szeptemberben".

"Ugyanakkor ellenérvek is vannak, hiszen sokan mondják, hogy a második hullám, amit nagyon sokan októberre, novemberre várnak, pont azért fog bekövetkezni, mert kinyitják az iskolákat. Úgyhogy ez egy rendkívül súlyos dilemma" – mondta Szlávik, majd hozzátette:

de az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy az élet nem állhat meg, a határokat nem lehet lezárni, az embereknek el kell menni dolgozni, a gazdaságnak működnie kell".

Szerinte elképzelhető, hogy egyes iskolák ki fognak nyitni, mások pedig a távoktatást fogják választani.

Az infektológus szerint a zárt terek jelentenek veszélyt, mert "az már bebizonyosodott, hogy ez a vírus, pláne maszkhasználat nélkül, zárt térben könnyen terjed". "Én ezért szoktam azt mondani, hogy nyitott terekben, strandokon, vízpartokon, szabad téren nem kell annyira félni". Itt szerinte elég a távolságtartás,

de a zárt terekben muszáj maszkot hordani.

"És nem a maszkhasználat szabályait kell szigorítani, hanem azokat kell betartani, amik jelenleg vannak. Abszolút látható az elmúlt hetekben, hogy lazul a fegyelem" – mondta az interjúban Szlávik János. Ő azt látta, hogy tömegközlekedési eszközökön, éttermekben, bevásárlócentrumokban nem vagy nem helyesen használják a maszkot, pedig a helyes maszkhasználat, a távolságtartás, illetve a gyakori kézfertőtlenítés az, amivel egyelőre védekezni tudunk.

Szlávik szerint az a jó maszk, ami az ember orrára van felhúzva, amiben van merevítő, ami szépen rásimul az arcunkra, és ezáltal megakadályozza, hogy a levegő bejusson.

"Általában elegendő a sebészi maszk utcán, bevásárlóközpontban, olyan helyeken, ahol nagyobb embertömeg van. Az FFP2–FFP3-as maszkokat, ezeket a speciális védőeszközöket, amelyek természetesen jobban védenek a vírusfertőzéstől, én meghagynám az egészségügyben dolgozóknak".

Szlávik szerint nagyon sokan mondják, hogy nem lehet megúszni a második hullámot. "Ezt ugye azért nehéz elhinni, mert ha körbenézünk, akkor valamennyi országban nagyon komoly esetszám-emelkedés van". Ott viszont, ahol betartják a szabályokat, tette hozzá Szlávik, ott nem jön a második hullám.

Merkely: A vírus még köztünk van

Merkely Béla szerint a járvány első szakaszát jól kezelte az ország, de a vírus még köztünk van – a Semmelweis Egyetem rektora erről az RTL Híradónak beszélt. Merkely szerint nemcsak a tünetekkel rendelkezőket kell tesztelni, hanem a szabadságról hazatérőket és azokat a tanárokat is,

akik szeptemberben visszatérnek az oktatásba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb hétig marad biztosan néma a Klubrádió, a Médiatanács nem vette napirendre az ügyet

Újabb hétig marad biztosan néma a Klubrádió, a Médiatanács nem vette napirendre az ügyet

Zamárdi oltási igazolványhoz kötné a részvételt a Balaton Soundon

Zamárdi oltási igazolványhoz kötné a részvételt a Balaton Soundon

Eddig 1225 rabnál mutattak ki koronavírus-fertőzést a börtönökben

Eddig 1225 rabnál mutattak ki koronavírus-fertőzést a börtönökben