szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Momentum híveinek kétharmada, a Jobbik-szimpatizánsok közel fele a szoros együttműködésre voksol.

A Demokratikus Koalíció, az MSZP, illetve a Párbeszéd támogatja, hogy az ellenzék közös listát állítson, illetve közös jelölteket és miniszterelnök-jelöltet állítson a 2022-es parlamenti választások előtt, a Momentum, a Jobbik, az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyelőre nem foglalt egyértelműen állást a kérdésben, ez derül ki az IDEA Intézet 2020. július 30. augusztus 3. között végzett reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A felmérésében arra keresték a választ, hogy a kérdésben bizonytalan pártok szavazói milyen álláspontot képviselnek az ellenzéki együttműködésről. Az Intézet a Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánsait nem szólaltatta meg.

Az IDEA Intézet kutatása szerint az indulási álláspontját még nem véglegesítő Momentum szavazóinak 64 százaléka minden körülmények között a közös lista, közös egyéni jelöltek, közös miniszterelnök-jelölt álláspontját fogadja el. További 30 százalékuk van hasonló véleményen, és elenyésző részük utasítja el az együttműködést. A Jobbik szavazói távolságtartóbbak egyelőre: 49 százalékuk minden körülmény között a legszorosabb együttműködés híve, 31 százalékuk inkább ezt az indulást támogatná, ugyanakkor 12 százalékukra jellemző az elutasítás.

A többi ellenzéki pártra nem tért ki az Intézet közleménye.

Összességében az ellenzéki szavazók 72 százaléka közös listán és közös jelöltekkel vágna bele a 2022. évi országgyűlési megmérettetésbe. A pártpreferenciájukat nem vállalók vagy abban bizonytalanok 57%-a is a közös lista, közös jelöltek forgatókönyvet támogatja 2020. július végén, ugyanakkor 31 százalékuk nem rendelkezik határozott állásponttal a kérdésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Panka Itthon

Helyi szinten akadozhat az ellenzéki összefogás, de az országosban mindenki hisz

Bár Gödön esett szét a leglátványosabban az ellenzéki koalíció, vidéken és Budapesten is egészen változatos módon tudnak egymással összeveszni a pártok. A hvg.hu-nak többen egyéni konfliktusokról beszéltek, és állították, ebből nem szabad országos következtetéseket levonni. De mennyire rontja ez az ellenzéki brandet 2022-ig?

Magyar György hvg360

Magyar György: Előválasztás és összefogás nélkül nem leváltható a NER

A tiszaújvárosi időközi választás jó alkalom lehet az ellenzéki összefogás újbóli tesztelésére - írja Magyar György ügyvéd, aki a korábbi előválasztások koordinálásában is részt vett. Szerinte az ellenzéknek közösen kell megpróbálni nyernie a körzetben, ezzel ugyanis a kétharmad is megbontható - hacsak szimbolikusan is. Vélemény.

Megalakult az új montenegrói parlament

Megalakult az új montenegrói parlament

Amikor a most püspökjelölt Balog minisztersége alatt jutott 120 millió a gyülekezetének orgonájára

Amikor a most püspökjelölt Balog minisztersége alatt jutott 120 millió a gyülekezetének orgonájára

Marabu Féknyúz: Szuperkupa

Marabu Féknyúz: Szuperkupa