szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Valamint minden téren alkalmatlan az Index alapító-főszerkesztője szerint.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A Magyar Hang Kötöttfogás című online műsorának vendége volt Uj Péter, a műsorban érintették az Index ügyét is.

"Az indexesek felállása meglepő és nagyon bátor gesztus volt. Ha többen viselkedtek volna így, akkor nem itt tartana a magyar média" – jegyezte meg Uj, aki 2000 és 2011 között a portál főszerkesztője volt, mielőtt onnan távozott, és megalapította a 444.hu-t

Beszélt Bodolai Lászlóról, az Index tulajdonosi jogait gyakorló elnökről is, akit régóta ismer, és valaha baráti kapcsolatban voltak. "Ha végre is kellett hajtania ezt a feladatot, megtehette volna úgy, hogy nem viselkedik ennyire aljasul. Annyira mérhetetlenül szemét dolog volt, amit művelt, amire semmiféle felkentsége nem volt" - mondta vele kapcsolatban. Bodolai olyan paneleket dobott be, amiket Uj szerint nem maga talált ki, hanem kívülről kapott. "Amit itt alakított, az minden szinten felháborító" – mondta az Index korábbi, a 444.hu mostani főszerkesztője.

Uj Péter szerint Bodolai László nem alkalmas a feladatra semmilyen téren, az egyetlen legitimációs alapja az volt, hogy a szerkesztőség megbízott benne.

A 444.hu főszerkesztője arra számít, hogy az Indexből nem csinálnak Origo-típusú propagandakiadványt, hanem annál kevésbé szembetűnően kormányhű tartalmat gyártanak majd, inkább az ATV-hez vagy a Népszavához hasonlóan bizonyos témákat kerül majd a felálló új szerkesztőség.

Az Index sorsa 2010-ben eldőlt – mondta Uj Péter, ezután hosszú, sokfordulós folyamat kezdődött el, ez éleződött ki a szakításig most.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Trump-kormány szerint előítéletes a fehérekkel szemben a Yale Egyetem

A Trump-kormány szerint előítéletes a fehérekkel szemben a Yale Egyetem

Drasztikus változás jön Kuvaitban: 70-ről 30 százalékra csökkentenék a vendégmunkások arányát

Drasztikus változás jön Kuvaitban: 70-ről 30 százalékra csökkentenék a vendégmunkások arányát

Az osztrák fertőzöttek harmada külföldről jött haza

Az osztrák fertőzöttek harmada külföldről jött haza