szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába szerettük volna megtudni az Operatív törzstől, hogy hol vannak jelenleg Magyarországon koronavírusos gócpontok, vagy hogy hol fertőzödnek meg az újabb betegek, a válaszban csak általános tanácsokat kaptunk. Igaz, az kiderült, hogy fertőzött miatt kialakult gócból könnyen lehet területi járvány.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

“A járvány első hullámának sikeres kezelése miatt relatíve alacsony a magyarországi megbetegedések száma, ugyanakkor a vírus jelen van az országban” - írta a hvg.hu megkeresésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Azt szerettük volna megtudni az operatív törzstől - akik kérdésünket továbbították az NNK-nak - , hogy

  • Mi okozza az elmúlt napok esetszámait? Hol (kórházban, idősotthonba, külföldi útról hazatérők között) azonosítják az új fertőzötteket?
  • Hol vannak jelenleg gócpontok Magyarországon? Müller Cecília múlt héten Pápát nevezte meg.
  • Az Operatív törzs javasolja majd a kormánynak, hogy tanévkezdés előtt a tanárokat és óvodapedagógusokat teszteljék le? Akár országosan, akár csak bizonyos régiókra vonatkozóan?
  • Az Operatív törzs álláspontja szerint a 60 évnél idősebb, vagy krónikus beteg pedagógusok taníthatnak szeptembertől?

A kérdésekre külön-külön nem kaptunk választ, de az NNK leveléből kiderül, hogy “területi járványok alakulhatnak ki”, mert egy-egy fertőzött ember miatt kialakult “lokalizált járványgócból továbbterjedhet a fertőzés”. Az NNK szerint ezért “kiemelten fontos, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira.”

Az NNK szerint továbbra is kerülni kell a zsúfolt helyeket, helyzeteket, “különös tekintettel a zárt térben szervezett rendezvényekre”.

A központ azt is írta, hogy “javasolt mindenki számára az általános és a személyi higiénés szabályok betartása, az arc érintésének elkerülése, az alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés, a köhögési etikett betartása, a felületek rendszeres alapos fertőtlenítése, a szellőztetés és a távolságtartás, amelyekkel a jelenlegi alacsony járványügyi kockázat hatékonyan csökkenthető.”

“ A kormány és az Operatív törzs – ahogyan eddig is – folyamatosan figyelemmel kíséri a járvány alakulását, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz, hiszen az időben és szakszerűen meghozott járványügyi intézkedésekkel megelőzhető, hogy egy-egy halmozódás területi járvánnyá szélesedjen.”

Eközben a Semmelweis Egyetem arra figyelmeztet, hogy az új fertőzöttek között egyre több 40 év alatti van, Kemenesi Gábor virológus pedig arra, hogy új fertőzési láncolatok indultak el. Az operatív törzs ugyanakkor az oktatási intézményeket sem látja el támpontokkal arról, hogy mire készüljenek a tanévnyitáskor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Sokan nem térnek már vissza a sporthoz" – csapatokat tesz tönkre az Emmi járványprotokollja

"Sokan nem térnek már vissza a sporthoz" – csapatokat tesz tönkre az Emmi járványprotokollja

Az egyetemi klubtól a Monty Pythonig – Eric Idle életútja, 2. rész

Az egyetemi klubtól a Monty Pythonig – Eric Idle életútja, 2. rész

Mentesen, felelősséggel

Mentesen, felelősséggel